Oliko Viinasella vilpitön mieli?

Jukka Viinasen eläkeratkaisu tutkitaan



Nesteen entisen pääjohtaja Jukka Viinasen eläkejärjestelyn synty tutkitaan. Kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomioja (sd.) ilmoitti torstaina eduskunnan kyselytunnilla pyytäneensä Nesteen tilintarkastajia tutkimaan, miten Viinasen toimitusjohtajasopimus oli syntynyt, ja meneteltiinkö silloin yhtiöjärjestyksen ja säännösten mukaan.


Tuomioja kertoi myös lähettäneensä valtionyhtiöiden toimitusjohtajille kirjeet, joissa hän muistuttaa, että toimitusjohtajasopimuksista on päätettävä yhtiöjärjestyksen mukaan, ja että kauppa- ja teollisuusministeriötä on informoitava etukäteen kaikista muutoksista.

- Toimitusjohtajasopimuksissa tulee pyrkiä välttämään sellaisia ehtoja, jotka myötävaikuttavat asianomaisten henkilöiden eläkkeelle siirtymiseen ja näin ovat ristiriidassa nykyisen hallituksen pyrkimysten kanssa nostaa todellista eläkkeellesiirtymisikää, Tuomioja sanoi.

Ministeri toisti, ettei edellinen tai nykyinen hallitus ole ollut tietoinen Viinasen sopimuksen sisällöstä. Hallitus ei kuitenkaan pidä sitä hyväksyttävänä, joten asiaa alettiin selvittää, Tuomioja painotti.

- Tähänastisen selvityksen perusteella näyttää siltä, ettei hallintoneuvosto eikä myöskään kauppa- ja teollisuusministeriö ole ollut päätöstä tekemässä tai ollut siitä tietoinen, Tuomioja sanoi.

Asiaa tiedusteli keskustan Mauri Pekkarinen. Viinasen varhaiseläke on noin 700 000 markkaa vuodessa.

"Omistajat peräävät omistajien etua"

Edellisen hallituksen kauppa- ja teollisuusministeri, ryhmänjohtaja Antti Kalliomäki (sd.) myönsi, että perimmäinen vastuu kuuluu aina ministerille.

- Jos syyllisiä etsitään, on minut syytä pistää sen listan kärkeen. Ihmisen muisti ei ole ihan totuuden mitta, omalta osaltani olen valmistautunut kaikkeen; myös siihen osalleni lankeaa jonkinlainen hölmön rooli - mikä ei sinänsä olisi mikään uutinen, Kalliomäki sanoi.

Kalliomäki lisäsi, ettei pidä Viinas-jahdin tuntomerkkejä saaneesta keskustelusta, ja toivoi 51-vuotiaan ex-toimitusjohtajan vielä työllistyvän.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) muistutti, että valtionyhtiöissä on hallintoneuvostot, joissa kansanedustajat ovat hyvin edustettuina.

- Monasti hallintoneuvostojen olemassaoloa on perusteltu sillä, että käytetään omistajan puhevaltaa. Eikö ole nyt hivenen ristiriitaista, jos omistajat joutuvat sitten täällä peräämään omistajien etuja, Niinistö piikitteli.


Oliko Viinasella vilpitön mieli?

Nesteen entisen toimitusjohtajan Jukka Viinasen 10 miljoonan markan johtajasopimus voidaan purkaa, mikäli Nesteen puolelta joku on ylittänyt valtuutensa korvauksista sopiessaan. Nämä valtuudet selviävät yhtiöjärjestyksestä, sanoo Helsingin yliopiston työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitinen.

Tiitinen sanoo, ettei Viinanen ole saamassa työeläkettä vaan kultaisen kädenpuristuksen. Samaa mieltä ollaan Eläketurvakeskuksessa. Se kehottaa pitämään visusti erillään johtajien korvausjärjestelyt, yleisen eläkeiän korottamisen ja muut hallitusohjelman eläkkeitä koskevat tavoitteet.

Viinanen ei ole toimitusjohtajana voinut olla työsuhteessa, joten hän ei voi erillistä työeläkettäkään saada. Jo pitkään korkeimman oikeuden linjana on ollut rinnastaa toimitusjohtaja toimielimeen ei työntekijään.

Toimitusjohtajan palkasta ja muista työehdoista sovitaan yleisen sopimusoikeuden säännösten perusteella, ei työoikeuden.

Professori Tiitisen mielestä nyt luonnollisesti selvitetään, kenellä oli valtuudet tehdä Viinasen kanssa tällainen korvaussopimus. Lain mukaan olisi vielä katsottava oliko Viinasella "vilpitön mieli" tehdessään sopimuksen.

Eläketurvakeskuksen mielestä Viinasen ja Nesteen välillä tehty sopimus on siinä mielessä ongelmallinen, että toinen osapuoli on valtionyhtiö ja etuuksien maksajina suomalaiset veronmaksajat.

Joka tapauksessa Viinasen sopimuksen perustuva korvaus ei kartuta hänen lain turvaamaa vanhuusseläkettään. Jollei muita töitä löydy, hänen työeläkkeessään on 14 vuoden mentävä aukko, muistuttaa Eläketurvakeskus.

STT-IA
7.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE