Vain aurinko puuttui pimennyksestä



Luxemburgilaiset ja kaupunkiin ahtautuneet tuhannet turistit eivät antaneet pilvisen ilman häiritä täydellisen auringonpimennyksen kansanjuhlaa keskiviikkona.


Auringosta sen enempää kuin kuusta ei näkynyt vilaustakaan taivalla roikkuneiden raskaiden sadepilvien vuoksi. Pilvisyys haittasi pimennyksen seuraamista myös Englannissa, Ranskassa ja Saksassa.

Päivänvalon vähittäinen himmeneminen ja lähes kaksi minuuttia kestänyt täydellinen pimeys riitti kuitenkin Luxemburgissa hilpeän juhlan aiheeksi.

Pilviverhon ajoittainen repeäminen pari tuntia ennen H-hetkeä antoi vielä aamupäivällä toivoa kunnollisesta säästä. Optimistinen tuijotus taivaalle ei kuitenkaan tuonut toivottua tulosta. Yli 5 000 katselijaa otti luonnonilmiön vastaan virallisella katselupaikalla Luxemburgin vanhan kaupungin kyljessä sijaitsevalla aukiolla.

Moninkertainen määrä ihmisiä tiiraili taivasta kaupungin silloilla, näköalatasanteilla ja kukkuloilla.

Matkailuyrittäjät ja rihkamakauppiaat ottivat kuun varjon kulkuradasta kaiken irti. Luxemburgiin virtasi turistibusseja varhaisesta aamusta asti. Katselijoita tuli paikalle myös useilla ylimääräisillä junavuoroilla.

Hotellit ja leirintäalueet olivat myyneet eioota jo viikkojen ajan runsaat 110 kilometriä leveällä Keski-Euroopan halki kulkeneella täydellisen pimennyksen vyöhykkeellä. Tarjolla oli T-paitoja, pimennysjuomia ja -aterioita.

Luxemburgin kansanjuhlassa kieputtiin tivolilaitteissa, syötiin makkaroita ja juotiin olutta. Suomalaisesta näkökulmasta kansanjuhlassa oli siten tuttuja piirteitä.

Suurherttuakunnan juhlaan kuului pimennykseen liittyvän ohjelman seuraamisen lisäksi kuitenkin oleellisesti kuohujuoma. Korkit paukkuivat kiivaasti pimennyksen alkaessa pöydissä, joita perhekunnat olivat kantaneet aukion reunoille. Laseittain ja pulloittain juhlajuomaa myyvät kauppiaat tekivät hyvän tilin.

Minuutin ja kaksikymmentä sekuntia kestänyt täydellinen pimennys himmensi päivänvalon lähes kokonaan. Valaistus oli samaa luokka kuin niillä leveysasteilla puolenyön aikaan.

Suojalasit tarpeettomia

Kuun varjon riehakas palvonta aiheutti myös vaaratilanteita. Ilmaisten suojalasien jakelu pari tuntia ennen pimennystä sai aikaan ruuhkan, joka uhkasi rusentaa eturivin jonottajat.

Henkilövahingoilta vältyttiin järjestävän henkilökunnan ponnekkaan karjunnan ansiosta. Himoittuja suojalaseja ei kukaan loppujen lopuksi tarvinnut.

Keski-Euroopan lehdet ovat julkaisseet viikkokausia näyttäviä auringonpimennysliitteitä. Televisio- ja radioasemat ovat nekin valistaneet ahkerasti vaaroista, joita suojaamattoman pimennyksen katseluun liittyy. Varoituksia on annettu myös miljoonien pahvikehyksisten lasien joukkoon eksyneistä epäkelvoista tuotteista.

Euroopassa hetkessä tarpeettomiksi käyneitä laseja aiotaan kierrättää ainakin jossain määrin Angolaan, Mosambikiin ja Madagaskarille, jossa näkyy seuraava pimennys vuoden 2001 kesäkuussa.

Parhaat edellytykset suojalasien käytölle olisi ollut keskiviikkona pilvien yläpuolella. Lähes kaikkien maiden lentoyhtiöt järjestivätkin erityisiä pimennyslentoja, jotka varattiin pikaisesti loppuun kalliista hinnoista huolimatta.

Kaikki ihmiset eivät olleet ihastuneita harvinaiseen luonnonilmiöön liittyvästä miljoonien keskieurooppalaisten innostuksesta. Jo aamusta lähtien kaduilla velloneisiin väkijoukkoihin kyllästynyt luxemburgilaisten taksikuski ihmetteli, miten ihmiset viitsivät nähdä niin paljon vaivaa nähdäkseen pimeyttä.

Pimennys aiheutti liikenneruuhkia

Luxemburgin pimennysjuhlan päätekijä aurinko jäi näkemättä. Lohdutukseksi ihmiset näyttelivät toisilleen esitemateriaalin kuvia pimennyksestä. Suosittu vitsi oli myös palaaminen asiaan vuonna 2081, jolloin seuraava samankaltainen yhteiseurooppalainen pimennys tapahtuu.

Täydellinen pimennysvyöhyke eteni keskiviikkona Englannin Lounais-Cornwallista Keski-Euroopan läpi aina Intian valtamerelle saakka. Cornwalliin oli vaeltanut miljoona katselijaa.

Pisimmillään aurinko oli Euroopassa kokonaan piilossa Romaniassa, jossa täydellinen pimennys kesti kaksi minuuttia ja 23 sekuntia. Suurista Euroopan kaupungeista lähelle pimennyksen keskilinjaa osuivat mm. Cherbourg, Reims, Metz, Munchen, Stuttgart ja Salzburg. Pääkaupungeista vyöhykkeen sisällä olivat ainoastaan Luxemburg ja Bukarest.

Pimennys aikaansa mittavia ruuhkia sekä turistien liikkumisen että autoliikenteen pysähtymisen vuoksi. Monin paikoin oli rekkojen kulku kielletty kokonaan muutama tunti ennen ja jälkeen keskipäivän yön.

STT-IA
11.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE