Pitkään sisällissotaan etsitään rauhaa Kolumbiassa



Latinalaisen Amerikan pisimpään jatkuneeseen sisällissotaan etsitään ratkaisua Kolumbian presidentin Andres Pastranan ja sissijohtaja Manuel Marulandan tapaamisessa torstaina.


Pastrana ja Marulanda yrittävät sopia pienessä San Vicente del Caguan kaupungissa virallisten rauhanneuvottelujen aloittamisesta hallituksen ja kommunistisen FARC-sissiliikkeen kesken. Pastrana tapasi jo kesällä Marulandan.

- Luotan Marulandan sanaan ja siihen, että hän haluaa rauhaa, presidentti kertoi alkuviikosta.

Marulanda johtaa nykyisin 15 000 miehen sissiarmeijaa, joka on rikastunut ihmisten sieppauksilla, kiristyksellä, huumeilla ja ryöstöillä. FARC on Latinalaisen Amerikan vanhin, 1964 perustettu, sissiliike, jossa Marulandan aloittaessa oli vain 44 jäsentä.

Luottamuksen osoituksena Pastrana myöntyi jo marraskuussa tyhjentämään San Vicente del Caguania ympäröivän alueen hallituksen joukoista. FARC käyttää ylintä valtaa tällä noin Sveitsin kokoisella 42 000 asukkaan alueella. Yhdessä ELN-sissiliikkeen kanssa Farc on lisäksi enemmän tai vähemmän vallassa lähes puolessa Kolumbiaa.

Tulitaukoa hallituksen ja FARC:n kesken ei kuitenkaan ole, ja taistelut jatkuvat muualla Kolumbiassa.

FARC on saanut miljoonia huumepomoilta vastineena sille, että FARC:n joukot suojaavat kokaiinituotantoa. Näillä rahoilla FARC on pystynyt luomaan nykyaikaisin asein varustautuneen armeijan.

Sissiarmeijan tehokkuus on yksi syy hallituksen rauhanhaluun. Kolumbian armeijan nimellinen miesvahvuus on 110 000 miestä, mutta kunnon aseita riittää rahapulasta kärsivässä armeijassa korkeintaan 40 000 sotilaalle.

FARC pyrkii Kolumbian maanomistuksen radikaaliin uudistamiseen ja vaatii kaiken varallisuuden uusjakoa samoin kuin rajoittamattoman markkinatalouspolitiikan lopettamista.

FARC:n ylimpään johtoon, seitsenhenkiseen pääsihteeristöön, kuuluva Raul Reynes sanoi neuvottelujen aattona, että FARC pystyy perustamaan maalle voimakeinoin hallituksen, jos neuvottelut kariutuvat.

- Haluamme hallita kansan kanssa, talonpoikien, intiaanien ja työläisten kanssa. Olemme vakuuttuneita siitä, että sosialismi on oikea malli, Reynes kertoi lehtimiehille alkuviikosta.

Amerikkalaiset asiantuntijat arvioivat, että FARC voisi ottaa vallan koko Kolumbiassa viiden vuoden kuluessa, jos sitä ei saada aisoihin.

Tapaaminen kirkossa

Pastrana oli tuomassa San Vicente del Caguaniin seurueen, jossa oli 60 turvamiestä ja 650 erityisvierasta. Erityisvieraisiin kuului myös kaksi nobelistia, rauhanpalkinnon saanut Rigoberta Menchu ja kirjallisuuden nobelisti Gabriel Garcia Marquez.

Neuvotteluseremonioista on käyty jo pitkään keskusteluja hallituksen ja FARC:n kesken. Osapuolet ovat pyrkineet sopimaan kaikesta yksityiskohtia myöten: jopa siitä että Kolumbian kansallislaulu ja FARC:n hymni soitetaan seremonioissa yhtä lujaa ja yhtä ponnekkaasti, kertoi brittilehti The Guardian.

Seremonioiden väliajalla presidentti Pastrana ja FARC-johtaja Marulanda tapaavat ennakkotietojen mukaan kaupungin kirkossa.

- Ymmärtääkseni he tapaavat kahden kesken 45 tai 60 minuutin ajan ja osallistuvat myöhemmin lounaalle, jolla on lähes tuhat vierasta, kertoi Lionel Narvaez, pappi jolla on läheiset suhteet sekä kapinallisiin että paikallisiin viranomaisiin.

Presidentin turvamiesten määrä on kuitenkin vähäinen, kun tietää, että FARC:n sissit ovat muodostaneet kaupungin ympärille noin 5 000 miehen "teräsrenkaan". Sen on määrä estää äärioikeistolaisten tappopartioiden mahdolliset iskuyritykset.

Pastranan turvamiehet saapuivat sotilaskoneilla San Vicente del Caguaniin jo keskiviikkona. Lentokentällä heitä oli vastassa FARC-komentaja Jairo Martinez - ja iskulausekyltti "Tervetuloa, olemme rauhan kansa, Farc".

Keskiviikosta alkaen San Vicente del Caguanissa on kielletty yksityinen autoliikenne. Myös alkoholin myynti kiellettiin keskiviikkona. Pieni joukko naisia, FARC:n sieppaamien poliisien omaisia, suunnitteli hiljaista mielenosoitusta torstaiksi.

- Pidämme esillä poikiemme kuvia, että he muistaisivat tuskamme, kertoi Marlene Orjuela, jonka poika on ollut FARC:n vankina jo useita kuukausia.

STT-IA
8.1.1999


ULKOMAAT -SIVULLE