Lauantain ulkomaan uutisia lyhyesti


Blair pyrki hälventämään lomastaan noussutta kohua

Britannian pääministeri Tony Blair pyrki lauantaina hälventämään Italian lomamatkastaan noussutta kohua kertomalla aikomuksestaan lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Blair kertoi lahjoitusajatuksestaan sen jälkeen, kun toscanalaiset virkamiehet kieltäytyivät Blairin tarjouksesta maksaa lomakulunsa itse.

Blair puhui tiedotusvälineiden edustajille 5 000 hehtaarin merenrantatontilla sijaitsevassa talossa, jota Toscanan maakunta käyttää edustustehtäviin.

Pääministeri näytti vaivautuneelta, kun toimittajat kysyivät aikooko hän maksaa itse kulunsa ja lomailla vastedes kotimaassaan. Blair vastasi, että hän on viettänyt 20 kesää Toscanassa ja haluaa vain lomailla perheensä kanssa.

Blairin lomaa on arvosteltu sekä Italiassa että Britanniassa, koska on arvioitu, että italialaiset veronmaksajat joutuvat maksamaan edustustalon korjauksesta aiheutuneet kulut sekä kulut Blairin perheen turvajärjestelyistä.

Toscanan maakuntahallituksen puheenjohtaja Vannino Chiti kertoi toimittajille, että Blairin lomasta aiheutuneiden kulujen suuruus ilmoitettaisiin myöhemmin.

Läheisessä Viareggion kaupungissa eräät vasemmistolaiset ilmaisivat olevansa tyytymättömiä Blairin Italian lomamatkaan. Mielenosoittajat heiluttivat banderolleja, joissa sanottiin, että "mene Kosovoon lomailemaan".


Palestiinalaiset: Wye pantava toimeen heti

Palestiinalaiset pitivät lauantaina kiinni vaatimuksestaan, että Wyejoen sopimuksen kaikki kohdat on pantava toimeen heti. He torjuivat siten Israelin pääministerin Ehud Barakin perjantaisen ilmoituksen, jonka mukaan Israel alkaa panna toimeen osia Wyejoen sopimuksesta kolmen viikon kuluttua.

Palestiinalaisten hallitus muistutti koko yön jatkuneen kokouksen jälkeen, että Wyejoen sopimus edellyttää toimeenpanon aloittamista heti ja että se on vietävä päätökseen enintään kolmen viikon kuluessa.

Sopimuksen tärkeintä osaa - Israelin joukkojen vetäytymistä Länsirannalta - Israel alkaa Barakin mukaan tosin panna toimeen vasta seitsemän viikon kuluttua - 10 kuukautta sovittua myöhemmin.

Barak haluaa lykätä sopimuksen edellyttämää järjestyksessä toista vetäytymistä vieläkin pidemmälle ja yhdistää sen ns. lopullista asemaa eli kiistan pysyvää ratkaisua koskeviin neuvotteluihin.

- Näillä ehdotuksilla ei ole mitään mahdollisuuksia mennä läpi, koska lopullista asemaa koskevia neuvotteluja ei voida aloittaa ennen kuin Oslossa ja Wyejoella solmitut väliaikaiset sopimukset on pantu kokonaan täytäntöön, palestiinalaisten hallitus sanoi.

Barakin kovaa linjaa edustava edeltäjä Benjamin Netanyahu jäädytti Wyejoella lokakuussa solmitun sopimuksen toimeenpanon joulukuussa.

Sopimuksen mukaan Israelin olisi pitänyt palauttaa palestiinalaisille 13 prosenttia lisää Jordanvirran länsirantaa tämän vuoden tammikuuhun mennessä. Israelin joukkojen oli määrä vetäytyä kolmessa vaiheessa, mutta vain yksi vaihe on pantu toimeen ja se koski vain kahta prosenttia Länsirannasta.


Venäläiset helikopterit ampuivat kaukasuslaisia taistelijoita

Venäläiset helikopterit tulittivat aseellisten pohjois-kaukasuslaisten muslimitaistelijoiden tukikohtia Dagestanin alueella lauantaina, ilmoitti Venäjän sisäministeriön tiedottaja puhelimitse Dagestanista.

Tiedottajan mukaan päämääränä on iskeä tshetsheenimaahantunkeutujia vastaan ja välttää osumasta siviileihin. Hänen mukaansa maahantunkeutujia, jotka valloittivat kaksi tai kolme kylää aiemmin lauantaina, on noin 500.

