Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pietarin kuvernöörinvaalikiista kärjistyi loppua kohti tappeluksi



Pietarin kuvernöörinvaalien ajankohdasta viikkokausia vellonut kiista on edelleen vailla ratkaisua. Riita on halvauttanut paikallisparlamentin työn, poikinut pari tutkintapyyntöä oikeusviranomaisille ja tappelun paikallisparlamentin istuntosalissa Marian palatsissa.


Kiista kärjistyi käsikähmäksi Pietarin lakiasäätävässä kokouksessa sen jälkeen, kun kuvernöörinvaalien aikaistamista vastustaneet edustajat kahdeksannen perättäisen kerran "äänestivät jaloillaan" eli boikotoivat kokousta keskiviikkona.

Torstaina lakiasäätävä kokous kokoontui pohtimaan tilannetta sen jälkeen, kun paikallisviestimet olivat luonnehtineet menoa Marian palatsissa "järjettömäksi" ja "pietarilaisparlamentarismin historian suurimmaksi skandaaliksi".

Vaalikiistan ratkaisun arveltiin työllistävän paikallispoliitikkoja vielä viikonloppunakin, koska lauantai on takaraja vaalien aikaistamiselle.

Kiistan syntysanat lausuttiin loppukesästä, kun joukko nykyisen kuvernöörin Vladimir Jakovlevin kannattajina pidettyjä paikallisparlamentaarikkoja esitti kuvernöörinvaalin pitämistä samaan aikaan joulukuisten duumanvaalien kanssa.

Jakovlev kuuluu myös duuman vaaleihin tähtäävään Isänmaa-Koko Venäjä -vaaliliiton johtotroikkaan yhdessä Moskovan kaupunginjohtajan Juri Luzhkovin ja ex-pääministeri Jevgeni Primakovin kanssa.

Kaupungin johtomiehen vaalien aikaistamista vastustaa tiukimmin Jabloko-puolue, joka on havitellut Jakovlevin seuraajaksi omaa ehdokastaan, ex-varakuvernööriä Igor Artjemevia. Jablokon mielestä vaalien aikaistaminen neljällä kuukaudella heikentäisi ratkaisevasti kilpailijoiden asemia.

Jablokon kahdeksan edustajaa ja mm. joukko Juri Boldyrevin nimeä kantavan edustajaryhmittymän jäseniä on viime viikkoina boikotoinut kokouksia, jottei niitä saataisi päätösvaltaisiksi.

Vaalien aikaistamisen kannattajien arvioidaan olevan enemmistönä paikallisparlamentissa, mutta päätöstä ei pysytä tekemään niin pitkään kuin 50 edustajasta vähintään 17 on poissa.

Päätöksenteon halvautuminen on suututtanut pietarilaisäänestäjiä. Neljä kaupungin kunniakansalaista lähettikin alkuviikosta kaupungin syyttäjänvirastoon kirjeen, jossa vaaditaan tahallisesti kokousta boikotoivien edustajien saattamista edesvastuuseen.

Jabloko puolestaan kirjelmöi syyttäjänvirastoon sen jälkeen, kun Jakovlevin leiriin kuuluva edustaja nappasi keskiviikkona Marian palatsin istuntosalissa puheenjohtajuuden itselleen ja julisti istunnon päätösvaltaiseksi huolimatta siitä, että lain vaatimaa 34 edustajaa ei ollut paikalla.

Viime joulukuussa valittu lakiasäätävä kokous on koko vuoden tehnyt työtä riitaisissa tunnelmissa. Se ei ole mm. päässyt yksimielisyyteen puheenjohtajasta, minkä takia mies puhemiehennuijan varressa vaihtuu jatkuvasti.

STT-IA
8.10.1999


Ulkomaat -sivulle