Pakistanilainen ryhmä tapasi bin Ladenin ja vannoo suojelevansa tätä

Tuhannet kokoontuivat pommiräjähdyksien muistotilaisuuteen NairobissaTuhannet kenialaiset kokoontuivat lauantaina muistotilaisuuteen, joka järjestettiin vuosi sitten tapahtuneiden Yhdysvaltain Kenian- ja Tansanian-suurlähetystöjen räjäytyksissä kuolleiden uhrien muiston kunniaksi.


Yhdysvaltain viranomaiset varoittivat, että terroristit ovat yhä vapaalla jalalla ja neuvoivat ulkomailla, erityisesti Itä-Afrikassa asuvia, amerikkalaisia varovaisuuteen. Suurlähetystöjen lausuntojen mukaan terroristit suunnittelevat uusia iskuja.

Tasan vuosi sitten 224 ihmistä kuoli ja yli 5 000 loukkaantui Yhdysvaltain Kenian- ja Tansanian-lähetystöihin tehdyissä pommi-iskuissa. Nairobissa kuoli 213 ja Dar-es-Salaamissa 11 ihmistä. Kuolleista 12 oli amerikkalaisia. Sadat räjähdyksissä loukkaantuneet ovat yhä sairaita.

Nairobin muistotilaisuus pidettiin paikalla missä suurlähetystö ennen sijaitsi. Uskonnollisen tilaisuuden iskulauseeksi oli valittu "rakkaus on vahvempi kuin viha". Useilla oli mukanaan iskussa kuolleiden sukulaistensa valokuvia.

Aamulla kello 10.35 paikallista aikaa Keniassa kunnioitettiin uhrien muistoa minuutin hiljaisuudella. Liikenne hiljeni ja radio- ja televisioasemat keskeyttivät ohjelmansa minuutin ajaksi. Kenian presidentti Daniel Arab Moi asetti suruseppeleen onnettomuuspaikalle.

- Vaikka suurlähetystö olikin hyökkääjien kohteena, he tiesivät tarkkaan, että monet kenialaiset kuolisivat, sanoi Moi. Dar-es-Salaamissa paljastettiin muistolaatta, jossa on kaikkien iskuissa kuolleiden 224 ihmisen nimet.

Clinton vannoi etsivänsä lähetystöpommitusten syylliset

Presidentti Bill Clinton on toistanut lupauksensa, että Yhdysvallat tekee kaiken voitavansa, jotta sen Afrikan lähetystöjä pommittaneet terroristit saadaan kiinni ja rangaistua.

- Emme lepää ennen kuin oikeus on voittanut, Clinton sanoi perjantai-iltana, lähetystöpommitusten vuosipäivän aattona.

Yhdysvallat epäilee iskujen pääsuunnittelijaksi sauditerroristi Osama bin Ladenia, jonka uskotaan piileskelevän Afganistanissa. Viisi bin Ladenin apulaista on jo saatu pidätettyä ja Yhdysvallat on aloittanut Afganistania hallitsevan Taleban-liikkeen painostamisen muiden terroristien luovuttamiseksi.

Ulkoministeriö järjesti Washingtonissa lauantaina muistotilaisuuden pommi-iskuissa menehtyneille.

Pakistanilainen ryhmä tapasi bin Ladenin ja vannoo suojelevansa tätä

Pakistanilainen sotilaallinen ryhmä ilmoitti lauantaina, että yksi ryhmän johtajista on tavannut bin Ladenin perjantaina Afganistanissa. Tapaamiseen oli järjestetty tiukat turvatoimet ohjuksineen Yhdysvaltain mahdollisen iskun varalta, kertoi Al-Badar Mujahideen-ryhmä.

Al-Badarin antamassa lausunnossa sanotaan, että komentaja Naseer Ahmad Mujahid tapasi bin Ladenin Daruntan kaupungissa, joka sijaitsee Afganistanin itäosassa. Ryhmä vannoo suojelevansa bin Ladenia. Lausunnon mukaan bin Laden lähti tapaamisen jälkeen "muualle".

Riippumattomia raportteja mahdollisesta tapaamisesta ei oltu lauantai-iltaan mennessä julkaistu. Arvellaan, että Yhdysvallat olisi valmistautumassa uuteen iskuun bin Ladenin oletettuihin piilopaikkoihin Afganistanissa.

Al-Badar on yksi muslimiryhmistä, jotka taistelevat Intian hallintoa vastaan Kashmirin Himalajan alueella. Ryhmää johtaa Afganistanin sodan veteraani Bakht Zamin.

Yhdysvallat iski risteilyohjuksin 20. elokuuta viime vuonna oletettuihin bin Ladenin tukikohtiin Afganistanissa. Iskussa kuoli useita taistelijoita.

Bin Laden haluaa kaataa Saudi-Arabian kuningashuoneen ja ajaa amerikkalaisten joukot maasta. Hän on asunut useita vuosia Afganistanissa maan Taleban-liikkeen vieraana.

Uusimpana aseena terrorisminvastaisessa taistelussa Yhdysvaltain ulkoministeriö on julkaissut videoidun etsintäkuulutuksen, jossa pyydetään tietoja terroristeista ja jota aiotaan esittää televisiokanavilla ympäri maailmaa.

STT-IA
7.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE