Pakistan uhkasi Intiaa vastatoimillaPakistan ilmoitti tiistaina varaavansa itselleen oikeuden "asianmukaiseen vastaukseen" Intialle. Pakistan sanoi lausunnossaan Intian "ampuneen raukkamaisesti alas" pakistanilaisen koulutuslennolla olleen tiedustelukoneen, jossa oli 16 ihmistä.


Koneessa olleet kuusi koulutuksessa olevaa upseeria ja kymmenen laivaston sotilasta saivat surmansa.

Lausunnon antoi Pakistanin ulkoministeri Sartaj Aziz pian sen jälkeen, kun Intia vahvisti tiedon siitä, että maan ilmavoimien MiG-21-hävittäjä ampui alas rannikolla tiistaina pakistanilaisen laivaston tiedustelukoneen maiden rajan läheisyydessä.

Pakistanin lausunnossa sanotaan, että "kansainvälisen yhteisön tulisi voimallisesti tuomita 16 viattoman ihmisen kylmäverinen murha".

- Se oli ranskalaisvalmisteinen "Atlantic"-kone. Huolimatta varoituksista se lensi pitkälle alueemme sisäpuolelle ja kun se ei näyttänyt merkkiäkään perääntymisestä meillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin ampua se alas, sanoi Intian puolustusvoimain edustaja.

Puolustusministeriön mukaan Pakistanin kone lensi kymmenen kilometriä Intian ilmatilan sisäpuolella.

Intian puolustusministeri George Fernandes sanoi, että koko läntinen sotilassektori on asetettu hälytystilaan. Intian puolustusministeriön tiedottajan mukaan myös maan laivaston hälytysvalmiutta on tehostettu.

Intian armeijan edustajan mukaan Pakistan oli loukannut Intian ilmatilaa.
- Koneen jäännökset sijaitsevat kaksi mailia kansainväliseltä rajalta Pakistanin puolelle, noin 300 kilometriä Karachista koilliseen. Kone löydettiin Badinin rannikkokaupungin lähistöltä eteläisen Sindhin maakunnassa, sanoi Pakistanin laivaston edustaja.

Intian tulkinnan mukaan koneen hylky on sen puolella rajaa.

Silminnäkijät: Kone Pakistanin puolella

Silminnäkijöiden kertomusten mukaan kone syöksyi Pakistanin puolelle. Silminnäkijöiden joukossa ollut uutistoimisto Reutersin valokuvaaja Zahid Hussain sanoi, että tiedustelukoneen vaurioituneen rungon osia oli osittain hautautuneena suomaassa Pakistanin puolella.

Hussain, joka kuljetettiin paikalle helikopterilla, kertoi kuljettajan sanoneen, että rajalle olisi kahden minuutin lentomatka.

Pakistanin televisio näytti tiistai-iltana kuvaa alas syöksyneestä koneesta. Ohjelma sisälsi valokuvia, joissa oli palavia koneenosia suoalueella. Televisio-ohjelmassa väitettiin kahden intialaisen helikopterin lentäneen Pakistanin puolelle ottaakseen valokuvia koneesta.

Jatkuvaa nahistelua

Koneen pudottaminen on viimeisin yhteenotto maiden välillä, jotka ovat taistelleet kolme sotaa sitten vuoden 1947.

Maat miltei ajautuivat sotaan toukokuussa, kun Intia aloitti laajat sotilaalliset toimet ajaakseen Pakistanin tukemat "maahantunkeutujat" Intian Kashmirista. Pakistan arvioi tiistaina, että Intia halusi kostaa tämän kriisin aikana tapahtuneen koneensa menetyksen.

Aziz aikoo vedota YK:n turvallisuusneuvoston viiteen pysyvään jäsenmaahan, G-8-maihin ja Euroopan unioniin, jotta nämä kiinnittäisivät huomiota "aseettomaan koneeseen kohdistuneeseen hyökkäykseen".

STT-IA
10.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE