Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







USA:lla ja EU:lla eri näkemykset WTO-kierroksesta



Yhdysvallat ei apulaiskauppaedustaja Nancy Adamsin mukaan halua investointien eikä kilpailukysymysten ottamista neuvoteltaviksi WTO:n seuraavalla kauppaneuvottelukierroksella.


Tässä suhteessa Yhdysvallat on selvästi eri linjoilla Euroopan unionin kanssa, joka haluaa molemmat alueet sisällytettäväksi ensi vuonna alkavalle Vuosituhannen kierrokselle.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan seminaarissa Helsingissä tiistaina puhuneen Adamsin mukaan Yhdysvallat ei pidä aikaa kypsänä kummankaan kysymysryhmän neuvottelujen käynnistämiseksi.

- Emme halua neuvottelukierroksen venyvän yli tavoitteenamme olevan kolmen vuoden. Emme myöskään usko, että kummassakaan asiassa on löydettävissä riittävää yksimielisyyttä meidän tavoitteistamme, jotta neuvottelut kannattaisi aloittaa, sanoi Adams.

Adams oli kuitenkin sitä mieltä, ettei Yhdysvalloilla ja Euroopan unionilla ole suuria erimielisyyksiä WTO:n neuvottelukierroksen valmistelujen suhteen.

- Me työskentelemme läheisessä yhteistyössä EU:n kanssa yksimielisyyden löytämiseksi neuvottelukierroksen asialistasta, vaikka julkiset puheenvuorot kuulostavatkin siltä, että me emme ole samaa mieltä monestakaan asiasta, sanoi Adams.

- Erimielisyyksissä on pikemminkin kyse lähestymistavasta ja ajoituksesta kuin substanssista, sanoi hän.

Yhdysvaltain ja Euroopan unionin erimielisyydet neuvottelukierroksen valmistelussa näkyvät Adamsin mukaan erityisesti maataloudessa.
- Meillä on erilainen näkemys kuin EU:lla varsinkin siitä, kuinka paljon maatalouskauppaa on vapautettava, Adams sanoi.

Yhdysvallat toivoo Adamsin mukaan, että marras-joulukuun vaihteessa Seattlessa pidettävässä WTO:n ministerikokouksessa voitaisin hyväksyä uusia sopimuksia niistä asioista, joista kauppajärjestön jäsenmaat ovat yksimielisiä.

Olisi onnetonta, jos sopimukset jäisivät riippumaan kolmen vuoden neuvotteluista, hän sanoi.

Adamsin mukaan Yhdysvalloilla ja EU:lla on yhteisiä näkemyksiä mm. maatalouden, palveluiden ja teollisuustuotteiden kaupan esteiden poistamisesta, WTO:n avoimuuden lisäämisestä ja esimerkiksi julkisten hankintojen avaamisesta.

- Yhdysvallat ja EU kannattavat myös kaupan ja ympäristön sekä kuluttajakysymysten mukaan ottamista neuvottelukierrokselle sekä työelämän kysymysten käsittelemistä WTO:ssa. Meillä on näissä asioissa erilaisia näkemyksiä käsittelytavoista, mutta tavoitteemme ovat hyvin samankaltaisia, sanoi Adams.


Näkyvin ero maataloudessa

EU:n kauppakomissaari Pascal Lamy sanoi sunnuntaina Berliinissä EU:n ja Aasian maiden kauppaministereiden ASEM-kokouksessa, että EU haluaa investoinnit ja kilpailupolitiikan osaksi seuraavaa kauppaneuvottelukierrosta.

EU:n tavoitteena on Lamyn mukaan laaja ja kattava neuvottelukierros. Merkittävä kauppapoliittinen viesti Berliinistä oli myös ASEM-maiden ilmoitus yhteistyöstä tulevan neuvottelukierroksen onnistumisen varmistamiseksi ja yhteistyön jatkamisesta koko neuvottelukierroksen ajan.

Investointien mukaan ottamista Vuosituhannen kierrokselle halusi Berliinissä myös Ranskan kauppaministeri Francois Huwart.

EU:n sisäisessä tavoitteenasetannassa Ranska on kuitenkin ajanut ns. "kulttuuripoikkeamaa" EU:n neuvottelutavoitteisiin voidakseen jatkaa kansallisen elokuvateollisuuden suojaamista kilpailulta.

Adamsin diplomaattiset sanakäänteet osoittavat, että Euroopan unionin ja Yhdysvaltain näkemykset eroavat useilta merkittäviltä osilta toisistaan.

Näkyvin ero on maataloudessa, jonka lisävapauttamista koskevat neuvottelut alkavat joka tapauksessa ensi vuonna. Yhteistä on mm. se, että molemmat haluavat neuvotella jäljellä olevien teollisuustullien poistamisesta.

Perusero EU:n ja Yhdysvaltain strategiassa näkyy selvästi lähestymistavassa. USA haluaa suppean ja lyhyen kierroksen ja sopimukset sektorikohtaisesti tärkeistä tavoitteistaan, esimerkiksi sähköisestä kaupankäynnistä.

EU haluaa kattavan neuvottelukierroksen Uruguayn kierroksella jo sovittujen maatalous- ja palvelukaupan neuvottelujen lisäksi. Kierrokselle tulisi EU:n mukaan ottaa investointien ja kilpailupolitiikan lisäksi ns. kaupan uudet alueet.

Seattlen ministerikokouksen asialistaa valmistellaan parhaillaan kauppajärjestön piirissä WTO:n jäsenmaiden tekemien aloitteiden pohjalta. Niitä toimitettiin kauppajärjestölle yli 150.

Aikaa Seattlen ministerikokouksen asialistasta sopimiseen on runsaat puolitoista kuukautta. Uudesta kierroksesta sopiminen edellyttää kaikkien WTO:n jäsenmaiden hyväksymistä, sillä WTO:n päätökset tehdään konsensusperiaatteella.

STT-IA
12.10.1999


Talous -sivulle