Muslimikapinalliset julistivat Dagestanin itsenäiseksi



Etelä-Venäjällä sijaitsevan Dagestanin muslimikapinalliset julistivat alueen tiistaina itsenäiseksi. Samalla he kehottivat kaikkia kannattajiaan pyhään vapaussotaan Venäjää vastaan.


Dagestanin selkkauksesta on muodostunut Venäjälle pahin turvallisuuskriisi sitten Tshetshenian sodan 90-luvun puolivälissä. Itsenäisyysjulistuksen antoi ryhmä, joka kutsuu itseään Dagestanin islamilaiseksi neuvostoksi. Se on perustettu vastustamaan alueen Moskova-myönteistä nykyhallitusta, eikä sitä ole virallisesti tunnustettu Dagestanissa.

Neuvoston edustajien mukaan elin oli tavannut aiemmin Botlikin kaupungin lähistöllä Dagestanissa. Sissit ovat pitäneet alueella sijaitsevia kyliä hallussaan jo neljä päivää.

Julistus annettiin naapuritasavallassa Tshetsheniassa ja sen pääkaupungissa Groznyissa, mikä osaltaan vahvistaa Venäjän epäilyjä siitä, että tshetsheenitaistelijat ovat mukana auttamassa uskonveljiään Venäjän vastaisessa taistelussa Dagestanissa.

Julistuksessa vedottiin tshetsheeneihin, jotta nämä "auttaisivat Dagestanin muslimeja taistelussa vääruskoisia vastaan Dagestanin islamilaisen valtion vapauttamiseksi miehityksestä".

Dagestanin väestö koostuu yli 30 erilaisesta etnisestä ryhmästä ja se on käynyt kiihtyviä rajakahakoita Tshetshenian kanssa. Tshetsheenitaistelijat, joita johtaa legendaarinen sissipäällikkö Shamil Basajev, ovat uhanneet ajaa venäläissotilaat pois alueelta. Basajev on ehdottanut, että Tshetshenia ja Dagestan yhdistyisivät.

Taistelut jatkuivat

Samaan aikaan taistelut Venäjän turvallisuusjoukkojen ja muslimikapinallisten kanssa jatkuivat.

Muslimikapinalliset saivat tiistain vastaisena yönä jälleen yhden kylän haltuunsa samaan aikaan, kun Venäjän taistelukoneet moukaroivat heidän asemiaan. Kapinalliset ovat nyt vain muutaman kilometrin päässä vuoristoalueen suurimmasta kaupungista Botlikista.

Viikonvaihteen aikana kapinalliset ottivat haltuunsa useita kyliä Botlikin lähistöllä Tshetshenian rajan tuntumassa. Venäjän mukaan tshetsheenit auttavat muslimikapinallisia taistelussa Venäjää vastaan.

Ainakin kuusi venäläissotilasta on saanut surmansa ja pari kymmentä haavoittunut viikonvaihteen taisteluissa. Tuhannet kyläläiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan, eikä kapinallisten tappioista ole selkeää kuvaa. Venäjän viranomaiset keskustelivat tiistaina Moskovassa Dagestanin selkkauksesta.

Asevoimien esikuntapäällikön Anatoli Kvashninin mukaan tilanne Dagestanissa on muuttunut ja on lähes hallinnassa. Vt. pääministeri Vladimir Putin arvioi puolestaan, että selkkaus saadaan kuriin kahden viikon kuluessa.

- Toimenpideohjelma Dagestanin tilanteen rauhoittamiseksi ja järjestyksen palauttamiseksi on olemassa ja presidentti hyväksyi sen tiistaina. Sitä ryhdytään toteuttamaan kohta kohdalta, Putin sanoi.

STT-MH
10.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE