Yhdysvaltojen kummallinen talouskasvu



USA:n talous jatkaa kasvuaan yhdeksättä vuottaan. Ihme kyllä inflaatio on pysynyt alhaisena, vaikka kaikki kynnelle kykenevät paiskivat töitä. Ulkomaankaupan alijäämä tosin suurenee.


Vastikään Yhdysvalloissa julkaistujen uusien, tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen talouslukujen mukaan maan talous kasvoi vuositasolla 4,5 prosenttia. Tämä oli odotettua enemmän, ja pörssissä ilahduttiin kovasti. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä kasvu oli vuositasolla 6 prosenttia.

Kansantuotteen kasvu perustuu edelleen kulutuskysynnän voimaan. Eräs BBC:n haastattelema Wall Streetin ekonomisti ehdotti amerikkalaisille kuluttajille taloustieteen Nobelin palkintoa. Kulutuskysyntä on tosin jonkin verran heikentynyt viime vuodesta.

Talouskasvulla on kuitenkin hintansa: kauppataseen alijäämä on kasvanut ennätyssuureksi. Yhdysvaltain vienti vetää heikosti, koska muu maailma rypee lamassa ja dollari on vahva. Samalla tuonti Yhdysvaltoihin kasvaa.

Kummallista kasvua

Yhdysvaltojen talouskasvussa on kummallista se, että hinnat ja palkat eivät ole karanneet käsistä vaan inflaatio on pysynyt olemattomana. Tämä siitä huolimatta, että tuotanto vetää täysillä ja työttömyys on ennätyksellisen alhaalla, vain 4,2 prosenttia.

Työvoimakustannuksia mittaava ECI-indeksi nousi vain 0,4 prosenttia uuden ensimmäisellä neljänneksellä, mikä oli vähemmän kuin viime vuoden viimeisellä neljännekselle, jolloin nousua oli 0,7 prosenttia. Tämä oli kyseisen indeksin pienin neljännesvuosittainen kasvu 17 vuoteen. Palkkojen nousu on vuositasolla ollut 3,6 prosenttia.

Vaikka öljyn maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet, niin Yhdysvaltojen kuluttajahintaindeksi nousi maaliskuun aikana vain 0,2 prosenttia, mikä teki vuositasolla 1,7 prosenttia. Yhdysvalloissa on tosiaan meneillään hämmästyttävä ajanjakso, jossa voimakas talouskasvu on yhdistynyt alhaiseen työttömyyteen ja matalaan inflaatioon.

Yleensä hinnat nousevat, kun talous kasvaa ja työttömyys on alhainen, mutta Yhdysvalloissa tämä ei päde. Tähän osaksi on syynä vahva dollari, joka pitää tuontihinnat alhaisina. Toinen selitys voi löytyä yritysten tekemistä suurista pääomainvestoinneista, jotka ovat kohottaneet tuottavuutta ja lisänneet tuotantokapasiteettia.

Jotkut yltiöpäisimmät visionäärit ovat arvelleet Yhdysvaltojen talouden siirtyneen tietotekniikan ansiosta uuteen ihmeelliseen aikakauteen, jossa tuotanto voi kasvaa loputtomiin ilman inflaation pelkoa.

Osakesijoittajat tohkeissaan

Nyt julkaistut hyvät talousluvut saivat teollisuusosakkeiden kurssikehitystä mittaavan Dow Jones -indeksin nousemaan yli maagisen 11 000 pisteen rajan. Huhtikuun aikana Dow Jones -indeksi on noussut kiihkeästi 11 prosenttia, ja koko tänä vuonna yhteensä 18 prosenttia.

Teknologiayritysten Nasdaq-indeksi on noussut tänä vuonna 16 prosenttia. Kurssit ovat tosin viime aikoina hiukan sahanneet ylös ja alas. Se voi olla merkkinä pörssikuplan tulevasta puhkeamisesta.

Osakemarkkinat innostuivat erityisesti alhaisista inflaatioluvuista, koska nyt ei tarvitse pelätä keskuspankin nostavan korkoja. Mutta inflaation vaara voi kasvaa jatkossa, jos kasvu edelleen jatkuu näin vahvana.

Vaikka inflaatiosta ei toistaiseksi ole vielä merkkejä, pelkät odotukset hillitsevät osakekursseja kohoamasta maata kiertävälle radalle. Inflaatio johtaisi korkojen nousuun ja sitä tietä osakekurssien laskuun.

Alijäämä kiukuttaa

Kiinasta on The Economistin mukaan tullut Yhdysvaltain taloudellinen vihollinen numero yksi. Syynä on suuri kaupan alijäämä Kiinan kanssa. Se on suurempi kuin minkään muun maan kanssa. Tammikuussa tuonti Kiinasta oli yli seitsemän kertaa suurempi kuin vienti sinne.

Yhdysvaltain kaupan koko alijäämä oli 23,4 miljardia dollaria tammikuussa, viime vuoden tammikuussa se oli 17,2 miljardia dollaria. Vuoden aikana tuonti oli ylittänyt viennin yhteensä 254,4 miljardilla dollarilla.

Alijäämän suuruus johtuu pääasiassa siitä, että Yhdysvalloissa talous kasvaa paljon nopeammin kuin muualla maailmassa. Amerikkalaiset kuluttajat ostavat ulkomaisia tavaroita, mutta ulkomailla kuluttajat ostavat vähemmän amerikkalaisia tuotteita. Tuonti oli tammikuussa kasvanut 4,3 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin, mutta vienti oli 5,2 prosenttia pienempi.

Alijäämä kuitenkin jakautuu epätasaisesti eri maiden kesken. Alijäämä Kiinan kanssa oli 4,9 miljardia dollaria ja Japanin kanssa 4,7 miljardia, mutta Hollannin kanssa kauppa oli 900 miljoonaa dollaria ylijäämäinen ja Englannin kanssa ylijäämää oli 500 miljoonaa dollaria.

Erityisen nopeasti on kasvanut alijäämä Euroopan unionin kanssa. Kolmen kuukauden keskiarvolla mitattuna se kaksinkertaistui tammikuusta 1998 tammikuuhun 1999. Samana aikana alijäämä Kiinan kanssa kasvoi vain 14 prosenttia.

Yhdysvalloissa menee lujaa ja Euroopassa surkeasti, ja se näkyy valuuttakursseissa ja kauppataseissa. Dollarin kurssi on pysynyt vahvana erityisesti euroon nähden. Jos Euroopan talouskasvu edelleen hidastuu, tulee alijäämä entisestään kasvamaan. Tämä kiristää varmasti amerikkalaisten asenteita kauppariidoissa EU:n kanssa.

Tiukka vai löysä rahapolitiikka?

Onko Yhdysvaltojen ihmeellinen talouskasvu yksinomaan uuden teknologian ja joustavien markkinoiden ansiota? Eräs talouskasvua edistävä tekijä on rahapolitiikka. Löysä rahapolitiikka edistää talouskasvua, koska korot ovat alhaiset ja rahaa on liikkellä paljon. Tiukka rahapolitiikka puolestaan jarruttaa kasvua.

Onko Yhdysvaltojen rahapolitiikka sitten tiukkaa vai löysää? Perinteisellä tavalla mitattuna se on tiukkaa, mutta The Economistin esittelemä ekonomisti Bill Dudley New Yorkista on eri mieltä asiasta. Rahapolitiikan arvioinnissa pitäisi hänen mukaansa myös ottaa huomioon osakemarkkinat.

Osakkeiden hintakehitys vaikuttaa varallisuuteen ja pääoman hintaan. Nämä puolestaan vaikuttavat kotitalouksien ja yritysten kulutukseen samalla tavalla kuin korkojen muutokset tai dollarin kurssikehitys.

Dudley arvioi Yhdysvaltain nykyisen rahapolitiikan olevan löysintä sitten vuoden 1993 jälkeen, jos osakkeiden hintakehitys otetaan huomioon. Tämän järkeilyn mukaisesti keskuspankin pitäisi nyt nostaa korkoja, vaikka kuluttajahintojen mukaan laskettu inflaatio on alhainen.

HEIKKI JANTUNEN
7.5.1999

Linkkivinkkejä:
U.S. Department of Commerce
The Bureau of Labor Statistics


TALOUS -SIVULLE