EU:n parlamentti kiistelee komission kaatamisesta



EU:n parlamentti kokoontuu maanantaina Strasbourgiin päättämään, antaako se epäluottamusäänestyksessään EU:n komissiolle luvan jatkaa virassaan. Vaikka useisiin komissaareihin kohdistuneiden väärinkäytössyytteiden aiheuttama kriisi on tähän saakka vakavin komissioon kohdistunut poliittinen uhka, sen uskotaan säilyttävän asemansa.


Kahdenkymmenen komissaarin pelastukseksi koitunee se, että tilanteen kärjistyminen vaarantaisi mm. EU:n jäsenmaille erittäin tärkeät Agenda 2000:n rahoitus- ja maatalousratkaisut.

Kiivaaksi ennustettu parlamenttiviikko alkaa keskustelulla maanantaina. Varsinainen luottamuslauseäänestys järjestetään torstaina.

Jotta 626-jäseninen parlamentti voisi kaataa komission, siihen vaadittaisiin kahden kolmasosan äänten enemmistö. Sen saavuttaminen näyttää mahdottomalta, mikäli konservatiivisen EPP-ryhmän 202 jäsentä aikovat toteuttaa aikeensa äänestää tyhjää. Luottamuslauseäänestystä vaatinut sosiaalidemokraattien 214-jäseninen ryhmä tukee pääosin komissiota.

Liberaalit, joka on parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä, päättää kannastaan maanantaina. Sekin on tähän saakka tyytynyt vaatimaan kahden komissaarin erottamista. Listalla ovat ranskalainen Edith Cresson ja espanjalainen Manuel Marin.

Mm. ryhmään kuuluvien neljän suomalaisen keskustalaisen uskotaan kritiikistään huolimatta lopulta tukevan komissiota, koska ratkaisut mm. alue- ja maataloustuista uhkaavat muutoin lykkäytyä Suomen puheenjohtajakaudelle tai sen yli.

Vaikka komissio ja sen puheenjohtaja Jacques Santer selviäisivätkin luottamusäänestyksestä, molempien arvovalta ja toimintakyky voivat kärsiä pahan takaiskun.

Tähän asti pahin luottamuspula

Jännitystä tilanteeseen tuovat etenkin kesän EU-vaalit, minkä vuoksi monet parlamentaarikot tuntevat tarvetta profiilin nostoon. Erityisesti saksalaiset ja englantilaiset ovat olleet kriittisiä. Myös vihreät ja pienemmät ääriryhmät äänestänevät komissiota vastaan.

Edustajien kiukkua on entisestään lisännyt komission päätös hyllyttää virkamies, joka luovutti parlamentille tietoja komission omista väärinkäytöstutkimuksista.

Kriisin syynä ovat alunperin komissaarien väärinkäytökset, jotka estivät komissiota saamasta vastuuvapautta vuoden 1996 talousarviosta. Siitä äänestettiin toisen kerran joulukuussa, jolloin komissiolta evättiin luottamus äänin 270-225. Komissio ilmoitti tuolloin vaativansa luottamuslauseäänestyksen.

Komission luottamuksesta on äänestetty neljä kertaa. Tähän asti komissioilla ei ole ollut erottamisen vaaraa, sillä toistaiseksi pahin, hullun lehmän taudista vuonna 1997 tehty luottamusäänestys päättyi nykyisen komission kannatukseen äänin 326-118.

Kuutta komissaaria vaadittu eroamaan

Viime viikolla Brysselissä spekuloitiin sillä, voidaanko yksittäisiä komissaareja erottaa, ja jos niin ketkä. Ainakin kuuden komissaarin nimiä on ehdoteltu.

Vakavimmat syytteet kohdistuvat kahteen edellä mainittuun. Sosialisteihin kuuluvaa Cressonia syytetään ammattikoulutusta tukevassa Leonardo-ohjelmassa tapahtuneen vilpin ja tuttavien suosimisen takia. Espanjalainen Marin, hänkin sosialisti, oli aiemmin vastuussa katastrofiapuyksikkö Echo:sta, jossa samoin on havaittu väärinkäytöksiä.

Komissiota on vaadittu erottamaan myös kehitysavusta vastaava italialainen Emma Bonino, matkailusta vastaava kreikkalainen Christos Papoutsis, petostutkinnasta vastaava ruotsalainen Anita Gradin ja hallinnosta vastaava Erkki Liikanen.

Kahden jälkimmäisen on toisaalta katsottu toimineen aktiivisesti väärinkäytösten ehkäisemiseksi.

EU:n parlamentilla ei ole juridisia valtuuksia erottaa yksittäisiä komissaareja, mutta vaatimuksilla on vahva poliittinen merkitys. EU:n komission puheenjohtaja Jacques Santer on ilmaissut tukevansa sekä Cressonia että Marinia.

Santerin mukaan komissio jatkaa työtään, vaikka parlamentin enemmistö - pienempi kuin kahden kolmasosan äänten enemmistö - äänestäisi epäluottamuslauseen puolesta.

Luottamusäänestystä vaatineet sosiaalidemokraatit ovat sanoneet koko komission joutuvan eroamaan, mikäli yksittäisiä komissaareja yritetään erottaa. Muiden ryhmien kannat muotoutuvat lähipäivinä, jolloin nähtäneen tiukkaa kädenvääntöä ja monenlaisia poliittisia manööverejä.

Vuoden 1996 tilinpidon käsittely on edelleen parlamentin valvontavaliokunnassa, ja kolmas äänestys vastuuvapaudesta on odotettavissa vielä tänä talvena.

STT-IA
10.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE