Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Koulupuvut edistävät koulurauhaa?



Koulu-univormut eivät ole enää ainoastaan yksityiskoulujen tavaramerkki Yhdysvalloissa. Yhä useampi valtion ylläpitämistä kouluista on siirtymässä koulupukujen käyttöön, painavimpina syinä lisääntyvä koulurauha ja paremmat oppimistulokset.


Koulupukujen käytön edelläkävijänä on ollut Kalifornian osavaltio. Viitisen vuotta sitten Long Beachin koulupiiri otti käyttöön koulupukupakon, minkä jälkeen univormut ovat levinneet vauhdilla.

Esimerkiksi Chicagon alueen kouluista yli puolessa on otettu koulupuvut käyttöön. Käytäntö on levinnyt monien suurkaupunkien, kuten esimeriksi Dallasin, Seattlen, Sacramenton, Baltimoren ja Washingtonin valtion kouluihin.

Monet tutkimukset alleviivaavat sitä, että koulupuvut ovat lisänneet koulurauhaa, sillä useimmiten tappelut ja riidat koulujen pihoilla ja busseissa johtuvat vaatteista. Merkkitossujen ja -takkien takia kouluissa tapahtuu varkauksia, murhia ja pahoinpitelyjä.

Long Beachin koulupiirin tilastojen mukaan rikokset kouluissa ovat vähentyneet 36 prosenttia ja tappelut 50 prosenttia univormujen käyttöönoton jälkeen. Koulupuvut estävät myös koulujengien muodostumista, sillä jengiin kuulumisen ulkoiset merkit, tietyt vaatteet, puuttuvat.

Oppimistulosten sanotaan myös paranevan, sillä koululaiset keskittyvät univormuissa enemmän opiskeluun, vähemmän vaatteidensa kanssa hössöttämiseen.


Monet vanhemmat puoltavat koulupukuja

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on ollut yksi koulupukujen näkyvistä puoltajista, ja hän on useaan otteeseen korostanut julkisesti univormujen hyötyjä puhuessaan koulu-uudistuksista.

Monet amerikkalaisvanhemmat ovat Clintonin kanssa samaa mieltä, sillä he sanovat, että koulupukujen myötä aamuiset tappelut vaatteista ovat päättyneet ja kalliiden merkkivaatteiden tarve on vähentynyt.

Lapset eivät enää itke kotona sitä, että muut kiusaavat heistä vääräntyyppisten vaatteiden vuoksi.

Koulupukujen hankkiminen tulee myös yleensä halvemmaksi kuin tavallisten vaatteiden osto; Yhdysvaltain kouluissahan kirjoittamaton sääntö on, että samoja vaatteita ei voi pitää peräkkäisinä päivinä.

Koulupuku koostuu yleensä valkoisesta puserosta tai paidasta, tummista suorista housuista, shortseista tai hameesta.

Takeista ja kengistä on selvät ohjeet, samoin korujen käytöstä. Joissain kouluissa ei ole otettu käyttöön varsinaisia univormuja, vaan on sovittu yhteisistä pukeutumissäännöistä.


Perusvapaudet uhattuina

Koulupukupakko ei kuitenkaan etene maassa kitkatta. Joissakin koulupiireissä vanhemmat ovat haastaneet kouluja oikeuteen pukupakon käyttöönoton jälkeen.

Yhdysvaltain kansalaisoikeusjärjestöt varoittavatkin, että koulupuvut sotivat perustuslaillisia vapauksia, kuten puhe- ja mielipiteenvapautta vastaan.

Kansalaisoikeuksia valvovat järjestöt sanovat myös, että seuraavaksi lapsilta ryhdytään ehkä vaatimaan samanalaista tukanleikkuuta ja yhtenäisiä silmälasinsankoja.

Koulupukujen käytön vastustajat korostavat myös sitä, että yhtenäinen vaatetus näyttää parantavan tilannetta kouluissa joksikin aikaa, mutta sillä ei korjata koulujen eikä opetuksen perusongelmia.

Koulupuvut ovat pelkkää kosmetiikkaa ja ongelmat ovat paljon syvemmällä, he varoittavat.

STT-MH
8.10.1999


Ajassa -sivulle