Luonnos eteni ministeriryhmään: Suojelu sai sijansa metsäohjelmassa



Kansallisen metsäohjelman tekoa luotsannut työryhmä pääsi tiistaina viimeisessä kokouksessaan yksimielisyyteen metsien suojelua koskevista kohdista. Ohjelmaluonnos menee täydennysten jälkeen seuraavaksi ministeriryhmän käsittelyyn. Hallituksen iltakoulussa ohjelmaa puidaan helmikuun alussa.


Metsäohjelman johtoryhmän puheenjohtajan, maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilän mukaan tasapaino metsien talouskäytön ja suojelun välillä löytyi "aika hyvin".

Tiistain kokouksessa mm. sovittiin, että metsien suojelutarpeet selvitetään Etelä-Suomen lisäksi myös Oulun läänin länsiosissa ja Lapin läänin lounaisosissa.

Hemilän arvio hyvästä tasapainosta saa tukea Maailman Luonnonsäätiön WWF:n pääsihteeriltä Timo Tanniselta, jonka mielestä ainekset metsien hyvään kehitykseen vuoteen 2010 asti ovat nyt olemassa. Yhdessä vaiheessa näytti hyvinkin huolestuttavalta, arvioi laajapohjaisessa johtoryhmässä mukana ollut Tanninen.

WWF:lle oli tärkeää se, että hakkuiden lisäämisen ja metsänparannuksen vastapainoksi tehostetaan metsien suojelua talousmetsissä ja kehitetään suojelualueverkostoa etenkin Etelä-Suomessa. Suomen metsien hyvä kasvu mahdollistaa Tannisen mukaan jossakin määrin hakkuiden lisäämisen.

Tanninen iloitsi myös siitä, että metsien monimuotoisuudelle tärkeistä lahopuista hyväksyttiin kohta, jonka mukaan säästöpuita ja lahopuuta jätetään metsään läpi metsän eri kehitysvaiheiden.

Metsien sertifiointiin otettiin tiistaina aiempaa selvempi kanta. Tannisen mukaan luonnoksesta poistettiin kohta, joka olisi syrjinyt ympäristöjärjestöjen kannattamaa FSC-sertifiointia.

YVA-selvitys tänä vuonna

Metsäohjelman ympäristövaikutusten myöhäistä arviointia (YVA) on arvosteltu, mutta Tannista tyydytti tiistain kokouksen jälkeen lupaus siitä, että ohjelmaa muutetaan, jos YVA sitä vaatii. YVA-selvitys on tarkoitus tehdä ennen kuin ohjelma muodollisesti alkaa vuonna 2000.

Ohjelma asettaa tavoitteeksi lisätä 2010 mennessä vuotuisia hakkuita 5-10 miljoonalla kuutiometrillä, jolloin vuodessa hakattaisiin 63-68 miljoonaan kuutiometriä. Ohjelman mukaan tavoitetta täsmennetään YVA:n perusteella.

Hemilän mielestä tavoitetta todennäköisesti täsmennetään tämän haarukan sisällä, eikä sitä lähdetä alentamaan 63 miljoonasta alaspäin.

Työllistävä vaikutus

Metsien hoitoa ja käyttöä ohjaavan ohjelmaluonnoksen perustavoitteet jäivät tiistaina ennalleen eli hakkuiden lisäämiseen ei puututtu. Neljännessä luonnoksessa ohjelman työllistävä vaikutus on vaatimattomampi kuin edellisissä versioissa.

Tuotannon lisäys edistää luonnoksen mukaan metsätalouden ja teollisuuden työllisyyttä 5 000-10 000 työvuodella, mutta tuottavuuden noustessa metsäsektorin työllisyys kuitenkin vähenee 95 000:sta 80 000 työvuoteen vuoteen 2010 mennessä. Koko kansantalouteen ohjelma toisi 30-40 000 työvuotta lisää.

Energiapuun käyttöä ohjelma lisäisi 800 000:sta viiteen miljoonaan kuutiometriin vuodessa. Metsäohjelman toteuttamisen arvioidaan lisäävän metsä- ja puuteollisuuden vientituloja vuoteen 2010 mennessä 10-20 miljardia markkaa (1,7-3,3 miljardia euroa) vuodessa.

Hakkuiden lisääminen perustuu luonnoksen mukaan siihen, että investoinnit metsänhoitoon ja perusparannukseen nostetaan muutaman vuoden takaiselle tasolle eli noin 1,5 miljardiin markkaan vuodessa. Valtion osuus lisäyksestä olisi noin 100 miljoonaa ja metsäomistajien osuus noin 400 miljoonaa markkaa.

STT-IA
8.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE