Bildt eroaa puoluejohtajan tehtävistäEntinen pääministeri Carl Bildt eroaa Ruotsin maltillisen kokoomuksen puoluejohtajan tehtävistä syyskuussa. Bildt kertoi asiasta itse elektronisessa uutiskirjeessä perjantaina.


Bildt ilmoitti torstaina kokoomuksen vaalivalmistelukomitean puheenjohtajalle Carl Cederschiöldille, että hän ei aio enää asettua puoluejohtajaehdokkaaksi seuraavalle kaudelle. Kokoomus pitää puoluekokouksensa 2.-5. syyskuuta. Bildt on toiminut maltillisen kokoomuksen puheenjohtajana vuodesta 1986 lähtien.

Viime toukokuussa Bildt hyväksyi YK:n pääsihteerin Kofi Annanin pyynnön ryhtyä Kosovo-erityislähettilään virkaan. Siitä lähtien on spekuloitu siitä, onko Bildtin tulevaisuus sittenkään ruotsalaisessa sisäpolitiikassa.

Balkanin pesti jatkuu, sen jälkeen tulevaisuus avoin

Bildtin mukaan eropäätös ei ollut helppo, mutta pitkän harkinnan jälkeen hän tuli siihen tulokseen, että nyt on paras ajankohta erolle.

Bildt sanoi perjantaina lehdistötilaisuudessa, ettei hän halua lähteä arvailemaan seuraajaansa puolueen johdossa. Hänen mukaansa kokoomuksen sisällä vallitsee nyt vahva poliittinen yhteishenki ja puolueessa on laaja ja pätevä ryhmä, josta uusi puoluejohto voidaan rekrytoida.

Tulevista suunnitelmistaan Bildt vahvisti vain sen, että erityislähettilään tehtävä Balkanilla jatkuu, sen jälkeen tulevaisuus on auki. Hän sanoi myös, että häntä on aiemmin kyselty useisiin kansainvälisiin tehtäviin, joista hän on kieltäytynyt puoluevelvollisuuksien vuoksi.

Kansainvälisestä suuntautumisestaan huolimatta Bildt korosti sitä, että Ruotsi on ja pysyy hänen kotimaanaan. Kysymykseen siitä, onko Bildt kyllästynyt ruotsalaiseen sisäpolitiikkaan, hän vastasi

- Ei ole enää olemassa sisäpolitiikkaa ja ulkopolitiikkaa, se on 1800-lukua. Tämän päivän poliitikoilla täytyy olla laajempi perspektiivi kuin vain kansallinen.

"Innoittava väittelijä"

Pääministeri Göran Persson ei ollut yllättynyt Carl Bildtin erosta. Hän sanoi kuitenkin olevansa pahoillaan Bildtin päätöksestä ja kaipaavansa häntä Ruotsin poliittisessa väittelyssä.

Vasemmistopuolueen johtaja Gudrun Schyman sanoi, että hän tulee kaipaamaan Bildtiä poliittisena vastustajanaan.
- Olen arvostanut häntä poliittisena vastustajana. Hänen tapansa keskustella on älykäs ja rehellinen, Schyman sanoi ja lisäsi Bildtin olleen "innoittava väittelijä".

Ympäristöpuolueen johtaja Birger Schlaug kiittää Bildtiä kiihkeistä mutta ystävällisistä kamppailuista poliittisella kentällä.

- Hän on ollut korvaamaton yhteydenpidossa meidän puolueemme kanssa, sanoi Schlaug, ja lisäsi, että Bildt teki oikein tehdessään itse päätöksen luopumisestaan.

Ruotsin keskustapuolueen johtaja Lennart Daléus ei yllättynyt Bildtin erosta, mutta sanoi, ettei hän ajatellut eron tapahtuvan juuri tässä vaiheessa. Daléuksen mukaan on vielä liian aikaista sanoa, miten Bildtin lähtö tulee vaikuttamaan porvarillisten puolueiden yhteistyöhön.

- Ruotsin poliittinen elämä ei pohjimmiltaan muutu tämän takia, sillä poliittista työtä ei kannatella pelkästään henkilökysymysten varassa, Daléus sanoi.

Kansanpuolueen johtaja Lars Leijonborg sai tiedon Bildtin erosta torstai-iltana.
- On ikävää, että hän lähtee. Häntä olisi tarvittu Ruotsin politiikassa vielä ainakin parin vuoden ajan, Leijonborg sanoi.

STT-IA
6.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE