Saunatutkija: Tietämys pitää Suomen saunan suurvaltanaSaunan oikean soinnin takaa löytyvät vuosisataiset kokemukset - viisas saunoja tunteekin oikeat saunatavat, sanoo saunatutkija Erkki Helamaa.


Hänen mielestään Suomi säilyy saunan suurvaltana ei vain saunojen määrällä mitattuna, vaan ennen kaikkea saunatiedon osaajana ja vaikutusten tutkijana.

Savusauna on suomalaisen perinteen vanhimpia tasoja; nykyisin niitä on käytössä 10 000. Kaikkiaan saunoja on Suomessa noin 1,7 miljoonaa, joista puolet on sähkösaunoja.

- Oikeaoppisimmat eivät hyväksy muuta kuin savukiukaan ja väittävät sähkökiukaita itsensä paholaisen keksinnöksi. Mutta Suomi ei olisi saunan suurvalta jos sähkökiukaita ei hyväksyttäisi, Helamaa totesi Lappeenrannan asuntomessuilla.

Hän on Tampereen teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosaston emeritusprofessori ja tehnyt saunatutkimuksistaan kirjan Kiuas - saunan sydän.

- Meillä on erehdytty luulemaan, että korkeat lämpötilat tekisivät parhaan saunanautinnon. Näin ei ole, vaan nautinto tulee lämpötilan ja kosteuden oikeasta suhteesta. Vanhassa saunassa oli enemmän kosteutta ja vähemmän lämpöä nykyiseen huoneistosaunaan verrattuna, Helamaa kertoi.

Hänen mielestään kaikenlaiset löylynheittokilpailut ovat väärää saunakulttuuria ja myös keholle vahingollisia. Saunojan tulee odotella lauteilla, kunnes hiki nousee pintaan ja ryhtyä sitten vasta löylyn heittoon.

- Ennen vanhaan sanottiin, että löylyä pitää heittää niin kuin lammas pissii ja se on juuri oikea tapa. Vettä ei saa räjäytellä kiville.

Helamaan mukaan kiukaan kivet, niiden muoto ja määrä ovat tärkeitä. Pienten postilaatikkojen kokoisten kiukaiden muutamat kivet eivät pysty tarjoamaan kunnon elämyksiä.

STT-IA
6.8.1999


AJASSA -SIVULLE