Jeltsin suosittaa Putinia seuraajakseen

Venäjän uusi pääministeri Vladimir Putin on entinen vakooja ja nykyisin markkinatalousuudistusten kannattajaVenäjän uudeksi pääministeriksi nimitetty Vladimir Putin on kerännyt kannuksensa vakoojan tehtävissä Saksassa ja sittemmin Pietarin kaupunginjohtajan neuvonantajana markkinatalouden perusteiden luomisessa kaupunkiin.


Putinin näkemysten katsotaan olevan lähellä Venäjän kiistellyn yksityistämisohjelman laatijan Anatoli Tshubaisin näkemyksiä.

Putin syntyi vuonna 1952 silloisessa Leningradissa. Hän sai oikeustieteen opintonsa päätökseen kaupungin yliopistossa vuonna 1975. Hän on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta. Urheilu on hänen mieluisin harrastuksensa.

Poliittiseen elämään Putin tuli mukaan1990-luvun alussa. Hänestä tuli Pietarin vapaamielisen kaupunginjohtajan Anatoli Sobtshakin neuvonantaja. Putinista tuli pian korvaamaton kaupungin asioiden hoitamisessa ja häntä ryhdyttiinkin kutsumaan "harmaaksi eminenssiksi".

Putin johti kaupunginhallituksen kokouksia Sobtshakin poissaollessa, vastasi kaupungin suhteista ulkomaihin ja vuonna 1994 hänestä tuli Pietarin kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja.

- Hän johtaa kaupunginhallituksen kokouksia niin tehokkaasti, että hänestä tulisi täydellinen pääministeri, kirjoitti Kommersant -lehti tuolloin.

Putin avusti Sobtshakia luomaan markkinatalouden puitteet Pietariin ja auttoi tätä hälventämään vastustajien väitteet, joiden mukaan Sobtshak olisi syyllistynyt vallan väärinkäytöksiin.

KGB:n miehenä Saksassa

1990-luvun keskivaiheilla Putin tunnusti työskennelleensä useita vuosia Saksassa Neuvostoliiton ulkomaantiedustelun tehtävissä. Se oli tuolloin salaisen poliisin KGB:n osa.

Yksityiskohtia Putinin tehtävistä ei ole kerrottu. Paljastus se ole haitannut hänen suhteitaan Sobtshakiin.
- Hän ei ole KGB:n mies, hän on oppilaani, Sobtshak vastasi arvostelijoille.

Kun Sobtshak hävisi vuoden 1996 vaalit, Putin kutsuttiin Moskovaan avustamaan vaikutusvaltaista Pavel Borodiniä. Tämä johti toimistoa, jonka tehtävänä oli hoitaa presidentti Boris Jeltsinin hallinnon omaisuutta, mukaanlukien asuntoja, virastoja, sairaaloita ja parantoloita.

Putinin siirron Moskovaan järjesti Tshubais, joka myös on kotoisin Pietarista. Vuoden kuluessa Putin kutsuttiin Jeltsinin hallintoon kuuluvaan vaikutusvaltaiseen valvontavirastoon.

Putin sai johdettavakseen Kremlin suhteet Venäjän 89 alueeseen. Hän tuli tunnetuksi "imperialistina", joka vastusti uusien valtuuksien myöntämistä alueiden itsenäisyyttä havitteleville johtajille.

FSB:n johtoon

Kesäkuussa 1998 Jeltsin nimitti Putinin sisäisen turvallisuuspalvelun FSB:n johtajaksi. Se on yksi KGB:n tehtäviä jatkavista elimistä. Hän seurasi tuossa tehtävässä Nikolai Kovaljovia, jonka Kreml epäili ryhtyneen liian itsenäiseksi ja omaan poliittiseen peliin taipuvaiseksi.

Tämän vuoden maaliskuussa Putinista tuli Venäjän kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri. Tuo elin pohtii Jeltsinin kanssa turvallisuuspoliittisia kysymyksiä. Nimitystä pidettiin vahvistuksena presidentin tuntemalle arvonannolle Putinia kohtaan.

Jeltsin suosittaa Putinia seuraajakseen

Venäjän presidentti Boris Jeltsin suosittaa seuraajakseen maanantaina maan vt. pääministeriksi nimittämäänsä Vladimir Putinia.

- Hän on kykenevä vakauttamaan yhteiskunnan, Jeltsin sanoi televisioidussa puheessaan aamupäivällä pian sen jälkeen kun hän erotti pääministeri Sergei Stepashinin ja nimesi Putinin vt. pääministeriksi. Venäjä valitsee presidentin ensi kesänä.

Venäjällä on pitkään odoteltu Kremlistä merkkiä siitä, kenen takuumieheksi virkansa jättävä Jeltsin asettuu.

Silti pääministerin erouutista seurannut Jeltsinin vetoomus Putinin puolesta näytti tulevan yllätyksenä. Tämä on sensaatio, presidentin puheen välittäneen NTV-televisiokanavan uutistenlukija kommentoi tuoreeltaan.

- Nyt päätin nimetä henkilön, joka mielestäni voi vakauttaa yhteiskunnan, ja nojaten erittäin laajoihin poliittiisiin voimiin voi jatkaa Venäjän uudistamista. Hän tuo suurta hyötyä maalle, painokkaasti sanojaan pudotellut Jeltsin sanoi tv-esiintymisessään.

- Hän voi kerätä ympärilleen ne, joiden tehtävänä on 2000-luvulla uudistaa mahtava Venäjä. Hän on turvallisuusneuvoston sihteeri, FSB:n johtaja Vladimir Vladimirovitsh Putin, Jeltsin jatkoi.

STT-IA
9.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE