Yhdysvallat: Satoja shiiamuslimeja surmattu Irakissa



Irakin johto on Yhdysvaltojen mukaan pidätyttänyt ja surmannut satoja vastarintaryhmien jäseniä viikkojen ajan. Yhdysvaltain ulkoministeriöstä kerrottiin, että ministeriö on saanut uusia tietoja pohjoisessa asuvan kurdiväestön ja etelässä asuvien shiiamuslimien joutumisesta sortotoimien kohteiksi.


Irakin armeija on sijoittanut runsaasti aseistusta ja tuhansia sotilaita etelässä sijaitsevan Basran kaupunkiin johtavan tien varrelle, kertoi uutistoimisto AFP:n toimittaja tiistaina.

Yhdysvaltain ulkoministeriöstä kerrottiin maanantaina, että tiedot toisinajattelijoiden vainoamisesta saatiin shiiamuslimeihin lukeutuvilta toisinajattelijoilta. Heidän mukaansa satoja ihmisiä surmattiin marraskuussa Etelä-Irakissa ja operaatiota johti presidentti Saddam Husseinin poika Qusay Hussein.

Yhdysvaltain ulkoministeriöstä kerrottiin edelleen, että seitsemän kylää on tuhottu Irakin eteläosissa ja että niihin on perustettu sotilasleirejä. Kylien asukkaat otettiin tietojen mukaan vangeiksi ja vietiin Bagdadiin.

Basran alueella käynyt AFP:n toimittaja kertoi, että Basraan johtavaa tietä reunustavat ilmatorjunta-aseet ja sotilasleirit kymmenine panssarivaunuineen. Tarkastuspisteitä on yhä tiuhempaan Basraa lähestyttäessä.

- Amerikkalaiset löytävät uuden tekosyyn hyökkäykselle, sanoi Basran kuvernööri Ahmad Ibrahim Hamash.

Hän jatkoi irakilaisten ryhtyneen varotoimiin siltä varalta, että amerikkalaiset haluavat aiheuttaa häiriöitä kuten Persianlahden sodan jälkeen. Kuvernöörin mukaan tuolloin tuli Iranista väkeä, joka loi levottomuuksia vapauttamalla vankeja. Iranin raja on vain 30 kilometrin päässä.

Basran kuvernööri torjui kädenheilautuksella kysymyksen, toimiiko aseistautunut, shiioista koostuva oppositio Iranin rajan tuntumasta käsin. Irakin hallitsevan Baath-puolueen edustaja sanoi Basrassa, että shiioja on joukossamme.

- Meidän on tarkistettava kaikki amerikkalaisten agenttien ja Iranin tukemien palkkasotureiden solutusyritykset, hän sanoi.

Vuonna 1991 Persianlahden sodan jälkeen shiiat yrittivät ottaa haltuunsa useita Irakin eteläosan kaupunkeja, mutta Irakin eliittijoukot tukahduttivat yrityksen. Muuan Basran asukas kertoi AFP:lle, että sotilaita on ympäriinsä.
- Tiet eivät ole turvallisia öisin. Ihmiset ovat nälkäisiä ja epätoivoisia, hän jatkoi.

Basran kadut olivat autioita, vaikka on pyhän Ramadanin paastokuukauden aika, jolloin kaduilla on tavallisesti väkeä öisin.

Irak uhmannut lentokieltoa

Persianlahden sodan jälkeen länsimaat kielsivät Irakin koneita lentämästä 36. leveyspiirin pohjoispuolella ja 33. leveyspiirin eteläpuolella. Pohjoisen lentokieltoalueen on määrä antaa turvaa kurdiväestölle ja eteläisen shiioille.

Irakin lentokoneet ovat viime päivinä lentäneet lentokieltoalueiden reunoilla, mutta Yhdysvallat ja Britannia eivät ole vastanneet loukkauksiin. Viime viikolla Irakin ilmapuolustus tulitti ohjuksilla Yhdysvaltain ja Britannian koneita, jotka lensivät valvomassa lentokieltovyöhykkeillä.

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja myönsi maanantaina, ettei Irakin koneiden lentoon kieltoalueiden reunoilla vastattu.
- Mutta meillä on selvät sääntömme, jotka sallivat meidän puolustautua ja pitää voimassa lentokieltoalueet, Yhdysvaltain edustaja sanoi.

Valkoisen talon edustaja tähdensi, että lentokieltoalueet ovat tärkeä osa politiikkaa, jolla Irakin presidenttiä estetään uhkaamasta naapureitaan ja sortamasta omaa kansaansa.

Irak luonnehti tuota lausuntoa tiistaina osoitukseksi siitä, että Yhdysvallat haluaa jatkaa hyökkäystään Irakia vastaan. Irakin edustajan mukaan lentokieltoalueet rikkovat kansainvälistä oikeutta, koska ne eivät suoranaisesti perustu YK:n päätöslauselmaan.

YK:n turvallisuusneuvoston oli määrä kokoontua tiistaina käsittelemään Irakin ilmoitusta, jonka mukaan se ei halua Yhdysvaltain ja Britannian kansalaisten osallistuvan YK:n humanitaariseen työhön Irakissa.

Perusteluna Irak kertoi, ettei heidän turvallisuuttaan voida taata. Irakin edustaja oli kuitenkin kertonut Yhdysvalloille, ettei ketään amerikkalaista karkoteta.

Irakissa työskentelee vajaat 500 YK:n työntekijää toteuttamassa ohjelmaa, joka sallii Irakin myydä jonkin verran öljyään ostaakseen ruokaa.

STT-IA
8.1.1999


ULKOMAAT -SIVULLE