Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti


Japanilaiset muistelivat Hiroshimaa

Kymmenettuhannet japanilaiset muistelivat perjantaina maailman ensimmäisen ydinpommin pudottamista Hiroshimaan. Japanin pääministeri Keizo Obuchi ja Hiroshiman kaupunginjohtaja Tadatoshi Akiba vaativat ydinaseista luopumista, mutta myönsivät, että päämäärän saavuttaminen on vaikeaa nykyisessä kriisien repimässä maailmassa.

Tuhannet vielä elossa olevat Hiroshiman pommi-iskun uhrit, omaiset ja Japanin hallituksen edustajat kokoontuivat Hiroshiman rauhanpuistoon, jossa suuri pronssinen kello kumahteli muistohetken kunniaksi.

Hiroshima koki kohtalonhetkensä elokuun 6. päivänä vuonna 1945, kun amerikkalainen B 29 -pommikone Enola Gay pudotti lempinimellä Little Boy (pikku poika) kutsutun ydinpommin Hiroshimaan. Pommi räjähti 567 metriä kaupungin yläpuolella tuhoten lähes kaiken elollisen elämän neljän kilometrin säteellä.

Noin 140 000 ihmistä sai surmansa iskussa, ja sittemmin räjähdykseen kuolleiden määrä on noussut runsaaseen 200 000:een. Perjantain seremoniassa uhrien luetteloon lisättiin jälleen 5 071 uutta nimeä.

Kolme päivää Hiroshiman pommin jälkeen Nagasakiin pudotettiin lähes kaksi kertaa yhtä voimakas ydinpommi. Kuusi päivää myöhemmin Japani antautui ja toinen maailmansota päättyi.


Kiinalainen toisinajattelija sai 13 vuotta vankeutta

Kiinan demokraattisen puolueen johtava jäsen Liu Xianbin tuomittiin perjantaina 13 vuodeksi vankeuteen valtiovallan kumoamisyrityksestä, kertoi hongkongilainen ihmisoikeusryhmä. Liun tuomio oli osa Kiinan opposition tukahduttamiskampanjaa ennen maan kommunistisen hallinnon lokakuista 50-vuotispäivää. Liu on yksi Sichuanin demokraattisen puolueen maakuntaosaston perustajista.

Liu puolusti itse itseään nelituntisessa oikeudenkäynnissä, sillä oikeusviranomaiset olivat painostaneet Liun yksityistä asianajajaa luopumaan jutusta. 31-vuotias Liu sanoi, että oikeudenkäynti oli "poliittista vainoa" ja että hän ei aio valittaa tuomiosta.

Liu väitti oikeudessa, että häntä vastaan esitetyt syytteet olivat täysin sepitettyjä eikä niille ole esitetty todellisia perusteluja.

Myös toinen toisinajattelija tuomittiin ankaraan vankeusrangaistukseen tällä viikolla. Guangyanin oikeusistuin lähetti She Wanbaon 12 vuodeksi vankeuteen niin ikään valtiovallan kumousyrityksestä.

She on aikaisemmin joutunut neljäksi vuodeksi vankilaan osallistumisesta Tiananmenin aukiolla pidettyihin demokratiamielenosoituksiin vuonna 1989.

Kiinalainen tuomioistuin langetti edellisen kerran maanantaina pitkät vankilatuomiot kahdelle demokratia-aktivistille. Kahdeksan ja yhdeksän vuoden mittaiset vankilatuomiot saaneet miehet olivat myös demokraattisessa puolueessa toimineita johtavia toisinajattelijoita.

Kiinan demokraattinen puolue on julistettu Kiinassa kielletyksi, mutta puolue väittää, että sillä on maanalaisia jäseniä ympäri maata. Kiina on ihmisoikeusryhmän mukaan pidättänyt tai tuominnut toukokuusta lähtien 200 toisinajattelijaa, joista 27 on demokraattisen puolueen jäseniä.


Montenegro hyväksyi suunnitelman muuttaa Jugoslaviaa

Montenegron hallitus hyväksyi torstaina suunnitelman määritellä uudelleen suhteensa Serbiaan Jugoslavian liittovaltiossa, kertoi pääministeri Filip Vujanovic.
- Montenegron hallitus hyväksyi tänään toimintaohjelman uusista Montenegron ja Serbian välisistä suhteista, sanoi Vujanovic Podgoricassa.

15-sivuisessa ohjelmassa vaaditaan Montenegrolle omaa puolustusministeriä, ulkopolitiikkaa ja vapaasti vaihdettavaa valuuttaa. Ohjelma haluaa, että uuden Jugoslavian liittovaltion nimeksi tulee Montenegron ja Serbian valtioiden yhteisö.

Ohjelmasta sovittiin nelituntisessa istunnossa, johon kuului kahden tunnin tauko, minkä aikana hallituspuolue Kansanpuolueen edustajat keskustelivat neuvonantajiensa kanssa.

Puolue on pitänyt ohjelmaa liian radikaalina ja on pyytänyt poistamaan joitakin ohjelman ehdotuksista. Sen sijaan sosiaalidemokraattinen puolue on vaatinut totaalista eroa Serbiasta.


Ranskalaiset viinit pannaan Kiinassa

Kiina on kieltänyt ranskalaisten viinien myynnin maassa. Kiellon syynä on viranomaisten mukaan pelko siitä, että hullun lehmän viruksen saastuttamaa verta olisi käytetty viinin valmistuksessa, kertoivat maan tiedotusvälineet torstaina.

Euroopan unioni kielsi veren käytön viinin valmistuksessa vuonna 1997. Sitä ennen jotkut viinitilat käyttivät verestä johdettua sivutuotetta sedimenttien ja epäpuhtauksien suodattamiseen viinistä.

Viime kuussa Ranskassa jäi kuitenkin kiinni joitakin viinitiloja, joissa verta edelleen käytettiin. Ranskan viranomaisten mukaan on kuitenkin mahdotonta, että näiden tilojen viinejä olisi päässyt vientiin.

Kiinan televisio kertoi torstaina Kiinalla olevan todisteita siitä, että verta on käytetään edelleen Ranskassa.

Ranska tuotti viime vuonna 5,43 miljardia litraa viiniä. Kiinaan vietiin 5-8 miljoonaa litraa ranskalaisia viinejä.


Matkapuhelin suisti koneen kurssista

Päälle unohtunut matkustajan matkapuhelin sai kotimaanlennolla olleen lentokoneen suistumaan pois kurssistaan sen laskeutuessa Beijingin lentokentälle Kiinassa, kertoivat maan tiedotusvälineet torstaina.

Kännykkänsä päälle unohtanut mies oli kiiruhtamassa kotiin, koska hänen poikansa oli loukkaantunut vakavassa onnettomuudessa. Mies ei koneeseen noustessaan muistanut sulkea puhelintaan. Myös lentokoneen henkilökunnan kehotukset asiasta kaikuivat kuuroille korville.

Koneen ohjaajan mukaan kone suistui 30 astetta kurssistaan laskeutuessaan. Poliisi pidätti miehen laskeutumisen jälkeen viikoksi syytettynä siviili-ilmailulakien rikkomisesta.


Israelin arabi nimitetty varaulkoministeriksi

Pääministeri Ehud Barak nimitti torstaina Israelin arabin hallituksensa varaulkoministeriksi. Nimitys on ensimmäinen laatuaan Israelin historian aikana.

55-vuotias työväenpuolueen parlamentaarikko Nawaf Masalha työskentelee ulkoministeri David Levyn alaisuudessa, kertoi Barakin tiedottaja Parsi Tzadok uutistoimisto AFP:lle.

Israelin parlamentti äänestää nimityksestä torstaina iltapäivällä neljän muun ministerin ja seitsemän varaministerin nimittämisen yhteydessä.

Varaulkoministerin salkku on korkein poliittinen asema, jonka Israelin arabivähemmistöön kuuluva on Israelin historian aikana saavuttanut. Arabeja on kuudesosa Israelin väkimäärästä.


70-vuotta täyttänyt Arafat toivoi joskus voivansa rukoilla Jerusalemissa

Palestiinalaisjohtaja Jasser Arafat juhli keskiviikkona 70. syntymäpäiväänsä ja sanoi suurimman toiveensa olevan, että voisi joskus rukoilla "palestiinalaisten pääkaupungissa" Jerusalemissa.

Ryhmä lomaleirillä olevia lapsia onnitteli Arafatia tämän merkkipäivänä, vaikka Arafat ei halunnutkaan tehdä syntymäpäivästään suurta numeroa. Sen sijaan Arafat tapasi syntymäpäivänään Kreikan ulkoministerin Jannos Kranidiotiksen, joka on parhaillaan matkalla Lähi-idässä.

Venäjän presidentti Boris Jeltsin lähetti Arafatille onnittelunsa.
- En epäile lainkaan, että päivä, jolloin itsenäinen Palestiina ottaa paikkansa maailman poliittisella kartalla, on lähellä, Jeltsin sanoi.

Jasser Arafat on ollut 60-luvulta saakka palestiinalaisten itsenäisyystaistelun symboli. Vuonna 1969 Arafatista tuli palestiinalaisten vapautusjärjestön PLO:n johtaja.

70-vuotiaan Arafatin terveydentilaa on spekuloitu paljon. Lehtitietojen mukaan hän kärsii Parkinsonin taudista. Palestiinalaislääkärien mukaan Arafatin silminnähtävä käsien ja huulien vapina ei ole kuitenkaan oire mistään vakavammasta sairaudesta.


Äärioikeistorikokset selvästi vähentyneet Saksassa

Äärioikeistolaiset rikokset vähentyivät Saksassa noin neljänneksellä tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana, kertoi berliiniläinen Tagesspiegel -lehti keskiviikkona Saksan keskusrikospoliisin alusavaan tilastoon viitaten.

Myös väkivalta ulkomaalaisia kohtaan on viranomaisten mukaan yleisesti vähentynyt. Eräissä osavaltioissa suuntaus on kuitenkin päinvastainen.

Esim. Brandenburgin osavaltiossa entisessä Itä-Saksassa lisääntyivät ulkomaalaisiin kohdistuvat väkivaltaisuudet 50 prosenttia vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. Berliiniä ympäröivä Brandenburg onkin tässä suhteessa Saksan ulkomaalaisvihamielisin osavaltio.

Saksan perustuslakisuojaviraston varajohtajan Klaus-Dieter Fritschen mukaan Saksassa ei ole kuitenkaan havaittavissa terrorismia kannattavia äärioikeistoryhmiä. Saksan äärioikeistolaisten on tosin todettu tilaavan tiedotusaineistoa brittiläiseltä Combat 18 -terroriryhmältä.

Combat 18:aa epäillään useiden tulipalojen sytyttämisestä huhtikuussa Lontoossa. Saksan äärioikeistolaiset ovat myös lisänneet toimintansa internetissä. Äärioikeistolaisten kotisivuja oli vuosi sitten 200, nyt niitä on 300, kertoi Fritsche.


Viro haluaa EU:lta lisäaikaa

Viro on pyytänyt Euroopan unionilta lisäaikaa kolmen asiaryhmän normistojen harmonisoinnin osalta.

Vesi- ja tuulivoiman osalta Viro tahtoisi säilyttää nollaveroprosentin aina vuoden 2006 loppuun asti. Poikkeusta EU:n normaaliin verokäytäntöön Viro perustelee ympäristöpoliittisilla syillä. Alhainen verotus antaisi Virolle mahdollisuuden kehittää energiahuoltoaan ympäristöystävällisempään suuntaan.

Samoin Viro tahtoisi säilyttää polttoaineveron nykyisenä vuoteen 2005 ja tupakkaveron aina vuoteen 2010 saakka. Ylimenokausi on ulkoministeriön mukaan tarpeen siinä tilanteessa, missä Viro nyt on.

Jos tupakkaveroa nostettaisiin, se lisäisi salakauppaa tuntuvasti, koska ympäröivillä valtioilla veroprosentti on selvästi alhaisempi kuin Virolla jo nykyisin.

- Kaikkien muiden maksujen osalta Viro on valmis noudattamaan EU:n yhtenäisiä normeja, sanoo maan ulkoministeriön apulaiskansliapäällikkö Alar Streimann.


Luzhkov ja Morosov yhdistivät voimansa

Ryhmä johtavia paikallispoliitikkoja liittyi yhteen Moskovan kaupunginjohtajan Juri Luzhkovin kanssa tiistaina. Liiton oletetaan muodostuvan erittäin merkittäväksi tulevissa parlamentti- ja presidentinvaaleissa.

Oleg Morosov ilmoitti tiistaina, että hänen toukokuussa yhdessä muiden vaikutusvaltaisien aluejohtajien kanssa perustamansa Koko Venäjä -puolue on päättänyt muodostaa liiton Luzhkovin Isänmaa-liikkeen kanssa.

Luzkov puolestaan sanoi, että liitto, jonka tarkemmat yksityiskohdat ovat vielä avoinna, yrittää etsiä vakautta sekä Venäjälle että kommunistien hallitsemaan parlamentin alahuoneeseen duumaan.

- Tavoitteenamme on varmistaa hallinnon vakaus sekä duuman tehokas työskentely. Ne, jotka yrittävät estää tämän tavoitteen tai eivät tue sitä, eivät rakasta isänmaataan, Luzhkov perusteli.

Luzhkovia pidetään presidentti Boris Jeltsinin mahdollisena seuraajana.


Brittilehti: Venäjä toimitti ohjuksia serbeille ennen Kosovon sotaa

Venäjä toimitti ohjustarvikkeita serbeille juuri ennen Kosovon sodan alkua, kertoi tiistaina ilmestynyt brittilehti Jane's Defence Weekly.

Puolustusasiantuntijoiden mukaan Serbiaan siirrettiin länsimaiden tietämättä kuudesta kymmeneen S-300PM-ohjusjärjestelmää juuri ennen kuin sotilasliitto NATO aloitti ilmasotansa Jugoslaviaa vastaan.

Lehden saamien tietojen mukaan ohjusjärjestelmiä ei kuitenkaan voitu käyttää NATO:n koneiden alasampumiseen, sillä ne toimitettiin puutteellisina. Armeijan insinöörit yrittivät saada ohjuksia toimintakuntoon, ja niitä oli määrä kokeilla toukokuun lopussa.

Projekti kuitenkin epäonnistui, kun NATO:n ohjukset ehtivät tuhota ohjusten laukaisualustan. Epäonnistuneen yrityksen jälkeen maasta ilmaan laukaistavat S300PM-ohjukset siirrettiin maanalaiseen bunkkeriin Rakovicaan, lehti kertoi.

Venäjän asevientivirasto on kiistänyt lehtitiedot. Britannian puolustusministeriö ei puolestaan halunnut kommentoida tietoja.


Indonesian presidentti vahvisti vaalituloksen

Indonesian presidentti B. J. Habibie ilmoitti tiistaina, että kesäkuussa järjestettyjen parlamenttivaalien ääntenlaskun tulos on laillinen ja sitova.

Kesäkuun 7. päivä järjestettyjen vaalien ääntenlasku kesti yli kuukauden, ja kun tulokset viimein heinäkuun puolivälissä olivat selvillä, jouduttiin niiden vahvistamista lykkäämään vilppiepäilyjen vuoksi.

Presidentin vahvistamien vaalitulosten mukaan voittajaksi selvisi oppositiojohtaja Megawati Sukarnoputrin puolue 34 prosentin äänimäärällä. Hallitseva Golkar-puolue sai toiseksi eniten ääniä.

Indonesian vaalikomissio ei ole vielä vahvistanut kesäkuun vaalien tuloksia, mutta maan vaalilainsäädännön mukaan presidentillä on oikeus julistaa tulos lailliseksi sen jälkeen, kun mahdolliset valitukset on tutkittu.


Barclays -pankki korvaa natsien kaappaamia tilejä

Brittiläinen Barclays -pankki on varannut yhteensä 3,6 miljoonaa dollaria eli noin 20 miljoonaa markkaa toisen maailmansodan aikaisille ranskalaisille keskitysleirivangeille maksettaviin korvauksiin. Natsien uhrien varat takavarikoitiin Ranskan miehityksen aikana.

Keskitysleirivankien tai heidän omaistensa on korvauksia saadakseen kyettävä todistamaan, että heidän Barclays -pankkiin Ranskaan avaamansa tilit todella kaapattiin.

Barclays -pankin markkinaosuus oli melko pieni toista maailmansotaa edeltävässä Ranskassa, joten mahdollisia korvauksen hakijoita ei uskota olevan kovin monta. Myöhemmässä vaiheessa korvausta harkitaan myös sellaisten henkilöiden osalta, joilla ei ole kirjallisia todisteita pankkiin avatusta tilistä.


Newsweek: NATO:n johtajat kiistelivät Kosovossa

Amerikkalainen kenraali Wesley Clark, joka yllättäen siirrettiin NATO:n Euroopan joukkojen komentajan tehtävistä, ei kiistellyt Kosovon ilmasodan aikana ainoastaan Valkoisen talon kanssa, vaan myös brittiläisen kenraalin Michael Jacksonin kanssa. Aikakauslehti Newsweek kertoi kiistasta tuoreessa numerossaan.

Lähteitä mainitsematta lehti sanoi, että Clarkia ei toteltu, kun hän määräsi kesäkuussa helikoptereita laskeutumaan kiitoradalle Pristinan lentokentällä, jotta venäläisten koneiden laskeutuminen saataisiin estetyksi.

- En aio aloittaa kolmatta maailmansotaa sinun mieliksesi, sanoi NATO:n johtamien rauhanturvajoukkojen komentaja Michael Jackson. Newsweekin mukaan miehet joutuivat hakemaan kiistassa kannoilleen tukea poliittisilta johtajiltaan. Jacksonia tuettiin, Clarkia ei.

Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali Joseph Ralston korvaa Clarkin NATO:n ylimpänä komentajana kaksi kuukautta suunniteltua aiemmin.

Newsweekin mukaan Clarkin ehdotukset hylättiin Valkoisessa talossa NATO:n Kosovon sodan aikana. Clark halusi valmistaa maajoukkoja toimintaan ja ajoi aikaisempaa ja raskaampaa pommituskampanjaa kuin mihin Clintonin hallinto oli valmis.


Algeriassa äänestetään äärimuslimien armahduksesta

Algerialaiset äänestävät syyskuun puolivälissä ääri-islamilaisten militanttien armahtamisesta osana presidentti Abdelaziz Bouteflikan kehittelemää suunnitelmaa yhteiskuntarauhan palauttamiseksi.

Suunnitelma on jo saanut Algerian parlamentin hyväksynnän. Lakina suunnitelma tulee kuitenkin voimaan vasta, jos kansanäänestyksen tulos on myönteinen. Armahdus ei kuitenkaan koske niitä, jotka on tuomittu väkivaltaisuuksista tai raiskauksista.

Suunnitelman tarkoituksena on lopettaa maassa jatkuneet väkivaltaisuudet, joissa seitsemän vuoden aikana on kuollut arviolta 100 000 ihmistä.

Koonnut: IA
6.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE