Viro pudottaa talousennusteitaanViron talousministeriö on joutunut pudottamaan loppuvuoden kasvuennusteitaan peräti 1,7 prosenttiyksiköllä. Koko vuoden kasvun ennustetaan jäävän 0,4 prosenttiin.


Syynä ennusteiden suureen laskuun ovat alkuvuoden synkät luvut. Viron talouden alamäki jatkui vuoden alkupuoliskolla 5,6 prosentin vauhdilla.

Rakennustuotanto laski vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 20 prosentilla, kauppa 15,7 prosentilla.Yksityisen kulutuksen arvioitiin laskeneen 3,4 prosenttia.

Tilanne heijastui myös ulkomaankauppaan, sillä vienti laski 11,4 prosenttia ja tuonti 8 prosenttia. Harvoja nousujohteisia aloja edustivat kiinteistövälitys, 12,4 prosenttia, sekä hotelli- ja ravintolatoiminta, 6,4 prosenttia.

Epävakaisuutta ja epävarmuutta

Ennusteet Viro talouden kehityksestä ovat menneet jatkuvasti ristiin. Viime toukokuussa pääministeri Mart Laar yritti ravistella virolaisia talouspäättäjiä kehottamalla heitä siirtymään haavekuvista reaalitodellisuuteen.

Samanaikaisesti kuitenkin sekä Hansapankin pääjohtaja Indrek Neivelt että Laarin oma talousministeri Mihkel Pärnoja lupailivat tälle vuodelle 3-4 prosentin talouskasvua alkuvuoden alhaisista numeroista huolimatta.

Johdonmaista linjaa on noudattanut Viron suhdanneinstituutti, joka on arvioinut laskun jatkuvan koko tämän vuoden. Instituutin johtajan Marje Josinsin mukaan Viron talous on tänä vuonna yhtä heikoissa kantimissa kuin vuonna 1992.

Poikkeuksena on vain se, että ihmisillä ei ole samaa optimismia kuin silloin, hän muistutti ennusteen julkistamisen yhteydessä.

Talousministeriön uudessa ennusteessa kasvun uskotaan loppuvuonna nousevan 3,0-3,5 prosenttiin. Ensi vuonna ministeriö uskoo kasvun jatkuvan 4,0-4,5 prosentin suuruisena. Samoin se uskoo hintojen kuriin saamiseen.

Kuluttajahintojen nousu jäisi sen ennusteen mukaan vuonna 2000 vain 3,6-4,0 prosentiksi.

STT-IA
6.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE