Suomenlahdella runsaasti sinilevääTuulen tyyntyminen on kasvattanut Suomenlahden sinilevälauttoja. Rajavartiolaitoksen lentäjät havainnoivat maanantaina runsaasti pintalevää lähes koko Suomenlahden alueella.


Yhtenäisiä lauttoja on avomerellä Ahvenanmaan eteläpuolella, Suomenlahden suuralueella, keskisellä Suomenlahdella ja itäisellä Suomenlahdella Helsingin edustalta Kotkan majakalle.

Eniten levää on itäisen Suomenlahden alueella. Myös Selkämerellä on runsaita pintaesiintymiä. Pienempiä esiintymiä löytyi esimerkiksi Saaristomereltä Nauvon eteläpuolelta ja Utön kohdalta molemmin puolin Hankoniemeä.

Lisäksi pienempiä esiintymiä on rannikon tuntumassa keskisellä Suomenlahdella ja Porvoon sisäsaaristossa Emäsalosta Pirttisaareen.

Levällä on viimeviikkoisten tuulten tyynnyttyä erinomaiset olosuhteet lisääntyä. Voimakkaat lännen ja pohjoisen väliset tuulet synnyttivät ns. kumpuamisia, jotka toivat pintaveteen runsaasti fosforia levien ulottuville.

Kesä-heinäkuun aikana merelliset sinileväkukinnat olivat kesän lämpimyydestä huolimatta heikkoja, sillä pintaveden fosforipitoisuus pysytteli suhteellisen alhaisena. Lisäksi toistuvat ja voimakkaat tuulet hajottivat kukintoja.

Aranda selvittää levien myrkyllisyyttä

Merentutkimuslaitoksen alus Aranda aloitti maanantaina kymmenpäiväiseksi aiotun matkan Itämeren ulapalle. Matkan tarkoitus on selvittää sinilevien ja planktonin välistä vuorovaikutusta sekä levien myrkyllisyyttä.

Merentutkimuslaitoksesta muistutetaan, että Itämeren sinileväkukinnat ovat yleensä myrkyllisiä. Uimista levävedessä pitäisi välttää, eikä vettä saa käyttää talous- tai löylyvetenä.

Uiminen levää sisältävässä vedessä voi aiheuttaa iho-oireita ja pärskeistä saatu myrkky pahoinvointia. Koira voi saada tappavan annoksen pelkästään nuolemalla turkkiaan uinnin jälkeen.

Levien määrä voimakkaassa kasvussa

Viime aikojen helleaalto on saanut leväkasvustot Itä- ja Pohjanmerellä kasvamaan epätavallisen voimakkaasti.

Århusin ilmatieteellisen laitoksen mukaan levälautat ovat kasvaneet merkittävästi nopeammin kuin mitä "normaalit säävaihtelut edellyttäisivät".

Suuria levälauttoja on havaittu muun muassa Skagerakissa, Limfjordissa ja Århusin lähellä. Dagens Nyheter kirjoitti tiistaina "leväräjähdyksestä".

Lehden mukaan myrkyllisten levien määrä maan Itämerenpuoleisella rannikolla on kasvanut erittäin voimakkaasti. Levät uhkaavat muun muassa Gotlantia, joka on suosittu lomasaari.

STT-IA
6.8.1999


AJASSA -SIVULLE