Siivoa konettasi



Mikroa on mukava käyttää, kun se toimii niin kuin pitää. Monet ohjelma- tai laiteajuriasennukset tekevät omia merkintojä ja muutoksia käynnistystiedostoihin ja Windowsin rekistereihin.


Aina kun tietoja tallennetaan levylle, tiedostojen ja hakemistojen koko kasvaa. Esimerkiksi paljon pelidemoja pelailevan koneessa saattaa olla monia megoja ylimääräisiä tiedostoja, joita ei käytä mitkään sovellukset, mutta silti ne varaavat turhaan kiintolevytilaa.

Aloitetaan mikron kunnossapito helpoimmasta päästä eli siitä, kun koneeseen on saatu asennettua käyttöjärjestelmä ja kaikki tarvittavat laiteet- ja ajurit.

Käynnistystiedostojen eli AUTOEXEC.BAT ja CONFIG.SYS -tiedostojen sisällys kannattaa kirjoittaa ylös tai tulostaa. Näin saadaan koneen seottua tiedostojen sisältö palautettua alkuperäiseksi.

Windows 95/98 asennuksen yhteydessä ohjelma kysyy, tehdäänkö Windows- käynnistyslevyke. Tämä kannattaa tehdä, sillä levykkeellä saadaan jumiin mennyt kone sen verran käyttökuntoon, että voidaan tutkia häiriön aiheuttajaa. Windows itsekin tarjoaa vikasietotilaa, jos kone ei ole käynnistynyt normaalisti edellisellä kerralla.

Kannattaa myös ottaa levykkeelle tai polttaa rompulle laitteiden ajurit. Kun kaikki ajurit ovat samassa paikkaa, ei niitä tarvitse tarpeen tullen etsiä kissojen ja koirien kanssa. Vanhatkin ajurit kelpaavat tähän, sillä tarkoituksena on vain saada kone käyntiin.

Käynnistymisen jälkeen voidaan hakea uusimmat ajurit valmistajan kotisivuilta. Kun itseltä löytyy toimivat ajurit, niin laitteet saa asennettua kivuttomasti silloinkin, kun jostakin syystä ajurit ovat kateissa koneelta.

Windows 95/98 käyvät aina käynnistettäessä läpi laitteiston. Mikäli ajurit joltain laitteelta puuttuvat, tarvitsee Windows -ajurit. Jos ajureita ei ole, on joka käynnistyksen yhteydessä turhauttavaa odotella, että Windows hakee ensin uuden laitteen ja sen jälkeen etsii sille ajurin.

Jos ajuria ei löydy, ohjelma kysyy käyttäjältä ajurin sijainnin. Jos asennuksen keskeyttää aina tähän vaiheeseen, joutuu sen suorittamaan 3-4 kertaa joka käynnistyksellä.

Jos kiintolevy on osioitu, kannattaa Windows asentaa omalle, noin 500 Mb lohkolle. Windowsin jumiutuessa niin pahasti, että uudelleen asennusta ei voida suorittaa, täytyy vanha Windows poistaa.

Helpoiten sen voi tehdä formatoimalla sen kiintolevyn mille Windows on asennettu. Kun Windows on omalla levyn lohkolla, ei muut ohjelmat tai tiedostot tuhoudu.

Täytyy vain muistaa tallettaa omat tuotokset toiselle levylle, eikä Windowsin omat tiedostot -oletushakemistoon. Taas vastaavasti, jos muut kiintolevyt ovat täynnä tarpeettomia tiedostoja ja ohjelmia, ei niiden formatoinnin jälkeen tarvitse asentaa käyttöjärjestelmää uudestaan.

Myös ohjelmat voivat kaataa koneen. Mitä enemmän ohjelmia on auki yhtäaikaa, sen varmemmin jokin epävakaa sovellus kaataa koneen. Moniajo vie myös turhaan mikron resursseja ja tehoa vaativien ohjelmien suoritus hidastuu.

Poistaessasi turhia ohjelmia, tarkista sisältääkö ohjelma uninstall -toimintoa. Tällä toiminnolla voidaan ohjelma poistaa yleensä täydellisesti, eikä levylle jää ohjelman tiedostoja eikä rekisterien merkintöjä.

Jos ohjelmassa ei ole uninstall -toimintoa, kannattaa katsoa Windowsin ohjauspaneelista, lisää tai poista sovellus -kohdasta voiko sillä poistaa kyseisen sovelluksen. Jos sieltäkään ei löydy kyseistä ohjelmaa, täytyy se poistaa manuaalisesti.

Poiston yhteydessä saattaa tulla ilmoitus, että jotkut muutkin sovellukset käyttävät samaa tiedostoa, mitä olet poistamassa. Nämä kaikki kannattaa jättää poistamatta, sillä poistamalla kyseiset tiedostot saat koneesi kaatumaan jossain vaiheessa.

Siivoamalla kiintolevyjä ja käynistä -valikkoa säännöllisesti mikrosi sisällys on selkeämpi ja tehokkaampi. Mitä enemmän tietoa tallennetaan levylle, sitä pirstoutuneemmaksi se pikkuhiljaa muuttuu.

Tieto yritetään tallentaa kiintolevylle ensisijaisesti peräkkäin. Jos kiintolevyltä ei löydy tiedoston tai sovelluksen kokoista tyhjää tilaa, se tallennetaan levylle osina eri paikkoihin. Tällöin tiedostoa tai ohjelmaa luettaessa joudutaan sitä hakemaan eri puolilta levyä, jolloin siihen kuluu turhaa aikaa.

Käynnistä -valikon siivoamisella ja järjestämisellä tehostetaan ja nopeutetaan työskentelyä

Jos käynnistä -valikko on koko ruudun kokoinen ja sieltä löytyy lukuisia alavalikoita, on se sekava käyttää. Käynnistä -valikkoa pääsee siivoamaan, kun avaa käynnistä -valikosta asetukset ja sieltä kohta tehtäväpalkki ja käynnistä -valikko.

Usein käytettävät ohjelmat tai tiedostot kannattaa siirtää suoraan työpöydälle. Näin ei tarvitse hakea niitä aina omista kansioistaan. Kuvakkeet saat työpöydälle klikkaamalla tiedostoa hiiren oikealla näppäimellä. Sen jälkeen valitse valikosta lähetä ja alavalikosta työpöydälle pikakuvakkeena.

Windows itse sisältää hyvät kiintolevyjen kunnon tarkistus- ja siivousohjelmat. Skandisc tutkii kiintolevyjen ja levykkeiden kunnon. Täydellisenä suoritettava tarkistus tekee myös kirjoituskokeen levylle. Jos Skandisc löytää levyltä tai levykkeeltä vahingoittuneen kohdan, se merkitsee sen niin, ettei levyn sille kohtaa tallenneta mitään.

Defrag (levyn eheytys) järjestää koko kiintolevyn niin, ettei sinne jää tyhjiä sektoreita tiedostojen väliin. Tämä nopeutta kiintolevyä huomattavasti. Levyn siivousohjelmalla siivotaan kiintolevyiltä kaikki turhat tiedostot tilaa viemästä.

Ohjelma tarkistaa onko koneella väliaikaisia Internet-tiedostoja, ladattuja ohjelmatiedostoja, tilapäisiä tiedostoja sekä onko roskakorissa roskia. Nämä kaikki se poistaa automaattisesti.

Ohjattu säätötoiminto säätää ohjelmien käynnistymistä ja vapauttaa kiintolevytilaa. Koko järjestelmän suorituskyky paranee.

Kaikki edellä mainitut ohjelmat löytyvät käynnistä -valikosta kohdasta ohjelmat, apuohjelmat, järjestelmätyökalut. Nämä ohjelmat voidaan myös suorittaa automaattisesti haluttuun kellonaikaan.

Toiminto löytyy samasta alavalikosta kuin muutkin ohjelmat, nimellä ajoitetut tehtävät. Kun toiminnot halutaan suorittaa automaattisesti, täytyy mikro olla päällä säädettynä kellonaikana.

Myös Internetistä löytyy lukuisia apuohjelmia niin käynnistä -valikon siivoukseen kuin ohjelmien poistoonkin. Tucowsin sivuilta kannattaa lähteä liikkelle.

MIKA KULMALA
7.5.1999


AJASSA -SIVULLE