Venäjän ex-talousministeri Jasin: "Talousuudistukset odottavat presidentinvaaleja"



Venäjän talous ajautui viime vuoden lopulla pahaan kriisiin. Vellonnan keskellä ruoriin astui pääministeri Jevgeni Primakovin hallitus, joka lupasi paikata uudistusmielisten talouspolitiikassa tekemiä virheitä. Toisin kuin etenkin läntiset tarkkailijat pelkäsivät, mitään äkkijyrkkiä suunnanmuutoksia ei kuitenkaan ole tapahtunut.


Vuosina 1994-1997 Venäjän talousministerinä toiminut Jevgeni Jasin arvelee, että talouspolitiikan uusi vaihe voi alkaa vasta ensi vuoden presidentinvaalien jälkeen. Taloustieteen professori Jasin kuuluu uudistajien kärkihahmoihin, hän oli mm. laatimassa kuuluisaa 500 päivän ohjelmaa.

- Presidentinvaaleja edeltävänä aikana Primakovin hallitus joutunee huomaamaan, ettei se voi korjata aiempien hallitusten virheitä ja ettei kyse sittenkään ole virheistä. Heillä ei ole edellytyksiä ajaa läpi esimerkiksi sosiaaliturvan tai eläkejärjestelmän uudistuksia, Suomessa vieraileva Jasin totesi torstaina.

Jasin näkee Venäjän kriisin taustalla maan massiivisen budjettivajeen. Sen supistamista hankaloittavat Aasian talousongelmat ja pohjalukemiin vajonnut öljyn maailmanmarkkinahinta.

Tilannetta ei paranna se, että hallituksen tuore budjetti on Jasinin mielestä epärealistinen. Hän moittii etenkin kaavailtuja verouudistuksia.

- Hallitus laskee veroja, mutta ei vähennä valtion menoja. Seurauksena on budjettitulojen supistuminen. Mielestäni veroja ei pitäisi Venäjällä alentaa ennen kuin verojen hallinnointi saadaan kuntoon. Hallituksen verouudistus onkin seikkailupolitiikkaa, Jasin suomii.

Sopu velkojien ja IMF:n kanssa löytymässä

Alkaneen vuoden tärkeimmät talouspoliittiset kysymykset liittyvät Jasinin mukaan ulkomaisen velan uudelleen järjestelyihin. Venäjällä ei ole edellytyksiä selviytyä sille lankeavista velkamaksuista.

Lisäksi Venäjän tulisi pystyä vakuuttamaan Kansainvälinen valuuttarahasto siitä, että talouspolitiikka pystytään pitämään kurssissa. Uuteen budjettiin IMF:n lainoja on kirjattu 4 miljardin dollarin edestä.

- Jos sopua IMF:n ja ulkomaisten velkojien kanssa ei synny, tilanne pahenee huomattavasti. Silloin ryhdytään painamaan lisää ruplia, jolloin inflaatio kiihtyy ja köyhyys lisääntyy, Jasin varoittelee.

Hän ei kuitenkaan pidä tätä pahinta vaihtoehtoa todennäköisenä, vaan uskoo lännen tulevan jälleen kerran Venäjää vastaan.

- Vaikka talousuudistajat ovat nyt pois vallasta, lännessä ei haluta hylätä Venäjää. Tukea tarvitaan, jotta demokratiakehitys ei katkeaisi, Jasin tähdentää.

STT-IA
8.1.1999


TALOUS -SIVULLE