Sunnuntain ulkomaan uutisia lyhyesti


Kiina: Falun Gong-liike miltei voitettu

Miltei kaikki kielletyn Falun Gong-liikkeen jäsenet ovat "tulleet järkiinsä" ja eronneet liikkeestä, kertoi Kansan päivälehti sunnuntaina.

Lehden mukaan noin 98,9 prosenttia kommunistisen puolueen jäsenistä, jotka olivat myös Falun Gongin jäseniä, on jättänyt liikkeen. Liikkeen hajottaminen on lehden mukaan auttanut Kiinan kansantasavallan 50. kansallispäivän juhlallisuuksien järjestelyjä. Viranomaiset haluavat, että lokakuun 1. päivänä pidettävä juhla sujuu ilman ongelmia.

Puoluekomitea ja Beijingin kaupunginhallitus ovat onnistuneet toimissaan rikollisen järjestön suhteen, koska 98 prosenttia niistä kaupungin työntekijöistä, jotka kuuluivat Falun Gongiin, on luopunut lahkosta, kertoi Kansan päivälehti.

Kiina julisti liikkeen laittomaksi heinäkuun 22. päivä syyttäen sitä epävakauden aiheuttamisesta. Kiina on etsintäkuuluttanut Yhdysvalloissa maanpaossa elävän liikkeen johtajan Li Hongzhin. Noin 300 000 Falun Gong-liikkeen kirjaa poltettiin samoihin aikoihin ja monet liikkeen keskuksista suljettiin.

Lahko ilmoitti viime kuussa, että sillä on noin sata miljoonaa kannattajaa. Kiinan viranomaiset arvioivat kannattajien määräksi kaksi miljoonaa.


Sierra Leonen kapinalliset vapauttivat panttivankeja

Kymmeniä panttivankeja Sierra Leonessa hallussaan pitävät kapinalliset vapauttivat sunnuntaina kuusi panttivankiaan, kertoivat neuvottelijat. Sieppaajilla on yhä hallussaan 28 panttivankia, joista suurin osa on YK:n sotilastarkkailijoita ja nigerialaisia rauhanturvaajia.

Sunnuntaina vapautetut kuusi autonkuljettajaa ovat kaikki Sierra Leonen kansalaisia. Kuljettajat olivat osa ryhmää, joka keskiviikkona lähti Freetownin itäpuolelle kapinallisten hallussa olevalle alueelle todistamaan Sierra Leonen konfliktin aikana siepattujen lasten vapauttamista ja jäi itse panttivangiksi.

Sieppaajat ovat maan entisen sotilashallitsijan Johnny Paul Koroman tukijoita, jotka ovat tyytymättömiä heinäkuussa solmittuun rauhansopimukseen.


Irak syytteli Irania sodan loppumisen vuosipäivänä

Irakin presidentti Saddam Hussein syytti Irania sotavankien pitämisestä ja rauhan vastustamisesta sunnuntaina, jolloin tuli kuluneeksi tasan 11 vuotta siitä kun maiden välinen sota päättyi.

Suorassa televisiolähetyksessä pitämässään "voiton päivän" puheessa Saddam sanoi, että Iran pitää yhä hallussaan tuhansia irakilaisia sotilaita, jotka jäivät vangiksi vuosien 1980-88 sodan aikana.

Saddam syytti Irania myös siitä, ettei tämä ole suostunut palauttamaan Irakin lentokalustoa, joka kuljetettiin Iraniin turvaan Persianlahden sodan aikana vuosikymmenen alussa.

Saddamin mukaan koneet lähetettiin Iraniin, koska "Irak oli erehdyksessä luullut, ettei Iran olisi enää sen vihollinen". Saddam myös syytti Irania väkivaltaisuuksien jatkamisesta ja haluttomuudesta rauhaan. Hänen mukaansa Irak on palauttanut kaikki ottamansa sotavangit.

Iranissa puolestaan paikalliset tiedotusvälineet kritisoivat Saddamia ja sanoivat, ettei Irakilla ole mitään syytä kutsua päivää "voiton päiväksi". Iran Daily -lehden mukaan Irakilla on "maailman laittomin ja vihatuin hallitus".

Lähi-idän naapurimaat Irak ja Iran eivät vieläkään ole solmineet rauhansopimusta tai palauttaneet diplomaattisuhteitaan sodan jäljiltä.


Yläosattomissa esiintynyt poliisi selviää varoituksella

Australialainen poliisi näyttää selviävän pelkällä varoituksella esiintymisestään paljastavissa kuvissa miestenlehden keskiaukeamalla. Hänen esimiehensä myönsi sunnuntaina antaneensa naiskonstaapelille luvan tehdä mallintöitä sivutoimenaan.

Australiassa poliisi saa pitää sivutoimia, mikäli hänellä on kirjallinen lupa esimieheltään. Näin ollen kyseistä poliisia ei voida rangaista nakukuvista, mutta poliisikomisarion mukaan tapaus on silti huolestuttava.

- Jos ihmiset tämän jälkeen pitävät poliisia epäkunnioitettavana seksiobjektina, niin silloin olemme tekemisissä ongelman kanssa, joka olisi ollut vältettävissä, komisario Bob Waites pahoitteli.


Sinitukkainen tyttö vaatii koululta korvauksia henkisistä kärsimyksistä

Hiuksensa sinisiksi värjännyt 15-vuotias kanadalaistyttö on haastanut koulunsa oikeuteen, koska häneltä kiellettiin osallistuminen omiin päättäjäisjuhliinsa. Tyttö vaatii koulun johdolta julkista anteeksipyyntöä ja 100 000 Kanadan dollarin (noin 370 000 markan) korvauksia henkisistä kärsimyksistä.

Koulun rehtorin mukaan sininen hiusväri ei vastannut koulun pukeutumissääntöjä, ja siksi tytön ei annettu osallistua kouluvuoden päättäjäisiin. Lisäksi hänen nimensä poistettiin koulunsa päättäneiden listalta eikä rehtori antanut edes hänen isälleen lupaa noutaa todistusta tyttärensä puolesta.

Tyttö ja hänen vanhempansa vaativat julkista anteeksipyyntöä ja sanovat, että tyttö on joutunut julkisen nöyryytyksen ja maineen häpäisyn kohteeksi. Tytön äiti sanoi, että viemällä asian oikeuteen hän haluaa estää samanlaiset tapaukset tulevaisuudessa.


Britannia salli argentiinalaisten käynnit Falklandin saarilla

Britannia on sallinut argentiinalaisten vierailut Falklandin saarilla ensimmäistä kertaa sitten vuonna 1982 käydyn sodan.

Noin 70:ä argentiinalaista matkustajaa kuljettava lentokone laskeutui Etelä-Atlantilla sijaitsevalle saariryhmälle sunnuntaiaamuna Suomen aikaa. Lennon lähtö oli ensin viivästynyt puolitoista tuntia kansallisen ääriliikkeen esittämän pommiuhkauksen vuoksi.

Britannia on pitänyt Falklandin saaret suljettuina argentiinalaisilta 17 vuotta sitten käydyn sodan jälkeen. Britannia lievensi rajoituksiaan heinäkuussa argentiinalaisten kanssa käymien neuvotteluiden jälkeen. Nyt argentiinalaiset voivat vierailla Malvinas-nimellä kutsumillaan Falklandin saarilla passi mukanaan.

Koonnut: IA
8.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE