Sisältö
Pääsivu
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto
EUnet

Pääkirjoitus

Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi


6.8.1999

Presidentin mallia

Presidenttikisa on suurta mediahuvia. Monenlaisen journalistisen tason omaavat lehdet ovatkin jo elämöineet vuosia siitä, mitkä ovat minkin puolueen asetelmat vaaleihin lähdettäessä. Ehdokkaiden taustoja tutkitaan pohjamutia myöten ja nyt on jo "paljastunut" suuri "nuoruuden hairahdus".

Vihreiden ehdokas Heidi Hautala on näet joskus nuoruudessaan vastoin oletettua nunnalupaustaan ansainnut vuokrarahoja esiintymällä Ateneumin taiteilija-ateljeessa ilman rihmankiertämää. Hautala itse kommentoi Hustler lehden "paljastusta" ilmoittamalla, ettei tämä "hupaisa juttu hetkauta häntä pätkäkään".

Sanottakoon, että tuo "tutkivan journalismin" riemuvoitto ei ollut mikään paljastus. Se on kyllä ollut tiedossa tämänkin lehden toimituksessa jo kauan sitten, ja mm. Taideteollisessa korkeakoulussa piirretään edelleen anatomisia tutkielmia alastomista malleista - miehistä ja naisista. Ehkäpä siellä on nyt mallina tulevien sukupolvien presidenttiehdokkaat?

Edellisten presidentinvaalien aikaan ehdokkaat saivat vastaanottaa tutkivan journalistin pyynnön, jossa tähtijournalisti pyysi lupaa tonkia ehdokkaiden roskikorit. Näitä roskapinoja ja muita perhekalleuksia olisi sitten esitelty sivukaupalla, koska kansalla on oikeus tietää ehdokkaiden taustat. Ei siinä vielä kaikki, sillä jotkut ehdokkaat jopa siivosivat roskakorinsa tarkastusta varten.

Ehdokkaiksi on ja ei ole pyrkyä. Ihmeellistä kyllä maasta löytyy myös niitä, jotka eivät ole käytettävissä. Toisaalta löytyy yltä kyllin myös niitä, jotka ehdottomasti vaativat saada olla käytetettävissä.

SDP järjesti esivaalin, jossa Tarja Halonen löi selvästi kanssakilpailijansa, mutta äänestysprosentti ei ennusta SDP:lle hyvää. Keskusta äänestyttää väkeään Esko Ahon ja Paavo Väyrysen välillä, joita yhdistää se, ettei kumpikaan tule valituksi tasavallan päämiehen tehtävää hoitamaaan.

Kokoomus ei mennyt suoraan esivaaliin, vaikka toikin ensimmäisenä puolueena Suomeen tuon käytännön. Ehdokastilanne on niin avoin, että tuhannelta paikallisosastolta vasta kysytään näiden ehdokasnimiä. Jo tämä kysely ratkaissee ehdokaspelin niin pitkälle, ettei pelkästään muodon vuoksi tarvitse enää jäsenistöä kokonaisuudessaan uurnille kutsua.

Kokoomus nimennee ehdokkaakseen Riitta Uosukaisen tai Sauli Niinistön. Kumpikin on toistaiseksi aikeistaan varsin vaitonainen, mutta Raimo Ilaskivi ei liene väärässä sanoessaan, että ainakin puheenjohtaja on velvollinen pyydettäessä ehdolle ryhtymään. Niinistön mahdollisuudet kieltäytyä ovatkin varsin vähäiset, jos kenttä hänet haluaa.

(Sir) Harri Holkeri olisi ulkopoliittisilta näytöiltäänkin kovaa sarjaa samoin kuin europarlamentaarikko Ilkka Suominen, jonka koko Euroopan puoluejohtajat tuntevat. Nämä herrat lienevät kuitenkin sen verran realisteja, etteivät omasta ehdokkuudestaan juuri unta näe.

Siksikin Kokoomus taitaa sittenkin päätyä Niinistöön.

ILKKA AHTOKIVI

Sivun alkuun