Meitä hemmotellaan nyt monenlaisilla marjoilla



Mansikat on jo popsittu parempiin suihin ja vadelmia sekä mustikoita poimitaan parhaillaan. Myös herukan satokausi on alkamassa. Ensimmäisinä kypsyvät puna- ja valkoherukat ja miltei heti niiden jälkeen mustaherukat.


Marjoja kannattaa syödä kosolti ihan sellaisenaan, valmistaa niistä suussa sulavia jälkiruokia ja tietysti myös säilöä tulevan talven varalle.

Mustaherukkavaahto (4 annosta)

  • 3 dl mustaherukoita
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 200 g kevyt tuorejuustoa
  • 2 valkuaista
  • 1 dl sokeria
  • Koristeeksi mintun- tai sitruunamelissanlehtiä
Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella aivan hienoksi soseeksi.

Mausta vaniljasokerilla ja sekoita joukkoon tuorejuusto, Vatkaa valkuaiset vaahdoksi puhtaassa kuivassa kulhossa. Lisää joukkoon sokeri vähitellen koko ajan vatkaten.

Yhdistä valkuaisvaahto mustaherukkaseokseen varovasti nostellen.

Annostele vaahto jälkiruoka-astioihin ja anna seistä kylmässä tarjoiluhetkeen saakka. Voit panna jälkiruoat noin tunniksi pakastimeen, silloin ne ovat vielä kylmempiä ja raikkaampia. Koristele juuri ennen tarjoamista mintun- tai sitruunamelissanlehdillä.

Jäädytetty jogurtti

  • 3 dl maustamatonta jogurttia
  • 1 dl maitorahkaa
  • 1/2 appelsiinin kuori raastettuna
  • 1 rkl hunajaa
  • mustikoita tai mustia viinimarjoja
Sekoita jogurtti, maitorahka, appelsiininkuori ja hunaja (juokseva).

Kaada seos annosvuokiin ja työnnä pakastimeen. Anna jäähtyä nelisen tuntia ennen tarjoilua. Voit tarjoilla tämän murskattujen mustikoiden tai viinimarjasoseen kanssa.

Kahden värin marjahyytelöt (4 annosta)

  • 4 dl punaherukoita
  • 4 dl mustaherukoita

Siiderihyytelö:

  • 6 dl omenasiideriä tai vaaleaa mehua
  • 1 kanelitanko
  • 1 tl kardemumman siemeniä
  • 2 dl hyytelösokeria
  • Koristeeksi kermavaahtoa
Annostele marjat jälkiruoka-annosastioihin. Mittaa kattilaan siideri ja mausteet. Anna kuumentua kiehuvaksi.

Sekoita joukkoon hyytelösokeri ja kuumenna kunnes seos kiehuu uudelleen. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä 4-5 minuuttia. Siivilöi mausteet liemestä ja kaada siideri-mausteliemi marjojen päälle.

Anna hyytyä kylmässä 1/2-1 tuntiin. Koristele halutessasi pursottamalla pinnalle kermavaahtoa.

STT-IA
6.8.1999


AJASSA -SIVULLE