- Saamiemme tietojen mukaan helikoptereista avattiin tuli Rakhatin kylän ulkopuolella, jotta siviileihin ei osuttaisi, sanoi tiedottaja. Venäläisen televisiokanavan mukaan tykistö tuki tulitusta.

Etelävenäläisen Dagestanin tasavallan turvallisuusneuvoston tiedottajan mukaan helikopterit olisivat hyökänneet Bolikhskin alueella.
- Rikolliset ovat rikollisia. Heitä vastaan täytyy hyökätä asianmukaisesti. Meillä on siihen tarvittavat joukot ja keinot, sanoi Venäjän pääministeri Sergei Stepashin tapauksesta televisiossa.

Stepashin komensi lauantaina armeijan joukkoja "normalisoimaan tilanteen" Pohjois-Kaukasuksella sijaitsevassa Dagestanin tasavallassa, jossa aseistautuneet ryhmät olivat vallanneet kaksi kylää.

Venäläisten uutistoimistojen mukaan Stepashin kuuli valtauksesta Dagestanin johtajilta ja otti sen jälkeen yhteyttä sisäministeriöön. Itar-Tass kertoi, että Stepashin oli käskenyt armeijan komentajia puuttumaan tilanteeseen "maksimaalisella tehokkuudella".

Sisäministeriön viranomaiset Dagestanissa vahvistivat, että aseistautuneet ryhmät ovat vallanneet Tshetshenian rajan lähellä sijaitsevat Rakhatin ja Ansaltan kylät. Uutistoimistojen mukaan valtaajia oli 300-500, ja he tulivat Dagestaniin Tshetshenian puolelta.

Stepashinin ja hallituksen tiedotuspäällikkö Aleksander Mikhailovin on määrä matkustaa Dagestaniin sunnuntaina. Stepashin sanoi, ettei Venäjä aio toistaa virheitä, joita tehtiin vuosina 1994-95.

Viimeksi perjantaina Stepashin vannoi, ettei Kaukasuksella tule uuttaa sotaa. Vuosina 1994-1996 Venäjä koki nöyryyttävän tappion taistellessaan itsenäisyyttä haluavaa Tshetsheniaa vastaan.


Maailman vanhin kultakala kuoli 43 vuoden iässä

Tiettävästi maailman vanhin ihmisten lemmikkinä pitämä kultakala Tish kuoli 43 vuoden ikäisenä aiemmin tällä viikolla. Seitsemänvuotias Peter Hand voitti kultakalan vuonna 1956. Tish kasvoi yli 11-senttiseksi. Kun Peter kasvoi aikuiseksi Tish jatkoi elämäänsä Peterin vanhempien kotona Yorkshiressa Britanniassa.

Jo hopeanväriseksi muuttunut Tish mainittiin viime vuonna Guinnesin Ennätysten kirjassa maailman vanhimpana vankeudessa pidettynä kultakalana.

Tishin pitkäaikaiset "vanhemmat" Hilda ja Hans löysivät Tishin kuolleena akvaarion pohjalta tällä viikolla.
- Olen hyvin surullinen. Vuosien aikana olemme tulleet hyvin läheisiksi ja pystyin aina tuntemaan oliko Tish onnellinen vai ei, sanoi Hilda Hand.


Karkuun päässeet leijonat tappoivat 600 laamaa

Kuusi häkeistään karkuun lähtenyttä afrikkalaista leijonaa on tappanut viime kuukausien aikana noin 600 laamaa Chilen pohjoisosassa, kertoivat Chilen maatalousministeriön virkamiehet perjantaina.

Viranomaisten mukaan afrikkalaiset leijonat ovat sopeutuneet ylänköalueen puoliaavikkoiseen ympäristöön hyvin. Leijonat karkasivat helmikuussa kun auto, jolla niitä oltiin kuljettamassa Boliviaan joutui onnettomuuteen.

Paikallisten asukkaiden vaatimusten painostamina viranomaiset suunnittelevat lähettävänsä alueelle suurriistan metsästäjiä ottamaan leijonat kiinni ja viemään ne erikoisrakenteisissa häkeissä muualle.

Laamat kuuluvat kamelieläimiin. Laamat asuvat Andeilla alueella, joka ulottuu Ecuadorista Tulimaahan. Laama on noin 1,2 metriä korkea ja se painaa noin 70 kiloa.


Clinton vannoi etsivänsä Afrikan lähetystöpommitusten syylliset

Presidentti Bill Clinton on toistanut lupauksensa, että Yhdysvallat tekee kaiken voitavansa, jotta sen Afrikan lähetystöjä pommittaneet terroristit saadaan kiinni ja rangaistua.
- Emme lepää ennen kuin oikeus on voittanut, Clinton sanoi perjantai-iltana, lähetystöpommitusten vuosipäivän aattona.

Tasan vuosi sitten 226 ihmistä kuoli ja yli 5 000 loukkaantui Yhdysvaltain Kenian- ja Tansanian-lähetystöihin tehdyissä pommi-iskuissa. Yhdysvallat epäilee iskujen pääsuunnittelijaksi sauditerroristi Osama bin Ladenia, jonka uskotaan piileskelevän Afganistanissa.

Viisi bin Ladenin apulaista on jo saatu pidätettyä ja Yhdysvallat on aloittanut Afganistania hallitsevan Taleban-liikkeen painostamisen muiden terroristien luovuttamiseksi.

Uusimpana aseena terrorisminvastaisessa taistelussa Yhdysvaltain ulkoministeriö on julkaissut videoilmoituksen, jossa pyydetään tietoja terroristeista ja jota aiotaan esittää televisiokanavilla ympäri maailmaa. Ulkoministeriö järjesti Washingtonissa lauantaina muistotilaisuuden pommi-iskuissa menehtyneille.


Ammattiyhdistysjohtaja ammuttiin Turkissa

Turkkilainen ammattiyhdistysjohtaja Semsi Denizer ammuttiin kuoliaaksi kotinsa edustalle perjantain ja lauantain välisenä yönä. Poliisi kertoi pidättäneensä yhden henkilön epäiltynä ay-johtajan murhasta. Alustavissa kuulusteluissa mies tunnusti teon ja sanoi toimineensa velkaerimielisyyksien vuoksi.

Viranomaiset ja ammattiyhdistyksen edustajat eivät kuitenkaan pitäneet epäillyn lausuntoa uskottavansa, vaan epäilivät murhan takana olevan useita henkilöitä ja muita motiiveja.

Denizer oli ollut muun muassa vastustamassa hallituksen ajamia eläkeiän nostoaikeita ja muita muutoksia Turkin sosiaaliturvaan. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on aiemmin esittänyt Turkille kyseisiä muutosvaatimuksia edellytyksenä luotonannolle.


Venäjällä 40 000 tuberkuloositapausta alkuvuonna

Venäjällä on rekisteröity yli 40 000 uutta tuberkuloositapausta vuoden alkupuoliskon aikana. Asiantuntijoiden mukaan todellinen sairastuneiden määrä saattaa olla vielä jopa kolme kertaa suurempi.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Moskovassa kuolee joka päivä kaksi ihmistä keuhkotautiin. Venäjän pääkaupungissa tuberkuloosia sairastaa 50 aikuista 100 000:tta kohti. Lapsilla vastaava luku on 62. Lääketieteellisen standardin mukaan kyseessä on epidemia, kun tuberkuloosia sairastaa 100 potilasta 100 000 asukasta kohti.

Virallisten tilastojen mukaan viime vuonna Venäjällä sairastui tuberkuloosiin 86 000 ihmistä, joiden joukossa oli 4 300 lasta. Sairastuneiden määrä oli kuusi prosenttia korkeampi kuin edellisvuonna.


Milosevicin vastainen toiminta laajenee

Kansalaisten vastustus Jugoslavian presidenttiä Slobodan Miloseviciä vastaan laajenee. Vastikään perustettu Milosevicin vastainen ryhmä ilmoitti perjantaina uutistoimisto AFP:lle pitävänsä ensimmäiset mielenosoitukset "viranomaisia vastaan" maanantai-iltana.

Kansalaisten vastustusliikkeeksi itseään nimittävä ryhmä on ilmoittanut vastustavansa Milosevicin totalitarismia, mutta myös kykenemätöntä ja jakautunutta oppositiota. Ryhmä kertoi tiedotteessaan ryhtyvänsä harjoittamaan kansalaistottelemattomuutta ja "muita radikaalimpia toimia".

Useita ihmisiä on joutunut vankilaan osallistuttuaan Serbiassa hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin. Vankilasta vapautetut kansalaisaktivistit ovat puolestaan saaneet liikkeelle useita tuhansia samoin ajattelevia ihmisiä.

Koonnut: IA
7.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE