Pahaan samaistutaan, kun hyvä on hylännyt



Äärimmäiseen tuhoamiseen, mystisiin kokemuksiin ja rituaaliryhmiin hakeutuvat nuoret hätkähdyttävät tänä päivänä ehkä enemmän kuin mikään muu ilmiö. Ja yleinen käsitys on, että tuhoavuus on edelleen lisääntymässä.


Lähes poikkeuksetta näiden nuorten kokemuksena on hylätyksi tuleminen, sanoo lääketieteen lisensiaatti Matti Brummer.
- Pahaan samaistutaan, koska on tultu hyvän suhteen hylätyksi, paha ei koskaan hylkää, toteaa Brummer.

Taaperoiän kokemukset aktivoituvat Brummerin mukaan nuoruusiässä. Tärkeimpiä kasvun vuosia ovat kolme ensimmäistä.

- Kun kahden vuoden iässä etäännytään äidistä ja siirrytään "me-maailmasta minä-maailmaan", on tärkeää, että takana on "riittävän hyvä" äiti, johon voi palata turvaan.

- Myös isä on tarpeen rohkaisemassa ja antamassa suuntaa. Niiltä nuorilta, joilla tätä ei ole, puuttuu kartta ja kompassi ja he ovat syvällä tavalla eksyksissä, sanoo Brummer.

Nuorilla tarve kuulua valittujen ryhmään

Hylätyksi tulemisen kokemus purkautuu Brummerin mukaan hallitsemattomalla tavalla tuhoavuuteen. Silloin tulee hetkellisesti "iso olo", kuten eräs nuori oli tunnetta luonnehtinut.

Tuhoisia tekoja harrastavilla nuorilla "home" -vaurioita on huomattavan paljon. Näillä nuorilla, joiden minäkehitys on pahasti häiriintynyt, on myös poikkeuksellinen alttius mystisiin kokemuksiin.

Kun muut hakevat mystisistä kokemuksista, esimerkiksi luonnosta tai taiteesta, yleensä lepoa ja rauhaa, näillä nuorilla mystiset kokemukset purkautuvat hallitsemattomalla tavalla tuhoavuutena.

Tuhoavaan käyttäytymiseen taipuvaiset nuoret eivät samaistu sattumalta mystiikkaa ja rituaaleja harrastaviin ryhmiin. Nämä ryhmät pitävät poikkeuksetta itseään muiden yläpuolella olevana valittujen joukkona. Ja näillä nuorilla jos kellä, on tarve kuulua tähän valittujen joukkoon.

Sukupuolisuus ei kuulu kuvaan

Tavallaan mystistä kokemusta on kaikkialla, missä nuorten kokoontumiseen liittyy rituaaleja, olipa kyse moottoripyöräjengeistä tai säännöllisesti kymmentä keskikaljaa muovikassissa kuskaavasta varhaisnuorten porukasta.

Kaikkien ryhmien yhteinen piirre on Brummerin mukaan myös sukupuolisuuden väheneminen. Porukoissa ei juuri rakastuta eikä seurustella. Porukoissakin kokemukset ovat hyvin yksinäisiä. Nuori tyttö kuvaa viikonloppurituaaliaan näin: dokaan, sammun ja oksennan.

Tervekin nuori voi kiinnostua mystiikasta, saatananpalvonnasta ja muista rituaaleista. Heille kokemus voi kuitenkin olla kuin dekkarin lukemista. Kiinnostus ei kestä yleensä kauaa, kunhan juttuun ei liity huumeita eikä muita tuhoisia kemikaaleja.

STT-IA
8.1.1999


AJASSA -SIVULLE