IISS: NATO:n korjattava strategiaansa Kosovon jälkeen



Länsimaisten strategien on syytä kehittää nykyistä voimankäytön uhan tukemaa diplomatiaansa uskottavammaksi, arvioi Kansainvälinen strategiantutkimuksen laitos IISS raportissaan.


- Ellei voimankäytöllä uhkaamiseen liity lupausta huonommasta poliittisesta ratkaisusta kuin se, mihin pelkällä diplomatialla päädyttäisiin, diktaattorit pelaavat mieluummin pokeria lännen sotakoneiston kanssa, tiistaina julkaistussa raportissa ennustetaan.

IISS:n mukaan NATO:n julkituotu haluttomuus lähettää maajoukkoja Kosovoon itsehallintosopimuksen toimeenpanemiseksi johti siihen, että (Jugoslavian presidentti Slobodan) Milosevic asettui "siilipuolustukseen".

Tähän sisältyi oletus, ettei länsi halua tuhota Serbian asemia siinä määrin, että voimatasapaino kääntyisi kokonaan Kosovon vapautusarmeijan UCK:n hyväksi.

- Jos diplomaatit olisivat vakuuttaneet Milosevicille, että voimaa aiotaan käyttää Kosovon itsenäisyyden varmistamiseksi ja että lännellä on sekä kykyä että halua toimia näin, Milosevic olisi pitänyt parempana Rambouillet'ssa tarjottua pehmeämpää diplomaattista lopputulosta, IISS:n tutkijat arvioivat.

Heidän mielestään lännen olisi kyettävä sovittamaan voimankäytön uhka ja diplomatia paremmin toisiinsa.

Milosevic haluaa jakaa Kosovon

Milosevicin pitkän aikavälin tavoitteena oli IISS:n mukaan lisätä painostusta Kosovossa, kunnes enemmistö maakunnan albaaneista poistuu omia aikojaan ja Kosovon etninen tasapaino muuttuu.

Taktiikkana oli "puhdistaa etnisesti" Kosovon pohjoisosa ja jakaa maakunta.
- Loppuosa voitaisiin sitten jättää länsimaiden pähkäiltäväksi vuosikausiksi, tai sen voisi antaa liittyä Albaniaan, IISS kuvailee Milosevicin aivoituksia.

Kosovon kriisin lopputulos on strategiantutkijoiden mukaan selvä: Kosovosta tulee "käytännössä" itsenäinen alue, jolla on omat albaanienemmistöiset vaaleilla valitut valtaelimensä ja ehkä albaaneista koostuvat poliisivoimat. Muodollisesti Kosovo jäisi kuitenkin edelleen osaksi Jugoslaviaa.

- Alueen historia huomioon ottaen länsimaiden hallituksilla on ehkä houkutusta ajatella, ettei tällainen lopputulos ole välttämättä huono. Mutta se on syntyjään epävakaa ja riippuu ulkomaisten joukkojen jatkuvasta läsnäolosta, IISS ennustaa.

STT-IA
7.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE