Santer esitti ohjelman komission hallinnon uudistamiseksi

EU:n parlamentti pohtii komission kohtaloa



Euroopan parlamentti ja EU:n komissio etsivät maanantaina ratkaisua poliittiseen kriisiin, jonka on arvioitu voivan johtaa komission erottamiseen.


Vaikka torstaina järjestettävän luottamuslauseäänestyksen tulos on vielä arvailujen varassa, illan parlamenttikeskustelun perusteella komission asemaa ei haluta vaarantaa nyt, kun EU:n tulisi tehdä päätöksiä vuosikymmenen tärkeimmistä ratkaisuista. Sekä parlamentin suurimmat poliittiset ryhmät että komissio olivat puheenvuoroissaan suhteellisen sovinnollisilla linjoilla.

Historiansa pahimpaan luottamuspulaan joutuneen komission puheenjohtaja Jacques Santer tuli kriittisiä parlamenttiryhmiä vastaan esittämällä kahdeksan kohdan uudistusohjelman, jolla väärinkäytöksiä pyritään vähentämään ja hallintoa uudistamaan.

Ohjelmassa luvataan parempaa tiedotusta parlamentille, henkilöstöhallinnon ja varainkäytön tehostamista sekä uuden yhteistyöelimen perustamista.

Santerin mukaan ohjelma olisi valmiina jo komission seuraavan puheenjohtajan hyväksyttäväksi.

Parlamentaarikot asettuivat heti vaatimaan yleisluontoisilta kuulostaville hallinnollisillle uudistuksille konkreettista sisältöä.

Santeria arvosteltiin erityisesti siitä, että hän tunnustaa komission virheitä ja esittää uudistuksia vasta nyt äärimmäisen pakon edessä. Myös vaatimukset ainakin kahden komissaarin erottamiseksi pysyivät ennallaan.

Santer puolusti komission aikaansaannoksia petosten ja talousepäselvyyksien kitkemiseksi.
- Kun komission tutkittavana vuonna 1994 oli 120 tapausta, viime vuonna niitä oli 950. Myös petostutkijoiden määrä on lähes kolminkertaistunut 140:een, Santer sanoi.

Ratkaisut jäävät torstaihin

Parlamenttiryhmät eivät maanantaina tehneet ratkaisevia päätöksiä siitä, aikovatko ne äänestää komission kaatamisen puolesta. Jatkotoimista päätetään lähipäivinä kun eri ryhmien välinen poliittinen suhmurointi etenee ja sooloilevien yksittäisten poliitikkojen kannat muotoutuvat.

Suurimpien parlamenttiryhmien ryhmäpuheenvuoroissa kannat olivat kuitenkin varsin sovinnollisia.

Santerin lupaukset uudistuksista vastasivat ainakin muodollisesti kahden suurimman ryhmän - sosiaalidemokraattien ja konservatiivien - vaatimuksia uudistuksista ja niiden täsmällisestä aikataulusta. Konservatiivit ja liberaalit pitivät niitä kuitenkin riittämättöminä ja vaativat edelleen myös yksittäisiä komissaareja vastuuseen.

Pienemmät parlamenttiryhmät ja erityisesti vihreät olivat edelleen hyvin kriittisiä. Suuri parlamenttiryhmä sosiaalidemokraatit asettui odotetusti tukemaan komissiota. Ryhmän puheenjohtaja Pauline Greenin mukaan ryhmien politikointi pitkittää kriisiä, johon ei nyt ole varaa.

- Kriisi on paljolti seurausta siitä, että 15 maan erilaiset hallintokulttuurit aiheuttavat ongelmia. Nyt on luotava EU:n yhtenäinen käytäntö, Green vaati.

Greenin mukaan yksittäisiä komissaareja ei pidä tuomita julkisuuden paineiden vuoksi ilman riittäviä todisteita.

Maanantaina esitettiin sosiaalidemokraattien epäluottamuslauseen lisäksi myös toinen kriittisempi epäluottamuslause-esitys, jonka allekirjoittajina oli 69 parlamentaarikkoa lähes kaikista ryhmistä.

Yli puolet mepeistä tukee komissiota

Jotta Strasbourgiin kokoontunut 626-jäseninen parlamentti voisi kaataa komission, vaadittaisiin kahden kolmasosan äänten enemmistö. Sen saavuttaminen näyttää mahdottomalta, mikäli konservatiivisen EPP-ryhmän 202 jäsentä aikovat toteuttaa aikeensa äänestää tyhjää.

Luottamuslauseäänestystä vaatinut sosiaalidemokraattien 214-jäseninen ryhmä tukee pääosin komissiota. Liberaalit, joka on parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä, eivät ole vielä päättäneet kannastaan. Useat muutkin parlamenttiryhmät tekevät päätöksensä vasta torstaihin mennessä.

Kriisin syynä ovat alunperin komissaarien väärinkäytökset, jotka estivät komissiota saamasta vastuuvapautta vuoden 1996 talousarviosta. Siitä äänestettiin toisen kerran joulukuussa, jolloin komissiolta evättiin luottamus äänin 270-225. Komissio ilmoitti tuolloin vaativansa luottamuslauseäänestyksen, jonka sosiaalidemokraattien ryhmä tuolloin myös esitti.

Vuoden 1996 tilinpidon käsittely on edelleen parlamentin valvontavaliokunnassa, ja kolmas äänestys vastuuvapaudesta on odotettavissa vielä tänä talvena.

STT-IA
12.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE