Markkinoiden arvo ensi vuonna 5 miljardia dollaria

Suomalaisyrityksen ohjelmistot turvaavat netin käyttäjän yksityisyydenTavallinen Internetin käyttäjä tuskin menettää yöuniaan luovuttamansa tiedon turvallisuuden takia. Taitava verkon väärinkäyttäjä voi kuitenkin saada tietoonsa asioita, joita käyttäjä ei edes ymmärrä paljastavansa.


Internetiin liittyvän tietoturvan tarve on lisääntynyt samaan aikaan verkon käyttäjämäärän kanssa. Tietoturvaohjelmia valmistavan SSH Communications Securityn mukaan verkon monimutkaistuessa käyttäjien pitää olla entistä tarkempia turvallisuuden suhteen.

- Internetin kanssa tekemisissä olevat yritykset tarvitsevat vahvoja keinoja, joiden avulla ne voivat hoitaa tiedon turvallisen välittämisen, Yhdysvaltain toimintojen pääjohtaja George Adams SSH:sta selvittää.

SSH keskittyy Internetissä tapahtuvan tietoliikenteen suojaamiseen muilta kuin asianosaisilta. Vuonna 1995 perustettu yritys on kasvanut melkoista tahtia ja nykyään SSH kuuluu alansa merkittävimpiin yhtiöihin.

- Mikäli joku halusi aikoinaan lähettää vastaanottajalle viestin ilman, että viestiä välittävät tahot saivat tietää sen sisällöstä, hän sinetöi kirjeensä.

Nykyään käyttäjä kirjoittaa viestin omalla koneellaan ja ennen kuin viesti lähtee matkaan tietoturvaohjelmiston käyttöön ottaneesta yrityksestä, se muutetaan salakirjoitukseksi.

Vastaanottopaikassa sanoma puretaan ymmärrettävään muotoon ja viesti tulee lopullisen vastaanottajan koneelle normaalina tekstinä, pari kuukautta sitten SSH:n palvelukseen siirtynyt Adams yksinkertaistaa.

Suomalaisen Tatu Ylösen perustama SSH huolehtii turvallisuudesta kolmella eri tavalla. Tietoturvaohjelmiston hankkinut yritys voi ensinnäkin olla varma siitä, että viestin lähettäjäksi ilmoitettu henkilö on todella vastuussa viestistä. Lisäksi ulkopuoliset eivät pääse lukemaan salakielistä sanomaa.

Kolmanneksi vastaanottaja myös huomaa, mikäli ulkopuoliset ovat yrittäneet peukaloida hänelle lähetettyä viestiä.

Käyttäjän rooli vielä vähäinen

Internetin käyttäjät eivät pohdi tietoturva-asioita senkään vuoksi, ettei heidän tarvitse. Viestin voi työpaikalla luoda normaaliin tapaan ja salaus hoidetaan vasta, kun viesti on jo lähtenyt matkaan tekijän koneelta.

Tietoturva-asiat ovat vieraita tekniikkaan perehtymättömille käyttäjille, koska ohjelmistoja valmistavat yritykset asioivat lähinnä muiden yritysten kanssa.

- Esimerkiksi SSH solmii lisenssisopimuksen jonkin tietotekniikkayrityksen kanssa, joka ottaa tietoturvaohjelmistomme osaksi käyttöjärjestelmäänsä. Työnantajansa konetta käyttävä työntekijä tuskin edes huomaa ohjelman olemassaoloa, parhaillaan Helsingissä vieraileva Adams selvittää.

Hän lisää, että SSH on tehnyt sopimukset muun muassa Sunin ja Lucentin kanssa.

George Adamsin mukaan tietoturvaohjelmia tullaan kuitenkin tulevaisuudessa kauppaamaan entistä voimakkaammin myös kuluttajille.
- Esimerkiksi etätyötä tekevä työntekijä on todennäköisesti kiinnostunut saamaan viestinsä Internetin kautta turvallisesti perille, Adams arvelee.

Hän myös huomauttaa, etteivät tietoturva-asiat ole olleet näkyvästi esillä julkisuudessa. Yritykset eivät ymmärrettävistä syistä ole halukkaita kertomaan tietoturvasta tai siihen liittyvistä ongelmista.

Turvallisuuden laiminlyönti saattaa maksaa maltaita

Adamsin mukaan Internetin turvallisuuteen liittyvät markkinat lisääntyvät ensi vuonna seitsemälläkymmenellä prosentilla ja niiden arvo tulee olemaan yli viisi miljardia dollaria vuodessa.

Tämä johtuu muun muassa kuluttajille suunnatun verkkokaupan kasvusta. Myös yritysten keskenään verkossa tekemän kaupan ennustetaan lisääntyvän ripeästi.

- Kannattaa myös muistaa, että tällä hetkellä puhutaan lähinnä tietokoneisiin liittyvästä tietoturvasta. Internetiä käytetään kuitenkin myös muun muassa matkaviestinten avulla, Adams sanoo.

Tietoturvaohjelmistoille luulisi olevan kysyntää etenkin sen vuoksi, että tietojen valuminen vääriin käsiin saattaa maksaa maltaita. Computer Security Instituten mukaan tietokoneisiin liittyvien turvallisuusrikkomusten vuoksi yritykset kärsivät vuosittain yli miljardin dollarin tappiot. Luku tuskin pienenee tulevaisuudessa.

STT-IA
6.8.1999


TALOUS -SIVULLE