Yhdysvalloissa Internet muuttaa jo politiikkaa



Internetin kautta järjestetyt kansalaisaloitteet ja kampanjat ovat jo muuttaneet politiikkaa Yhdysvalloissa, kertoivat professorit Ted Becker ja Christa Slaton torstaina, Politics & Internet-kongressissa.


Becker ennusti, että vuoden 2000 presidenttivaaleissa on täysin mahdollista nähdä kolmannen puolueen menestyksekäs ehdokas, jonka kannattajat järjestäytyvät netin välityksellä.

Osavaltiotasolla ensimmäinen Internetin nostama poliitikko on jo valittu.
- Minnesotassa kuvernööriksi valittiin entinen painija Jesse "The Body" Ventura. Nuoret, jotka eivät yleensä äänestä, innostuivat hänestä, keskustelivat ja kampanjoivat Internetissä.

Ventura voitti kaksi suosittua ammattipoliitikkoa, vaikka valtamedia piti häntä pellenä, Becker kertoi.

Edellisissä presidenttivaaleissa kaksipuoluejärjestelmän ulkopuolinen ehdokas, miljardööri Ross Perot menestyi kohtalaisen hyvin, mutta se vaati valtavia rahamääriä. Yhden asian liikkeitä on syntynyt paljon.

Alabamassa kansalaisoikeusaktivistit ja uskonnollinen oikeisto löysivät toisensa Internetin kautta järjestetyssä kampanjassa, jossa vastustettiin poliisin aikeita kerätä ajokortin hakijoilta sormenjäljet.

Nettiaktivistit kampanjoivat 14:ssä osavaltiossa ja ajoivat yhdeksässä läpi säännöt, jotka rajoittavat poliitikkojen vaalikausia.

Toistaiseksi menestyksekkäin kansainvälinen liike oli kansalaisjärjestöjen nostattama kampanja OECD:n MAI-sopimusta vastaan.

Kampanjat eivät synny itsestään, Becker myönsi. Organisoiminen vaatii paljon työtä ja rahaa - esimerkiksi vaalikausiliike keräsi viisi miljoonaa dollaria kannattajiltaan. Toisaalta, raha riittää pitemmälle Internetissä.

- Yhdysvaltain vihreällä puolueella oli erittäin suuria vaikeuksia järjestää toimintaansa aiemmin. Nyt he toimivat Internetin avulla. Se on paljon halvempaa kuin perinteinen puoluetoiminta, Slaton huomautti.

Parhaillaan Internetissä järjestäytyvät kansalaiset, jotka eivät usko hallituksen vakuutuksiin, että vuoden 2000 tietokoneongelmat eivät aiheuta vakavia ongelmia.

Internetin kautta kansalaiset maan eri puolilla vaihtavat neuvoja siitä miten varautua mahdollisiin tietokonejärjestelmien ongelmiin ja niitä seuraaviin elintarvike- ja energiahuollon romahtamiseen.

Backman ei usko nettivaaleihin Kongressissa puhunut hallintoministeri Jouni Backman (SDP) ei uskonut, että Internet vaikuttaa kovin paljon vielä maaliskuun eduskuntavaaleihin, vaikka Suomi on maailman kärjessä mitä Internet-kytkentöihin tulee.
- Ehkä viiden vuoden kuluttua, Backman sanoi.

Backman sanoi uskovansa, että Internetillä on suuremmat mahdollisuudet paikallisella tasolla, kunnallispolitiikassa, kuin valtakunnallisesti.

Sitran Antti Rainio uskoi vuorostaan, että ainakin äänestäjien opastamisessa Internetillä on merkityksensä. Jo aiemmin on nähty nettisivuja, joiden avulla äänestäjä voi valita omien mielipiteidensä mukaisen ehdokkaan tai puolueen. Rainio uskoi, että nämä ovat ensi vaalien edellä entistä suositumpia.

Massasähköpostista riesaa

Suomeen ei ole vielä rantautunut sähköpostin käyttötapa, joka on Yhdysvalloissa kehittynyt jo lähes riesaksi. Chris Casey, joka työskentelee tietotekniikkakonsulttina Yhdysvaltain kongressissa, kertoi senaattorien ja edustajien sähköpostien hautautuvan massapostituksiin.

Syynä tähän on Internetiin avatut lobbauspalvelut. Netin käyttäjälle on tehty hyvin helpoksi täyttää kaavake koneensa ruudulla, ja lähettää terveisensä kaikille senaattoreille, edustajille ja varmuuden vuoksi vielä presidentille jos siltä tuntuu.

Viime kuukausina on ollut hyvin suosittua käyttää tätä keinoa presidentti Bill Clintonin syytteeseen asettamisen kannattamiseen tai vastustamiseen.
- Ihmiset kuvittelevat, että he vaikuttavat enemmän, jos he lähettävät viestinsä kaikille, Casey sanoi.

Turhan postin määrää lisää se, että monilla poliitikoilla on postissaan automaattivastaus - jokainen viesti tuottaa vastauksen, jossa lähettäjää kiitetään mielenkiinnosta, Casey tuskaili.

STT-IA
8.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE