Kiina: Taiwan kukistuisi 5 päivässäTaiwanin armeija pystyisi korkeintaan viisi päivää kestävään vastarintaan, jos Taiwanin ja Kiinan välillä puhkeaa sota. Näin vakuuttaa kiinalainen viikkolehti China Business Times News.


Kiinan ja Taiwanin suhteet ovat kiristyneet sen jälkeen kun Taiwanin presidentti Lee Teng-hui heinäkuussa kuvasi maitten suhteita "valtioiden välisiksi suhteiksi".

Aasian poliittisen vakauden yhtenä kulmakivenä on pidetty sitä, että niin Taiwan kuin Kiinakin katsovat, että on olemassa vain yksi Kiinan valtio - jonka oikeana edustajana kumpikin pitää itseään.

Presidentti Leen puhe "valtioiden välisistä suhteista" on horjuttanut pahoin vallitsevaa poliittista vakautta.

Kiina on uhannut vallata Taiwanin saaren, jos Taiwan julistautuu erilliseksi valtioksi. Presidentti Leen puhetta Kiina on luonnehtinut vaaralliseksi askeleeksi.

China Business Times News kuvasi "täysin vääriksi" ulkomailla esiintyneitä arvailuja siitä, että Kiina ei ryhtyisi sotaan nyt kun se on kehittämässä talouttaan täysin voimin.
- Kuinka kauan pystyisi 400 000 miehen "kansallinen armeija" tekemään vastarintaa, lehti kyseli laajassa etusivun artikkelissaan.

Lehden oma vastaus oli:
- Jos sota puhkeaa, vastarintaa jatkuisi korkeintaan 4-5 päivää.

Kiinan oman armeijan miesvahvuus on 2,5 miljoonaa. Monet läntiset asiantuntijat pitävät kuitenkin Kiinan armeijan aseistusta vanhanaikaisena ja joukkoja heikosti koulutettuina. Sotilasasiantuntijoiden mukaan Kiinalla ei myöskään ole oikeastaan sotilaallisia mahdollisuuksia vallata Taiwania.

Yhdysvallat on ilmoittanut, että jos Kiina yrittää päättää Taiwanin tulevaisuudesta muutoin kuin rauhanomaisesti, niin tämä olisi "vakava asia". Kiinan armeijan lehti antoi puolestaan äskettäin ymmärtää, että Yhdysvallat "ei poimisi kastanjoita tulesta" Taiwanin puolesta ja asettuisi näin vaaraan polttaa itsensä.

STT-IA
11.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE