Tulvien ja sateiden kuolonpyörre jatkuu AasiassaKiinan tulvissa on tähän mennessä kuollut 725 ihmistä ja 5,5 miljoonaa ihmistä on evakuoitu, kertoivat Kiinan viranomaiset torstaina.


Tulvauhrien määrä Kiinassa on tänä vuonna jäänyt huomattavasti pienemmäksi kuin viime vuonna. Tuolloin tulvat vaativat ainakin 4 100 ihmisen hengen.

Kiinan virallisen uutistoimiston Xinhuan mukaan Jangtsejoen pinta Wuhanissa laski ensimmäistä kertaa 30 päivään alle varoitusrajan. Kiinan viranomaisten mukaan tulvauhrien huomattavasti viimevuotista pienempi määrä johtuu hallituksen tehokkaista sääntely- ja varotoimista. Tulvat ovat kuitenkin aiheuttaneet suuria aineellisia vahinkoja.

Kaikkiaan 11,31 miljoonaa hehtaaria viljelymaita on jäänyt veden alle, ja niistä 1,56 miljoonalla hehtaarilla sato on tuhoutunut. Taloudelliset menetykset nousevat noin 66,8 miljardiin juaniin (noin 44,33 miljardia mk). Tulvat vaikuttavat viranomaisten mukaan noin 100 miljoonan ihmisen elämään.

Koreassa pelätään jo uutta myrskyä

Filippiineillä tulvat ja rankkasateet ovat vaatineet 67 uhria. Maan presidentti Joseph Estarada on muodostanut erikoiskomitean tutkimaan syitä kokonaisen asuntoalueen romahtamiseen tiistaina Manilan itäosassa sijaitsevalla Antipolon alueella.

Romahtaneen asuntoalueen jäännöksistä on kaivettu esiin jo 22 ruumista ja pelastustyöntekijät pelkäävät löytävänsä vielä ainakin 40 lisää. Onnettomuudessa tuhoutui 25 taloa, joissa oli yli 500 asuntoa.

Etelä-Koreassa maan yli pyyhkineen hirmumyrsky Olgan tuhoja on yritetty korjata kuumeisella kiireellä. Myrskyssä kuoli tai katosi ainakin 64 ihmistä. Yli 24 000 joutui jättämään kotinsa. Yli 150 000 sotilasta, palomiestä ja avustustyöntekijää on koko ajan korjaamassa myrskyn vaurioita.

Myös nälänhädän riivaama Pohjois-Korea kärsi suuria myrskyvaurioita. Maan virallisen uutistoimiston mukaan myrsky ja rankkasateet ovat pilanneet yli 50 000 hehtaaria viljelysmaata sekä tuhonnut runsaasti koteja ja julkisia rakennuksia. Kuolonuhreista ei ole annettu tietoja.

Myös Vietnamissa on kärsitty tulvista eteläisessä Mekongjoen suistossa. Alueella pelätään jo uutta katastrofia, sillä hirmumyrsky Paulin uskotaan saapuvan Korean niemimaalle perjantain vastaisena yönä.

STT-IA
6.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE