PKK tukee Öcalanin vetäytymiskehotustaKurdistanin työväenpuolueen PKK:n johto ilmoitti torstaina tukevansa järjestön johtajan Abdullah Öcalanin kehotusta, jonka mukaan PKK:n pitäisi vetää joukkonsa Turkista syyskuun alkuun mennessä.


- Puolueemme julistaa, että se kannattaa täydelleen puheenjohtajamme, toveri Abdullah Öcalanin historiallista julistusta, sanottiin PKK:n neuvoston lausunnossa.

Öcalan sanoi tiistaina asianajajiensa välityksellä julkistetussa lausunnossa, että PKK:n pitäisi lopettaa aseellinen taistelu ja vetäytyä Turkista muihin maihin. Öcalan osoitti vetoomuksensa myös Turkin viranomaisille ja kehotti näitä vastaamaan hänen vetoomukseensa.

Turkin johto on suhtautunut Öcalanin vetoomukseen varauksella. Pääministeri Bülent Ecevitin mukaan "aika näyttää, mitä tulee tapahtumaan". Hän myös kieltäytyi jyrkästi käynnistämästä minkäänlaisia neuvotteluja kurdikapinallisten kanssa.

Presidentti Süleiman Demirel ei ottanut kantaa Öcalanin vetoomukseen. Sen sijaan hän sanoi PKK:n lausunnon jälkeen torstaina uutistoimisto Anatolialle, ettei Turkki ole muuttanut kantaansa konfliktin suhteen eikä sillä ole tarvetta lopettaa taistelua "terrorismia" vastaan.

Kurdikapinalliset ovat taistelleet itsenäisen valtion puolesta viimeiset 14 vuotta. Heidän johtajalleen Abdullah Öcalanille langetettiin 29. kesäkuuta turvallisuustuomioistuimessa kuolemantuomio, jonka perusteluissa Öcalanin sanottiin syyllistyneen Turkin valtioalueen hajotusyrityksiin tavoitteena uuden valtion perustaminen.

Turkin lehdissä on viime päivinä arveltu, että Öcalanin kehotus lopettaa taistelu on ennen muuta yritys välttyä hänelle julistetun kuolemantuomion täytäntöönpanolta. Turkin syyttäjänvirasto kehotti torstaina maan korkeinta oikeutta olemaan muuttamatta Öcalanin kuolemantuomiota.

Ihmisoikeusryhmä: isku kurdikylään oli provokaatio

Turkkilaiset ihmisoikeustarkkailijat sanoivat torstaina, että alkuviikolla kurdikylään tehty hyökkäys oli "pimeyden voimien" tekemä ja sillä oli mahdollisesti yhteyksiä turvallisuusjoukkoihin.

Turvallisuusjoukot olivat aiemmin syyttäneet PKK:n kurdikapinallisia iskusta, jossa kuusi kylän asukasta kuoli ja yhdeksän haavoittui, kun hyökkääjät avasivat tulen kahvilasta palaavia ihmisiä kohti maanantai-iltana.

Turkin ihmisoikeusjärjestöt julkaisivat torstaina sanomalehdessä yhteisen lausunnon, jossa todettiin, että isku oli "pimeyden voimien" provokaatio.

Järjestöjen haastattelemat kyläläiset sanoivat, että ainakin osalla hyökkääjistä oli ollut univormut yllään. Lisäksi Turkin armeijalla on tukikohta kylän lähistöllä, ja tietojen mukaan tukikohdassa tavallisesti oleilevat sotilaat olivat poistuneet paikaltaan juuri ennen iskua.

STT-MH
6.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE