Pimeää keskellä päivää 11. elokuuta



Auringon- ja kuunpimennykset ovat nykyisin vain jännittäviä ja kiinnostavia tapahtumia, mutta vielä muutama sata vuotta sitten ne herättivät pelkoa ja kauhua suuressa osassa ihmiskuntaa.


Nyt päästään 11. elokuuta seuraamaan auringonpimennystä koko Euroopassa, vaikka pimennys näkyykin täydellisenä vain 50-100 kilometriä leveällä kaistalla parin minuutin ajan.

Pimennyksiä pidettiin aiemmin myös enteinä.
- Nuo viimeiset pimennykset auringossa ja kuussa eivät ennusta meille hyvää, sanoo Gloucesterin jaarli Shakespearen Kuningas Learissa.

Muinaisessa Kiinassa päristettiin auringonpimennyksen aikana rumpuja. Näin haluttiin karkottaa lohikäärme, jonka uskottiin olevan ahmaisemassa auringon. Kiinasta on peräisin myös vanhin tunnettu kirjallinen selonteko auringonpimennyksestä.

Sen mukaan kaksi keisarin tähtitieteilijää, Hi ja Ho, olivat niin juovuksissa, etteivät pystyneet hoitamaan rumpujen pärisyttämistä ja muita pimennysriittejä. Hi ja Ho saivat maksaa laiminlyönnin hengellään.

Vanhan ajan tunnetuin auringonpimennys sattui 585 e.Kr. Herodotos kertoo, että meedialaiset ja lyydialaiset lopettivat jo kuusi vuotta jatkuneen sotansa, koska katsoivat auringonpimennyksen olevan tähän kehottava ennusmerkki.

Pimennyspäiväksi on pystytty toteamaan 28. toukokuuta - tämä on vanhin tarkka historiallinen päivämäärä.

Tämän vuosisadan ehkä tunnetuin auringonpimennys oli vuonna 1919. Silloin saatiin vahvistus Albert Einsteinin suhteellisuusteorialle, kun auringonpimennyksen aikana todettiin Maahan saapuvan valon taipuvan Auringon vetovoiman vuoksi lähellä Aurinkoa.

Concordella pimennyksen perässä

Innokkaimmat auringonpimennyksen seuraajat ovat jo pitkän aikaa sitten tilanneet lipun päästäkseen seuraamaan pimennystä lentokoneesta. Kolmen Concorde-koneen lento Britanniasta Ranskaan antaa pimennysfaneille myös mahdollisuuden pidentää huomattavasti pimennyksen seuranta-aikaa.

Pisimpään eli 2 minuuttia ja 23 sekuntia pimennys kestää Romanian alueella. Täyspimennyksen alueella Romaniassa onkin kaikki hotellihuoneet buukattu jo aikoja sitten.

Useissa maissa on asukkaita kehotettu pysymään pimennyksen aikana sisällä ja seuraamaan sitä televisiosta. Varoituksissa on muistutettu, kuinka vaarallista silmille on katsella suoraan kohti Aurinkoa pimennyksen aikana. Amerikkalaisten viranomaisten mukaan 145 ihmistä sokeutui osittain tai kokonaan Yhdysvalloissa vuoden 1970 auringonpimennyksen aikana.

Britannian ylin lääkintöviranomainen Liam Donaldson sanoo, ettei Auringon katseleminen suoraan ole turvallista minkäänlaisen suojan läpi. Ranskassa viranomaiset sen sijaan uskovat erityisvalmisteisiin suojalaseihin.

Ranskan tähtitieteellinen seura on myynyt omakustannushintaan 35 miljoonaa suojalasia viranomaisille ja järjestöille jaettavaksi ilmaiseksi ihmisille.

Hevosrakkaassa Britanniassa ei ole unohdettu myöskään hevosia.
- Jotkut hermostuneet hevoset saattavat pelästyä pimeää. Auringonpimennys on aivan uusi kokemus kaikille hevosille, joten seurauksia ei voida ennakoida, sanottiin Britannian ratsastusliiton lausunnossa.

Rekat pysähtyvät Ranskassa

Ranskassa on liikenneministeri Jean-Claude Gayssot määrännyt, että kaikki rekat, joiden paino on yli 7,5 tonnia, pysähtyvät kolmeksi tunniksi pimennyspäivänä. Rekkakuskit ovat julistaneet määräyksen sekopäiseksi ja muistuttavat, ettei missään muussa maassa ole annettu tällaista määräystä.

Ministeri Gayssot myönsi määräyksen aiheuttavan hankaluuksia, mutta sanoi sen olevan tarpeellinen liikenneturvallisuuden vuoksi.

Ranskan hallitus on kehottanut myös henkilöautoilijoita välttämään ajoa pimennyksen aikaan, mutta varsinaista ajokieltoa heille ei ole annettu.


Auringonpimennys

Auringonpimennys tapahtuu, kun Aurinko peittyy Maasta katsottuna Kuun taakse. Pimennys voi olla täydellinen, jolloin Kuu peittää Auringon kokonaan, tai osittainen.

Jos Aurinko, Kuu ja Maa olisivat aivan samassa ratatasossa, tapahtuisi auringonpimennys aina kerran kuukaudessa uudenkuun aikaan - samoin kuunpimennys, täydenkuun aikaan.

Kuu poikkeaa kuitenkin Maan ratatasosta yli viisi astetta. Siksi auringon- ja kuunpimennyksiä tapahtuu vain silloin kun uusi- tai täysikuu on jommassakummassa Maan ja Kuun ratatasojen kahdesta leikkauspisteestä.

Asiaa monimutkaistaa se, että leikkauspisteet eivät pysy samoina vaan kiertävät, Maasta katsoen, täyden kierroksen runsaassa 18 vuodessa. Toinen hankaloittava tekijä on se, että Kuun etäisyys Maasta vaihtelee niin, että Kuun täysvarjo ei aina ylety Maahan asti.

Tämänkertainen auringonpimennys alkaa täydellisenä Atlantilta Kanadan rannikon edustalla kello 12.30 Suomen aikaa. Aluksi täysvarjon läpimitta on noin 50 kilometriä. Se kulkee matkallaan halki Englannin lounaisosan, Ranskan pohjoisosan, Saksan eteläosan, Itävallan, Unkarin ja Romanian kautta Euroopassa.

Suurimmillaan, läpimitta 112 kilometriä, ja pisimmillään, kesto 2 minuuttia 23 sekuntia, täysvarjo on Romaniassa.

Euroopasta täysvarjo jatkaa matkaansa Turkin, Syyrian, Irakin ja Iranin kautta Pakistaniin ja Intiaan. Matkattuaan 14 000 kilometriä 3 tunnin ja 7 minuutin aikana täysvarjo päättää matkansa auringon laskiessa Bengalinlahteen.

Täydellisenä pimennyksen voi nähdä mm. Plymouthissa Englannissa, Le Havressa Ranskassa, Stuttgartissa ja Münchenissä Saksassa.

Täysvarjon, umbran, ulkopuolella pimennys näkyy osittaisena koko Euroopassa. Suomessa pimennys näkyy esimerkiksi Helsingissä 65-prosenttisena ja vielä Utsjoellakin 46-prosenttisena.

Yhtä hyvin kuin nyt voidaan auringonpimennys nähdä Euroopassa seuraavan kerran vasta vuonna 2081.

Suomessa on tällä vuosisadalla näkynyt neljä täydellistä auringonpimennystä. Ne olivat vuosina 1914, 1927, 1945 ja 1990 - vuonna 1990 Suomi oli ainoa Länsi-Euroopan maa, missä pimennys näkyi täydellisenä.

Seuraavaa täydellistä auringonpimennystä joudutaankin Suomessa sitten odottelemaan varsin pitkään, vuoteen 2126.

STT-IA
6.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE