Putin: Jeltsin päättää ministereistäVenäjän vt. pääministeri Vladimir Putin kertoi tiistaina, että ainakin puolustusministeri Igor Sergejev ja sisäministeri Vladimir Rushailo saavat pitää paikkansa uudessa hallituksessa, kertoi uutistoimisto Interfax.


Putin on aiemmin luvannut, ettei hän muuta hallituksen kokoonpanoa kovin paljon. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Putin kuitenkin sanoi presidentin tavattuaan, että viime kädessä ministerivalinnat riippuvat Jeltsinin päätöksistä. Putin kommentoi asiaa sen jälkeen, kun hän oli tavannut presidentti Boris Jeltsinin Kremlissä.

Kyseessä oli ensimmäinen virallinen tapaaminen sen jälkeen, kun Jeltsin maanantaina erotti pääministeri Sergei Stepashinin ja nimesi Putinin hänen seuraajakseen.

Yleisesti uskotaan, että ainakin jotkut hallituksen ministereistä joutuvat jättämään paikkansa.

Tapaamisesta tihkui niukasti tietoja tiistaina Moskovassa. Putin kertoi kuitenkin tähdentäneensä Jeltsinille, että hän toimii tiukasti ja nopeasti Dagestanin selkkauksen ratkaisemiseksi.

- Toimenpideohjelma Dagestanin tilanteen rauhoittamiseksi ja järjestyksen palauttamiseksi on olemassa ja presidentti hyväksyi sen tiistaina. Sitä ryhdytään toteuttamaan, Putin sanoi toimittajille. Samalla hän ilmoitti odottavansa myönteisiä tuloksia seuraavan kahden viikon kuluessa.

Putin vakuutti, että hänen päätehtävänsä tulee olemaan selkkauksen ratkaiseminen. Kun järjestys on saatu palautettua, on vuorossa Dagestanin hallituksen aseman vahvistaminen, mikä vie Putinin mukaan aikaa.
- Olemme todistamassa joukkoterrorin syntymistä Venäjän eteläisellä rajalla, hän varoitti.

Tapaamisessa oli esillä myös Putinin nimityksen vahvistaminen parlamentin alahuoneessa eli duumassa. Jeltsin nimitti Putinin pääministeriksi maanantaina, mutta duuman on vielä hyväksyttävä nimitys.

Duuman on määrä käsitellä asiaa maanantaina. Jos Putin ei saa duuman tukea vielä kolmannessakaan äänestyksessä, Jeltsinin on perustuslain mukaan hajotettava parlamentti.

Poliittisten tarkkailijoiden mukaan duuma hyväksyy nimityksen, koska kansanedustajille on tällä haavaa tärkeämpää keskittyä joulukuun 19. päivänä pidettäviin parlamenttivaaleihin.

STT-MH
10.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE