Ensi kesän sinileväkukinnat keskittyvät läntiselle Suomenlahdelle



Tulevan kesän sinilevätilanteesta ennustetaan lämpimän kesän sattuessa helpompaa kuin vuoden 1997 kuuman kesän levätilanteesta.


Voimakkaita kukintoja eli laajoja levälauttoja voi kuitenkin ilmestyä Hankoniemen edustalle läntiselle Suomenlahdelle sekä keskisen Suomenlahden ulappa-alueille. Itäisellä Suomenlahdella ja Pohjanlahdella kukinnat jäävät todennäköisesti pieniksi.

Suomen ympäristökeskuksen mittauspisteiden mukaan viime syksyn ja talven myrskyt sekoittivat Suomenlahden vesikerrokset perusteellisesti ja sekoittuminen paransi syvänteiden happitilannetta.

Jos kesästä tulee viime kesän malliin viileä, voimakkaita sinileväkukintoja ei esiintyisi itäisen ja keskisen Suomenlahden rannikoilla juuri lainkaan. Levälautat liikkuvat kuitenkin merivirtojen mukana ja siellä missä lauttoja muodostuu, ne voivat kulkeutua rannikoiden läheisyyteen.

Sinileväennuste on laskettu erikseen lämpimälle ja viileälle kesäsäälle. Veden lämpötila vaikuttaa voimakkaasti sinilevien syntyyn. Jos kesä on lämmin, levien kukintahuippu sijoittuu heinäkuulle. Jos taas kesästä tulee viileä, kukintahuippu siirtyy elokuuhun.

Uintia levien seassa vältettävä

Ihmiselle myrkyllinen sinilevälaatu on Nodularia. Maallikko ei kuitenkaan pysty erottamaan toisistaan myrkytöntä ja myrkyllistä sinilevää. Siksi uintia leväisessä vedessä on vältettävä.

Jos esimerkiksi lapsen epäillään pulikoineen leväisessä vedessä tai juoneen sitä, on parasta viedä lapsi lääkäriin. Myrkyllinen Nodularia voi aiheuttaa iho-, vatsa- ja hermosto-oireita.

Sinilevä voi myös sotkeutua rihmalevään, joka on myrkytön levälaji. Jos levä on tärkeä tunnistaa, sitä voi ottaa kepinnokkaan ja kokeilla, pysyykö levä kepinpäässä. Jos levä jää roikkumaan, se on todennäköisesti rihmalevää.

STT-IA
7.5.1999


AJASSA -SIVULLE