Vaatimukset EU:n komissaarien erottamiseksi kovenivat



EU:n parlamentin vaatimukset talousepäselvyyksistä syytettyjen komissaarien erottamiseksi kovenivat edelleen tiistaina, kun parlamentin toiseksi suurin ryhmä konservatiivit ilmoitti vaativansa kahden komissaarin eroamista.


EPP-ryhmän mukaan komission luottamus voi palautua vain, mikäli ranskalainen Edith Cresson ja espanjalainen Manuel Marin eroavat tehtävistään. EPP:n edustajat vaativat myös useiden hallinnollisten uudistusten toteuttamista väärinkäytösten ehkäisemiseksi.

Cressonin ja Marinin eroa ovat tähän saakka vaatineet mm. parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä liberaalit sekä vihreät. Cressonia syytetään mm. tuttaviensa suosimisesta EU:n projekteissa. Myös humanistisesta avusta ja matkailusta vastaavan Marinin katsotaan sallineen väärinkäytöksiä EU:n hankkeissa.

Poliittisen rintaman toisella puolella ovat komissiota tukevat sosiaalidemokraatit, jotka eivät hyväksy yksittäisten komissaarien erottamista, vaan uhkaavat kaataa koko komission torstaisessa epäluottamuslauseäänestyksessä.

Parlamentti ei voi erottaa yksittäisiä komissaareja, mutta laajapohjaisilla vaatimuksilla saattaa olla vaikutuksia komission asemaan. Ryhmät pitävät lähipäivinä kokouksia luodakseen strategiotaan. Monimutkaisten poliittisten asetelmien ja hajanaisten ryhmien vuoksi komissaarien kohtalo selviää vasta torstaina äänestyksen yhteydessä.

Myös kahden suurimman ryhmän puheenjohtajat, EPP:n Wilfried Martens ja sosiaalidemokrattien Pauline Green, sanoivat tiistaina, että ryhmät päättävät kannoistaan vasta lähipäivinä. EPP ja vihreät ovat esittäneet jonkinlaisen tuomioistuimen perustamista asian ratkaisemiseksi.

Erottamisia on vastustettu mm. siksi, että kahden komissaarin potkut avaisivat käytännön jatkuville - periaatteessa virkamiehinä toimivien - komissaarien erottamisuhkailuille.

Santerin uudistusohjelma ei vakuuttanut ryhmiä

Komission ja parlamentin luottamuspulasta johtuva kriisi ei parlamenttiryhmien tiistaisten kannanottojen perusteella ratkaisevasti lientynyt, vaikka komission puheenjohtaja Jacques Santer maanantai-iltana esitti uuden ohjelman väärinkäytösten poistamiseksi. Kaikki ryhmät ovat vaatineet lisää tietoa uudistusten konkreettisista tavoitteista. Liberaaliryhmä sanoi tiistaina, että Santer epäonnistui esityksissään, jotka ovat vain lista mahdollisista uudistuksista.

Mm. vihreät ja useat pienemmät parlamenttiryhmät aikovat edelleen äänestää komission luottamusta vastaan. Vihreiden puheenjohtajan Magda Alvoetin mielestä Santerin "hurskaiden vakuutusten" myötä komission hallintokulttuuri pysyy tehottomana.

Komission ei uskota kaatuvan torstain äänestyksessä, sillä vaadittavaa kahden kolmasosan enemmistöä tuskin 626-jäsenisestä parlamentista löytyy.

Kaksi edistystä epäluottamuksesta

Myös komissio kokoontui tiistaina Strasbourgissa keskustellakseen tilanteesta, mutta neuvonpidon mahdollisista tuloksista ei kerrottu.

Historiansa pahimpaan poliittiseen kriisiin ajautunutta komissiota syytetään komissaarien väärinkäytöksistä ja korruptiosta. Parlamentti on kahdesti estänyt komissiota saamasta vastuuvapautta vuoden 1996 talousarviosta. Komissio ilmoitti joulukuussa vaativansa luottamuslauseäänestyksen, jonka sosiaalidemokraattien ryhmä tuolloin myös esitti.

Tällä viikolla 70 parlamentaarikkoa eri ryhmistä jätti toisen epäluottamuslauseesityksen. Pääosin pienryhmistä koostuvan allekirjoittajoukon mukana ovat mm. vihreiden Heidi Hautala ja vasemmistoliiton Esko Seppänen. Seppäsen mukaan allekirjoittajilla ei ole muita yhteisiä poliittisia pyrkimyksiä kuin vaatimus saada komission väärinkäytösongelmat selvitettyä.

STT-IA
13.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE