EU:n valtiovarainministerit: Euron suhde dollariin ei huolestuta

Euroalueen edustus teollisuusmaiden järjestössä yhä auki



Euromaiden edustus johtavien teollisuusmaiden järjestössä G7:ssa on yhä auki. EU-maiden valtiovarainministerit vaativat yhä euromaiden puheenjohtajan pääsyä G7-kokouksiin. Se on heidän mielestään tähdellisempää kuin EU-komission mukanaolo.


Brysselissä maanantaina tavanneet EU-maiden valtiovarainministerit pitävät EU:n talousnäkymiä nyt parempina kuin vuoden lopulla. Ministereitä ei huolestuta edes se, että euro on markkinoille tulonsa jälkeen heikentynyt Yhdysvaltain dollariin nähden noin kymmenyksen.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) mukaan talousministerit yksimielisesti arvioivat, ettei huoleen ole aihetta. Euron ja dollarin suhde Niinistön mukaan heijastaa talouskehitystä.

Yhdysvaloilla on mennyt selvästi paremmin kuin EU:lla. Lisäksi jotkut valtiovarainministerit katsovat, että Kosovon kriisi heikentää jonkin verran euroa.

Maanantain kokoukseen Italian valtiovarainministeri Carlo Azeglio Ciampi toimitti kirjeen, jossa hän vaati EU-maita alentamaan veroja talouskasvun vauhdittamiseksi. Niinistön mukaan tähän vastattiin viittaamalla EU-maiden vakaus- ja kasvusopimukseen, jossa on määritelty raamit jäsenmaiden budjettipolitiikalle.

Tosin suomalaisministerin mukaan alituinen vakaus- ja kasvusopimukseen viittaaminen voi jo herättää ulkopuolisissa epäilyjä, että eikö kaikki olekaan kunnossa, kun sopimuksen merkitystä pitää aina vakuutella.

Suomi ottaa euroedustuksen esille Kölnissä

Euroalueen puheenjohtajan osallistuminen teollisuusmaiden järjestön G7-kokouksiin on euromaille varsin tärkeä. EU-maiden johtajat tekivät asiasta päätöksen jo viime joulukuussa.

Silloin katsottiin, että euroaluetta G7:ssa ja Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä edustaa euromaiden puheenjohtaja sekä EU-komission puheenjohtaja.
- Olemme yksimielisiä siitä, että euroalueen puheenjohtajan mukanaolo G7:ssa on välttämätöntä, Niinistö kuvasi kollegojensa kantoja maanantaina.

Ministereiden mielestä komission edustajankin mukanaolo olisi toivottavaa, mutta ensisijaisesti he haluavat euromaiden puheenjohtajan heitä edustamaan.

Amerikkalaiset taas katsovat, että eurooppalaisilla on liika edustus, jos seitsemästä jäsenestä neljä edustaa Eurooppaa. G7-maihin kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Japani, Britannia, Saksa, Ranska ja Italia.

Yhdysvalloille ei Niinistön mukaan ole tähdellistä niinkään tuolien määrä kuin delegaatioiden, edustajatahojen, määrä.

Jos euroedustus ei pikapuolin ratkea, Niinistö aikoo puhua pääministeri Paavo Lipposen (sd.) kanssa, että Lipponen ottaisi asian esille EU-maiden huippukokouksessa Kölnissä kesäkuun alussa. Niinistön mukaan euron ja EU-maiden päämiesten uskottavuus alkaa horjua, jos joulukuussa tehty euroedustus päätös nollaantuu.

Euro11 päihittää koko Ecofinin

EU-maiden valtiovarainministereiden eli ns. Ecofin-neuvoston kokousta edeltää nykyisin 11 euromaan kokous. Niinistön mukaan painopiste alkaa siirtyä euro11-kokouksen puolelle. Laajemmalla kokoonpanolla ministerit keskustelivat maanantaina mm. Euroopan työllisyyssopimuksesta.

Niinistön mukaan ministerit pohtivat sitä, kenen vastuulla työllisyysasiat ensisijaisesti ovat, EU:n vai jäsenmaiden. Niinistön mielestä kukin jäsenmaa vastaa kansallisella tasolla omasta työllisyyspolitiikastaan.

Kosovo-kriisistä ministerit kuulivat EU-komission näkemyksen. Niinistön mukaan Kosovon sodan seurauksiin on alettava valmistautua. Mitään rahasummia sota-alueiden jälleenrakentamisesta hänen mukaansa on turha yrittää edes arvioida nyt, kun itse kriisiäkään ei vielä ole onnistuttu ratkaisemaan.

STT-IA
10.5.1999


TALOUS -SIVULLE