Puhelimet piiloon - eurosaurukset tulevat



Huhtikuun lopulla julkistettu Deutsche Telekomin ja Telecom Italian fuusio on vastatuulessa. Italian hallitus on alkanut nikotella, koska yksityistetty italialaisyhtiö on joutumassa Saksan valtion haltuun. Hanketta vastustetaan ja epäillään myös monella muulla taholla.


Deutsche Telekom aikoo ostaa Telecom Italian. Deutsche Telekomin pääomistaja on Saksan valtio, ja Telecom Italia on yksityistetty entinen Italian valtion yhtiö. Kaupan arvo on 81 miljardia dollaria ja yhtiöiden fuusiolla olisi melkoinen vaikutus telealan markkinoihin Euroopassa.

Syntyvästä jättiyhtiöstä tulisi todellinen yleiseurooppalainen yritys, maailman toiseksi suurin telealan yritys. Asiakkaita yhtiöllä olisi 109 miljoonaa, työntekijöitä 300 000 ja liikevaihto 71 miljardia dollaria. Fuusion on tarkoitus toteutua tämän vuoden loppuun mennessä, ja sillä lasketaan saavutettavan miljardin dollarin vuotuiset kustannussäästöt.

Fuusiolla on kuitenkin vaikeutensa. Saksalaiset sijoittajat ovat ollet epäileväisiä suunnitelman suhteen ja Deutsche Telekomin kurssi on laskenut. Telecom Italian osakkeenomistajista kaikki eivät ole tyytyväisiä saksalaisten tarjoukseen. Ranskan France Telecom on hermostunut ja EU:n kilpailuviranomaiset ovat kiinnostuneita, mutta pahin este suunnitelmalle on Italian hallitus.

Italian hallitus nikottelee

Syntyvässä yhtiössä Deutsche Telekom saisi 56 prosenttia osakkeista ja Telecom Italia 44 prosenttia. Saksan valtion osuus Deusche Telekomissa on 74 prosenttia. Alkeismatematiikalla voidaan laskea, että Saksan valtiolle jäisi uudessa yhtiössä määräävä asema. Tästä ajatuksesta Italian hallitus pitää harvinaisen vähän.

Italian hallitus on asettanut fuusion hyväksymisen ehdoksi yhdistyvien yhtiöiden tasa-arvoisuuden ja Deutsche Telekomin yksityistämisen. Italialaiset haluavat saksalaisilta tarkan aikataulun siitä, milloin valtion omistusta vähennetään Deutsche Telekomissa. Yhtiöiden johdossa toki ymmärretään hyvin, että fuusiolla on oltava sekä Saksan että Italian hallitusten tuki takanaan.

Deutsche Telekomin toimitusjohtaja Ron Sommer on ilmoittanut olevansa luottavainen siihen, että fuusio toteutuu. Deutsche Telekom suunnittelee lisäksi osakeantia, jolla kerättäisiin rahaa 11,45 miljardia dollaria. Tällä rahoitettaisiin vielä kolme muuta suunnitelmissa olevaa yritysostosta Euroopassa. Anti pienentäisi samalla Saksan valtion osuuden yhtiössä 65 prosenttiin.

Sommer on puhunut myös mahdollisuudesta ottaa syntyvään yritysryhmään mukaan tulevaisuudessa jokin kolmaskin osapuoli. BBC väittää yhdistymiskeskusteluja käydyn viime vuonna France Telecomin kanssa, mutta ne eivät johtaneet mihinkään. The Wall Street Journal Europe on kertonut, että Deutsche Telekom ja Telecom Italia olisivat neuvotteleet jonkin amerikkalaisen telealan yrityksen kanssa yhteistyöstä.

Olivetin pahantahtoinen tarjous

Alunperin Telecom Italia yksityistettiin kaksi vuotta sitten. Italian valtio jätti itselleen 3,4 prosentin omistusosuuden ja ns. kultaisen osakkeen, jonka ansiosta valtiolla on veto-oikeus kaikkiin Telecom Italian sopimuksiin.

Viime helmikuussa italialainen Olivetti teki yhtiöstä 65 miljardin dollarin ostotarjouksen, joka käsitettiin vihamieliseksi, sillä yhtiöt ovat myös toistensa kilpailijoita. Yhdysvalloissa vihamieliset yritysostot ovat varsin tuttuja, mutta Euroopassa niitä alkanut näkyä vasta viime aikoina.

Saksalaiset ratsastivat paikalle pelastamaan yhtiötä. Ongelmana on vain syntyvän yhtiön suuruus ja Saksan valtion suuri omistusosuus Deutsche Telekomissa. Italian hallitus hermostui ajatuksesta, että entinen Italian valtion omaisuus tällä tavalla siirtyisikin Saksan valtion omaisuudeksi. Sellainen peli ei sovi ollenkaan italialaisten valtionyhtiöiden yksityistämisohjelmaan.

Eurooppalaisten yritysjärjestelyjen erityispiirteenä näyttää usein olevan valtionomistus. Entiset ja nykyiset suuret valtionyhtiöt ostelevat toisiaan ja yksityisiä yhtiöitä pois markkinoilta. Yhtiöiden kannalta tämä on johdonmukaista kehitystä EU:n talousalueen rajojen kadotessa ja monopoliasemien murentuessa, mutta kuluttajien ja markkinoiden kannalta tilanne ei välttämättä ole mieluisa.

Fuusio herättää epäilyjä ja vastustusta

EU:n kilpailuviranomaiset aikovat olla hyvin tiukkoja syntyvän jättiläisen suhteen. The Financial Timesin mukaan fuusioitunut yhtiö saa valmistautua joidenkin osiensa myymiseen. Yhtiön on myös sovittava taloudellisesta avoimuudesta ja rehdistä kilpailusta.

Myös Deutsche Telekomin ja France Telecomin väliset siteet tulisi purkaa. Yritykset muun muassa omistavat 2 prosenttia toistensa osakkeista.

Fuusio on hermostuttanut myös France Telecomin. Yhtiö on mukana strategisessa ja tappiollisessa Global One -liittoutumassa Deutsche Telekomin ja amerikkalaisen Sprint-yhtiön kanssa, mutta saksalaiset eivät mitenkään konsultoineet ranskalaisia ennen fuusiota. Ranskalaiset pitävät tätä suorastaan sopimusten rikkomisena ja ovat ilmoittaneet puolustavansa etujaan kaikin mahdollisin keinoin.

Olivetti ei myöskään ole vielä luopunut ostosuunnitelmistaan, ja se houkuttelee edelleen Telecom Italian osakkeenomistajia myymään osakkeensa. Olivetti yrittää ostaa itseään viisi kertaa suuremman kilpailijan velkarahalla, mikä heikentäisi sen omaa taloutta.

Deutsche Telekom toteuttaisi ostonsa osakevaihdolla. Deutsche Telekomin omien osakkeiden arvo on tosin laskenut sen jälkeen kun tieto fuusiosuunnitelmasta julkistettiin.

Eurosaurusten nousu ja tuho

Telecom Italian toimitusjohtaja Franco Bernabé on sanonut, että syntyvä yhtiö ei tule olemaan dinosaurus eikä eurosaurus, vaan joustava ja teknologisesti edistyksellinen yleiseurooppalainen voimatekijä.

Suuren suurta innostusta fuusiota kohtaan ei kuitenkaan näytä syntyvän millään taholla, ei ilmeisesti edes yhtiöissä itsessään. Miksi yhtiöt ylipäänsä fuusioituvat? Pyrkiikö Deutsche Telekom luomaan jonkinlaista uutta euroopanlaajuista monopolia itselleen vai ollaanko näin suureen operaatioon lähdössä vain italialaisten pelastamiseksi kauhealta Olivetiltä?

Teleala on nopean kehityksen kourissa. Kilpailuympäristö on muuttumassa nopeasti sekä kansallisten monopolien purkamisen ja Euroopan yhdentymisen takia. Alan teknologia kehittyy nopeasti ja kuluttajien mielenkiinto ja rahat ovat suuntautuneet uusiin telepalveluihin. Tällä pelikentällä nopeat syövät hitaat ja pienet ovat vikkeliä. Pelkkä yhtiön suuruus ei vielä takaa menestystä, vaan se voi jopa olla toiminnan hidaste.

Tavallaan käy sääliksi näitä europpalaisten valtioiden teleyhtiöitä. Niillä on menneiltä vuosilta rasitteenaan valtavat infrastruktuurit, jäykät organisaatiot ja virkamiestyyppinen ajattelu. Niiden yritysostot ja liittoutumat muistuttavat enemmän poliittisia sopimuksia kuin tervettä, voittoa tuottavaa kaupankäyntiä.

HEIKKI JANTUNEN
7.5.1999


TALOUS -SIVULLE