Euroopan neuvoston kidutuksen vastaiselta komitealta Suomelle useita suosituksia



Viime kesänä tarkastusmatkalla Suomessa vieraillut Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea ei löytänyt Suomesta näyttöä siitä, että maassamme kidutettaisiin tai kohdeltaisiin erityisen huonosti vapautensa menettäneitä henkilöitä.


Komitean vasta valmistuneessa raportissa esitetään suomalaisviranomaisille kuitenkin lukuisia suosituksia seikoista, jotka voisivat olla hoidettu paremminkin.

Komitean vierailun kohteina oli poliisilaitoksia, rajavartioasema, kaksi vankilaa ja psykiatrinen sairaala.

Poliisilaitoksista komitea kävi tarkastusmatkalla Helsingin, Imatran, Joensuun, Lappeenrannan ja Rovaniemen poliisilaitoksilla sekä Liikkuvan poliisin lentoaseman yksikössä.

Kidutuksesta tai huonosta kohtelusta ei löytynyt merkkejä. Huomautettavaa oli kuitenkin muun muassa päihtyneiden henkilöiden sellioloista. Komitea suosittaa, että kaikille päihtymyksen vuoksi säilöön otetuille annetaan käyttöön tulenkestävät ja vedellä pestävät patjat.

Komitea kiinnitti huomiota Helsingin poliisilaitoksen sellien valaistukseen, puhtauteen ja varusteluun, joissa olisi parantamisen varaa. Komitean mielestä poliisiselleissä vangittuna pidettyjä pitäisi entistä ripeämmin pyrkiä siirtämään tavallisiin vankiloihin.

Paljuista olisi päästävä

Komitea tutustui Riihimäen ja Helsingin keskusvankiloihin. Mitään näyttöä mahdollisesta kiduttamisesta ei havaittu. Kyseisten vankiloiden remontoidut tilat tyydyttivät komiteaa, mutta kunnostamattomia tiloja pidettiin epäasianmukaisina.

Komitea totesi, että vangeilla on oltava mahdollisuus päästä wc-tiloihin kaikkina vuorokauden aikoina. Huomautus tuli yöastioista eli ns. paljuista, jotka komitean mielestä eivät kuulu enää nykyaikaan.

Tarkastuksessa kiinnitettiin huomiota myös vankien väliseen väkivaltaan, jonka estämiseen vankilaviranomaiset voisivat puuttua tehokkaammin. Samoin komitea kaipasi molempiin vankiloihin tehokkaampaa terveydenhuoltoa ja lisää päihteettömiä osastoja.

Komitea puuttui myös vangeille langetettujen kurinpitorangaistusten valitustiehen. Sen mukaan vangeilla pitäisi olla oikeus saattaa kurinpitorangaistusta koskeva päätös ylemmän viranomaisen tutkittavaksi.

Lääkäripäivystys jatkuvaksi

Komitea vieraili tarkastuskäynnillään Muurolan psykiatrisessa sairaalassa Rovaniemen maalaiskunnassa.

Sairaala sai toiminnastaan ja oloistaan lähes kiitettävät arvostelut. Komitea kuitenkin suositteli, että lääkärin tulisi olla paikalla aina, myös öisin ja viikonloppuisin.

Komitea kävi myös Nuijamaan rajavartioasemalla ja tarkasti aseman turvapaikanhakijoille varatut tilat. Komitealla ei ollut järjestelyihin huomauttamista.

Huomautuksiin vastattava

Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea tarkastaa vapautensa menettäneiden henkilöiden kohtelua vierailemalla jäsenmaiden suljetuissa laitoksissa.

Komitealla on tarkastustyössään laajat valtuudet. Kaikki Euroopan neuvoston 40 jäsenmaata ovat ratifioineet neuvoston yleissopimuksen kidutuksen tai epäinhimillisen kohtelun estämiseksi.

Jäseninä komiteassa on lakimiehiä, lääkäreitä, psykologeja ja kriminologeja. Komitean tarkastukseen ei osallistu sen maan jäsen, jonka laitoksia komitea kulloinkin tarkastaa.

Tarkastettavan jäsenvaltion on kuuden kuukauden kuluessa komitean tarkastuskertomuksesta annettava komitealle väliraportti ja vuoden kuluessa seurantaraportti. Näissä selonteoissa on annettava komitealle sen pyytämät tiedot ja selvittää, mihin toimiin huomautusten johdosta on ryhdytty.

Suomessa vastausraporttia on ryhdytty jo valmistelemaan. Työtä koordinoi oikeusministeriö.

STT-IA
7.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE