Yhdysvaltain itärannikon paheneva kuivuus pakottaa vedensäännöstelyynEnnätyskuivuus on pakottanut Marylandin osavaltion Yhdysvalloissa määräämään tiukat rajat vedentuhlaukselle. Osavaltiossa on tästedes kiellettyä pestä autoja, kastella nurmikoita tai täyttää yksityisiä uima-altaita.


Myös golf-kenttien kastelua on vähennettävä rajusti, suihkulähteet on väännetty kiinni ja ravintolatkin tarjoilevat juomavettä asiakkaille vain pyydettäessä. Alueen yritysten on pystyttävä vähentämään vedenkulutustaan 10 prosentilla. Vedentuhlauksesta saattaa rapsahtaa 5 500 markan sakko tai kuukausi vankeutta.

Kuivuus koko itärannikon alueella on yksi vuosisadan pahimpia, ja monin paikoin on rikottu jo kaikkien aikojen ennätykset. Edellinen vakava kuivuus alueella koettiin vuosina 1964-1966.

Sadetta on saatu arviolta 45 senttiä normaalia vähemmän, monin paikoin ei ole satanut yhtään kuukausiin. Baltimoren kaupungin alueella olevassa, 1,8 miljoonan asukkaan vedentarpeesta huolehtivassa altaassa on vettä jäljellä enää kuukaudeksi.

Hurrikaaneja odotetaan

Itärannikon muutkin osavaltiot ovat jo rajoittaneet vedenkulutusta. Delawaressa, New Jerseyssä ja Pennsylvaniassa on monin paikoin pyydetty asukkaita rajoittamaan vedenkulutusta. Osavaltioissa harkitaan parhaillaan uusia rajoituksia sekä pakollista vedensäännöstelyä, jos sadetta ei ala kuulua.

Asukkaat saattavat joutua kuitenkin odottamaan viikkoja, jopa kuukausia, ennenkuin säännöstelystä päästään eroon. Kunnon sateita ei ole luvassa aikoihin, kuivuuden on ennustettu jatkuvan ainakin koko elokuun ajan.

Alueella toivotaankin, että Atlantin hurrikaanikausi toisi helpotusta kuivuuteen. Hirmumyrskyt tuovat mukanaan rankkasateita ja kuivuudesta eroonpääsyyn tarvittaisiin arviolta ainakin kaksi kunnon myrskyä.

Myös alueen maanviljelys on kärsinyt kuivuudesta pahoin, ja Yhdysvaltain senaatissa käsitellään parhaillaan maanviljelijöille myönnettävää, laajaa hätäapupakettia.

STT-MH
6.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE