Venäjän hallituskriisi ei huolestuta Baltian maita - Saksa huolissaan talousuudistuksista



Baltian maiden valtiovarainministerit suhtautuivat melkoisen tyynesti Venäjän viimeisimpään pääministerinvaihdokseen. EU:n komissio toivoo vakauden jatkuvan Venäjällä.


Kukaan ei uskonut, että Venäjän jatkuva kriisi vaikeuttaisi niiden EU-jäsenyyspyrkimyksiä merkittävästi. Saksan edustaja Imatran valtiovarainministerikokouksessa puolestaan varoitti, että Venäjän uudistusohjelman viivästyminen on erittäin vakava huolenaihe.

Latvian Ivars Godmanis arveli, että Venäjän talouden tilasta ja suunnasta saadaan tietää enemmän toukokuun puolivälin jälkeen, jolloin selviää, pystyykö Venäjä maksamaan valuuttalainansa jotka lankeavat 15. päivä.

Godmanis, Viron Siim Kallas sekä Liettuan Algirdas Semeta vakuuttivat, että Venäjän kriisi ei ole vakava uhka maiden taloudelle, koska kaupankäynti on suurimmalta osalta voitu suunnata muualle.

Liettuan Semeta kertoi, että korvaavia markkinoita on löydetty melkein kaikelle viennille, paitsi maataloustuotteille.
- Kuten tiedätte, EU ylläpitää näiden tuotteiden viennille rajoituksia, Semeta totesi Itämeren alueen valtiovarainministerikokouksessa.

Kallaksen mukaan meijeri- ja kalastusteollisuus ovat Viron pahiten kärsineet sektorit.

Miten käy Venäjän uudistusten

Saksaa edusti keskiviikon kokouksessa valtiosihteeri Caio Koch-Weser, joka varoitti, että Venäjän epävakaus saattaa vaikeuttaa maan kipeästi tarvitsemia uudistuksia entisestään.

- Kansainvälisen valuuttarahaston Venäjän kanssa sopima uudistusohjelma on Venäjälle äärimmäisen tärkeä, jotta maassa pystyttäisiin vakauttamaan talous, keräämään valtiolle tuloja, uudistamaan pankkisektori ja murtamaan kulttuuri, että velkoja ei tarvitse maksaa, Koch-Weser sanoi.

- Tietenkin meidän on oltava erittäin huolissamme siitä mahdollisuudsta, että ohjelma viivästyy tai häiriintyy, Koch-Weser sanoi.

Kokouksessa käytiin läpi EU:n pyrkivien maiden talousuudistusten tilanne, ja Saksa selosti kokemuksia Itä-Saksan rakenneuudistuksista.

Koch-Weserin mukaan kokemuksista voi oppia lähinnä sen, että kaikki uudistukset kestävät kauemmin ja ovat vaikeampia kuin odotettiin.
- Yhdistymisestä on kymmenen vuotta, mutta valmista ei ole tullut.

Hän neuvoi EU:hun pyrkiviä maita käyttämään valmisteluaikansa tehokkaasti talouden, työmarkkinoiden, maatalouden ja rahoitusjärjestelmien rakenteiden uudistamiseen, jotta ne voisivat liityttyään käyttää sisämarkkinoiden mahdollisuudet tehokkaasti hyödykseen.

Latvian ja Liettuan ministerit toistivat toiveensa, että heidän maansa pääsisivät Viron ja Puolan rinnalle mukaan varsinaiseen neuvotteluryhmään tämän vuoden lopulla, Helsingin huippukokouksessa. He eivät halunneet vielä arvioida, koska maat voisivat päästä EU:n jäseniksi.

EU:n komissio toivoo vakauden jatkuvan Venäjällä

EU:n komissio toivoo vakauden säilyvän Venäjällä myös pääministeri Jevgeni Primakovin erottamisen jälkeen.

Komissio arvioi keskiviikkona antamassaan lausunnossa, ettei Primakovin ero vaikuta Venäjällä viime aikoina kasvaneeseen taloudelliseen ja poliittiseen vakauteen. Komissio toivoi myös, että Venäjä edelleen toimii rakentavassa roolissa Kosovon kriisin ratkaisemisessa.

Lausunnon luki komission päivittäisessä tiedotustilaisuudessa EU:n ulkosuhteista vastaavan vt. komissaarin Hans van den Broekin edustaja. Komissio kiitti lausunnossa Primakovia ja tämän hallitusta työstä Venäjän ja EU:n välisten suhteiden kehittämisessä.

Komission edustaja lisäsi, että EU:n ja Venäjän välisen kumppanuus- ja yhteistyöneuvoston ulkoministerikokous on aiemmin tehdyn päätöksen mukaan määrä järjestää maanantaina Brysselissä. Hän arveli, että Venäjää kokouksessa edustaa vt. ulkoministeri Igor Ivanov.

EU:n ulkoministerien on määrä maanantaina keskustella unionin yhteisestä Venäjä-strategiasta, joka on tarkoitus hyväksyä EU:n huippukokouksessa Kölnissä kesäkuussa.

STT-IA
12.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE