Nykypäivä

Sisältö
Pääsivu
Pääkirjotus
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

EUnet

Politiikka



Niinistö haluaa tiukentaa Euro 11-ryhmän toimintaa

EMU-maiden keskinäistä yhteistyötä ja talouspolitiikan koordinaatiota pitää syventää, vaati valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) keskiviikkona Imatralla. (Päivitys 12.5.1999)

Lahden kokoomusjärjestöt riitelevät oikeudessa

Lahden kunnallispoliittiset kärhämät ovat johtaneet harvinaiseen oikeusjuttuun. Käräjäoikeudessa setvitään toukokuun lopulla kokoomuksen kunnallisjärjestön syyskokouksen kulkua. (Päivitys 12.5.1999)

Arina ja SOK:n johto: Vaalirahan ja kaavoituksen välillä ei ole kytköksiä

Oululainen osuuskauppa Arina vakuuttaa, ettei sen myöntämällä vaalirahoituksella ja Oulun kaavoitusasioilla ole ollut kytkentöjä. (Päivitys 12.5.1999)

Arina jakoi vaalirahaa 224 000 markkaa - Lindénille 27 000 markkaa

Oululainen osuuskauppa Arina jakoi viime eduskuntavaalien alla tukea kaikkiaan 223 924,60 markkaa. Summaan sisältyy Arina-konserniin kuuluvan Pukumies Oy:n entisen omistajan antama vaalituki, joka on 69 100 markkaa. (Päivitys 11.5.1999)

Enestam tukee syvempää puolustusyhteistyötä

Puolustusministeri Jan-Erik Enestam (r.) tukee Euroopan puolustusyhteistyön syventämistä. Enestam sanoi tiistaina, että hän henkilökohtaisesti tukee Länsi-Euroopan unionin (WEU) liittämistä EU:hun, vaikkei hallitus ole vielä ottanut kantaa kysymykseen. (Päivitys 11.5.1999)

Pääkaupunkiseudun jätteenkuljetus vaikeutuu - AKT aloittaa saartotoimet aamulla

Pääkaupunkiseudun jätekuljetukset vaikeutuvat keskiviikkoaamusta alkaen. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT aloittaa aamulla saartotoimet, jotka pysäyttävät kokonaan pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV:n jätehuollon. (Päivitys 11.5.1999)

Eichel: Balkanin jällenrakentaminen ei murra Euroopan taloutta

Saksan valtiovarainministeri Hans Eichel tyynnyttelee pelkoja Kosovon kriisin jälkilaskusta. Suomessa vieraileva Eichel vakuutti tiistaina, ettei kriisistä tule vakavaa haittaa EU:lle tai Euroopalle. (Päivitys 11.5.1999)

Sundqvist-oikeudenkäynti loppusuoralla

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe ampui kovilla yli kolme tuntia kestäneessä loppulausunnossaan rikosoikeudenkäynnissä Ulf ja Björn Sundqvistia vastaan Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina. (Päivitys 11.5.1999)

Lipposen ja Chiracin neuvottelut perusteelliset

Monipuolisiksi ja perusteellisiksi luonnehti pääministeri Paavo Lipponen tiistaina keskusteluja, jotka hän kävi Ranskan presidentin Jacques Chiracin kanssa. Esillä olivat niin Euroopan unionia koskevat asiat kuin myös Suomen ja Ranskan suhteet. (Päivitys 11.5.1999)

Kosovo puhutti Chiracia ja Ahtisaarta

Kosovon kriisi nousi odotetusti pääaiheeksi Ranskan presidentin Jacques Chiracin ja presidentti Martti Ahtisaaren keskusteluissa Helsingissä maanantaina. (Päivitys 11.5.1999)

Saksa haluaa WEU:n yhdistyvän EU:hun vuonna 2000

EU:n puheenjohtajamaan Saksan mielestä Länsi-Euroopan unioni (WEU) tulee nopeasti liittää EU:hun. (Päivitys 10.5.1999)

Keskuskauppakamari perää velanhoitosuunnitelmaa

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Kari Jalas kehottaa valtiota laatimaan velanhoitosuunnitelman. (Päivitys 10.5.1999)

HYY:n yleinen kokous koolle - Kosovon kriisi huolestuttaa opiskelijoita

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) järjestää keskiviikkona Helsingissä harvinaisen yleisen kokouksen, jonka aiheena on tällä kertaa Kosovon kriisi. (Päivitys 10.5.1999)

Lipposen hallitus suosittu

Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) kakkoshallitus nauttii suurta suosiota, selviää sanomalehti Kalevassa sunnuntaina julkaisusta mielipidekyselystä. (Päivitys 9.5.1999)

Sunnuntain politiikkaa lyhyesti

Tshernomyrdin Suomeen neuvottelemaan Kosovosta. Jätehuoltokiistaan etsittiin sopua. Enestam haluaisi myös taisteluhelikoptereita. Eeva Ahtisaari pahoillaan median suhtautumisesta presidentin maakuntamatkoihin. (Päivitys 9.5.1999)

Chiracilla tiivis ohjelma Suomessa

Euroopan unioniin ja Suomen EU-puheenjohtajuuteen liittyvät asiat ovat päällimmäisinä kun Ranskan presidentti Jacques Chirac saapuu maanantaina iltapäivällä vajaan vuorokauden kestävälle viralliselle vierailulle Suomeen. (Päivitys 8.5.1999)

SAK perää yleissitovuuden vahvistamista

Työehtosopimusten yleissitovuutta on vahvistettava ennen kuin SAK sitoutuu uuteen sopimuskauteen. Työmarkkinajärjestöjen on myös kyettävä sopimaan tulos- ja voittopalkkioiden käyttöönoton pelisäännöistä. (Päivitys 8.5.1999)

Ahtisaari: Kosovon kriisi vavisuttaa Euroopan turvallisuutta

Presidentti Martti Ahtisaaren mukaan Kosovon vakava kriisi vavisuttaa Euroopan turvallisuutta. Hän tähdensi Turussa Eurooppa-päivän kunniaksi pitämässään puheessa lauantaina, että mm. EU:n on nyt tehtävä kaikkensa, jotta kriisiin saadaan aikaiseksi neuvotteluratkaisu. (Päivitys 8.5.1999)

Lauantain politiikkaa lyhyesti

Kokoomuksen nuorisoliitot: Katainen ja Sarkomaa varapuheenjohtajiksi. Kristilliset: Yli 4 000 markan tukimarkat julki. Soini: Liikanen ei korvaamaton. Heikkinen: Tupo tukemaan työllisyyttä. Kristillisten puoluehallitus esittää nimenmuutosta Kristillisdemokraateiksi. Kaupan alalta löytyi alipalkattuja pätkätyöläisiä. (Päivitys 8.5.1999)


Vaivaako kokoomusta presidenttikyvyttömyys?

Kokoomuksen presidenttikamppailut eivät vuosien varrella ole olleet häävejä esityksiä. Puolue on kompastunut paitsi ylivoimaisiin vastustajiin myös omien ehdokkaiden intoon ja innottomuuteen. Hallituksen tukipilari istuu ja odottaa kesän yli, josko presidenttikyvyttömyys tällä kertaa menisi ohi.

Kuisma remontoi puoluettaan

Risto Kuisman Remonttiryhmä on joutunut puheenjohtajan remonttivasaran alle. Kaksi Kuisman presidenttiehdokkuutta vastustanutta puoluehallituksen jäsentä erotettiin puolueesta. Itsevaltaisen johtamistavan ohella puoluetta kaihertaa kysymys vaalirahoituksesta. Ehdokkaat takasivat puolueen lainat, joilla maksettiin myös Kuisman oma kampanja.

Uusi esitys tietokonevirusten kriminalisoimisesta

Tietokonevirusten valmistaminen, saataville asettaminen ja levittäminen aiotaan edelleen saada rangaistaviksi teoiksi. Samaten rangaistavaksi pyritään saamaan tietokonevirusten ohjeiden levittäminen.

Fischler myötämielinen LFA-tuen laajentamiselle koko Suomeen

EU:n maatalouskomissaari Franz Fischler suhtautuu myötämielisesti Suomen pyrkimyksiin laajentaa luonnonhaitta- eli LFA-tuki koko Suomen viljelyalan kattavaksi. Nykyisin tukea saa 85 prosenttia alasta, jolloin eteläisin Suomi jää sen ulkopuolelle.

Ihalainen: Tuloratkaisu kokoon laadullisilla uudistuksilla

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) esittää työsopimusten yleissitovuuden asettamista sellaiseksi yhdistäväksi tavoitteeksi, jonka pohjalta palkansaajajärjestöt voisivat yhdistää voimansa maltillisen työmarkkinaratkaisun aikaansaamiseksi. Toinen ay-liikettä yhdistävä uudistus voisi olla työssä käyvien ammatillinen lisäkoulutus.

Jukka Viinasen eläkeratkaisu tutkitaan

Nesteen entisen pääjohtaja Jukka Viinasen eläkejärjestelyn synty tutkitaan. Kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomioja (sd.) ilmoitti torstaina eduskunnan kyselytunnilla pyytäneensä Nesteen tilintarkastajia tutkimaan, miten Viinasen toimitusjohtajasopimus oli syntynyt, ja meneteltiinkö silloin yhtiöjärjestyksen ja säännösten mukaan.

EU-parlamentti hyväksyi tiukan budjettikurin

EU:n parlamentti hyväksyi torstaina unionin rahoitusraamin seitsemälle seuraavalle vuodelle. Se määrittää missä rajoissa EU:n budjetti vuosittain voi liikkua. Rahoitusraami on osa isoa Agenda 2000 -pakettia, jolla EU uudistaa maatalouttaan ja varautuu unionin laajentumiseen.

Biaudet: Maahanmuuttajia sijoitettava virkamiehiksi

Peruspalveluministeri Eva Biaudet (r.) kehottaa viranomaisia toimimaan edelläkävijöinä maahanmuuttajien työllistämisessä. Erityisesti poliisin olisi Biaudet'n mielestä mietittävä, miten maahanmuuttajataustaisia henkilöitä saataisiin poliisikoulutukseen.

Euroopan neuvoston kidutuksen vastaiselta komitealta Suomelle useita suosituksia

Kiime kesänä tarkastusmatkalla Suomessa vieraillut Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea ei löytänyt Suomesta näyttöä siitä, että maassamme kidutettaisiin tai kohdeltaisiin erityisen huonosti vapautensa menettäneitä henkilöitä.

Hallitus sopi alkaneen vaalikauden menokehyksistä

Valtion ensi vuoden menokehys on 193 miljardia markkaa eli pari miljardia markkaa suurempi kuin hallitusohjelmassa sovittu menojen jäädytys kuluvan vuoden tasolle. Hallitus sopi vuosien 2000-2003 menokehyksistä tiistaina.

Europarlamentaarikot eivät pystyneet sopimaan palkka-asiasta

Europarlamentaarikkojen pitkään vireillä ollut palkka- ja kulukorvausuudistus viivästyy edelleen. Todennäköisesti asiasta ei pystytä sopimaan enää nykyparlamentin aikana.

EU-ehdokkaita tarjolla seitsemällä listalla

Yhteensä 140 ehdokasta seitsemällä listalla pyrkii EU-parlamenttiin kesäkuun vaaleissa. Ehdokasasettelu päättyi tiistaina, jolloin julkistettiin vielä SKP:n ja perussuomalaisten listat.

Eurovaali-innostus laimeaa

Suomalaisten innostus osallistua EU-parlamenttivaaleihin on laskemaan päin. Eurooppalainen Suomi -yhdistyksen teettämän tutkimuksen mukaan äänestysaktiivisuus on jäämässä noin 53 prosenttiin.

SKP asetti 20 eurovaaliehdokasta

SKP asetti tiistaina 20 ehdokkaan listan EU-parlamenttivaaleihin. Listalla on mukana seitsemäntoista SKP:n jäsentä, kommunistisen työväenpuolueen Pekka Tiainen sekä kaksi sitoutumatonta ehdokasta. Monet ehdokkaista ovat mukana myös Vaihtoehto EU:lle ja Muutos 99 -liikkeissä.

Perussuomalaiset, kirjava puolue ja eläkeläiset kansan asialla vaaliliitossa EU-vaaleihin

Perussuomalaiset, kirjava puolue ja eläkeläiset kansan asialla lähtevät EU-vaaleihin vaaliliitossa. Vaaliliiton sisällä perussuomalaiset asettivat 11, kirjava puolue 4 ja eläkeläiset kansan asialla 5 ehdokasta.

STTK kiirehtii työmarkkinajärjestöjen tupo-kantoja

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK vaatii seuraavan tuloratkaisun osapuolilta näkemyksiä siitä, minkä tyyppisiä asioita mahdolliseen tupo-sopimukseen tulisi sisällyttää.

Chirac Suomeen keskustelemaan EU-puheenjohtajuudesta

Suomen puheenjohtajuus Euroopan unionissa on tärkeä keskustelujen aihe, kun Ranskan presidentti Jacques Chirac saapuu maanantaina viralliselle vierailulle Suomeen.

Halonen: Länsi-Balkanin vakauttamisessa tarvitaan yhteistyötä

Ulkoministeri Tarja Halosen (sd.) mukaan Suomeen heinäkuussa alkavalla EU-puheenjohtajakaudella laaditaan koko Länsi-Balkania koskeva toimintasuunnitelma. Tulevan puheenjohtajamaan ulkoministerinä Halonen pitää tärkeänä sitä, että EU:n tulisi olla sen rakentamisessa yhteistyössä sekä Etyjin että Euroopan neuvoston kanssa.

Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti

SAK:n kysely: Ensi tulokierrokselta odotetaan tukea työllisyydelle. Osuuskauppa Arinan vaalirahoituksesta keskustellaan ensi viikolla. Gallup: NATO kannatus romahti Suomessa. STTK: Työehtosopimusten yleissitovuutta vahvistettava. Kuisma remonttiryhmän presidenttiehdokkaaksi. Ahtisaaren viranhoitoon tyytyväisten osuus 40 prosenttia. Tuomioja: EKP tarvitsee vastapuolen. Juha Föhr loikkasi RKP:sta vihreisiin.

Puolueiden kannatusarviot

Tällä sivulla näet tärkeimpien puolueiden kannatusarviot verrattuna viime eduskuntavaaleihin kolmen tutkimuslaitoksen mittaamana.