Oppositio peräsi hallituksen Sonera-vastuuta



Oppositio arvosteli tiistaina eduskunnassa käydyssä Sonera-keskustelussa hallitusta kansallisomaisuuden alennusmyynnistä. Vastuun Soneran osakkeen liian alhaisesta myyntihinnasta ja ajankohdan hätäisestä valinnasta kantaa keskustan mielestä koko hallitus pääministeri Paavo Lipposta (SDP) ja valtiovarainministeri Sauli Niinistöä (kok) myöten.


Keskustan ryhmäpuhuja Seppo Kääriäinen kaipasi valtiovallalta lain noudattamisen ohella oikeamielisyyttä ja kansalaisten asettamista korostetusti yhdenvertaiseen asemaan. Kääriäisen mielestä pienosakkaiden osuus oli Sonera-myynnissä liian pieni, eikä tiedottaminen koko kansan omaisuuden myynnistä ollut läheskään riittävää.

Kääriäinen piti perusteltuna sitä, että yritysjohto omistaa osakkeita. Hän tuomitsi kuitenkin "rohmuamisen" ja sen hyväksymisen hallitustasolla.

- Todella pahaksi tämän tekee se, että etteivät pääministeri tai esittelevä ministeri olleet oman kertomansa mukaan tietoisia kaikista Soneran johdon osakeoperaatioista, Kääriäinen arveli.

Kristillisen liiton näkemyksen mukaan pääopetus Sonera-sotkusta on se, että selkeät valtionyhtiöiden yksityistämiseen liittyvät pelisäännöt olisi pitänyt luoda ajoissa.

- Jo 10 prosentin myynti esimerkiksi eläkerahastoille olisi antanut markkinoilta kohdallaan olevan arvion Soneran osakkeen pörssiarvosta, ryhmänjohtaja Jouko Jääskeläinen (krist) huomautti.

Soneran osakkeen hinnan moittimisen ohella monissa opposition puheenvuoroissa arvosteltiin poliittisesti valittujen valtionyhtiöiden hallintoneuvostoja. Ne eivät ole aina antaneet hyvää kuvaa taloudellisesta asiantuntemuksesta.

Vasemmistoryhmän Esko-Juhani Tennilä vetosi vasemmistopuolueisiin ja keskustaan, jotta valtionyhtiöiden yksityistäminen lopetettaisiin. Yksityistämistien päässä ei hänen mukaansa ole mitään hyvää odotettavissa.

Remonttiryhmän Risto Kuisma piti Soneran osakkeen hinnan määräämistä liian alhaiseksi tyhmänä päätöksenä. Myös hän nimesi vastuullisiksi hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan, pääministerin ja valtiovarainministerin.

Nuorsuomalaisten Jukka Tarkka luonnehti pääjohtaja Pekka Vennamon erottamista kokoomuksen ylireaktioksi poliittiseen hälyyn. Sen sijaan ministeri Matti Auran (kok) eropäätös edusti Tarkan mukaan meillä harvinaista poliittista ryhdikkyyttä.

Omassa ryhmässään istuva Pertti Virtanen kehotti lopettamaan hallintoneuvostot, joilla ei ole päätösvaltaa.

Osakkeiden hinta epäilytti myös hallituksen riveissä

Myös hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä oli löydetty Soneran myynnistä paljon arvostelemisen aihetta. Eräät sielläkin epäilivät, oliko osakkeiden hinnoittelu kohdallaan.

SDP:n ryhmäjohtajan Erkki Tuomiojan mielestä liikenneministeri Matti Auran (kok) virheeksi jäi pääjohtaja Pekka Vennamon saaman erityiskohtelun hyväksyminen, "vaikka se ei sisältynyt hallituksen päätökseen eikä julkistettuihin antiehtoihin".

- Johdon "sitouttaminen" kuulostaa erityisen irvokkaalta, kun samanaikaisesti työmarkkinoilla pienipalkkaisista halutaan tehdä kertakäyttötavaraa, Tuomioja sanoi.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Ben Zyskowicz piti Soneran osakkeiden myyntihinnan tai myynnin ajankohdan arvostelua silkkana jälkiviisasteluna.
- Sellaista pörssineroa ei ole vielä syntynytkään, joka pystyy luotettavasti ennustamaan pörssikurssien kehittymisen, hän sanoi.

Zyskowicz puolusti järjestelyä, jossa yritysjohto hankkii omilla rahoillaan yrityksensä osakkeita, mutta edellytti niissä täyttä avoimuutta, "joka Soneran tapauksessa ei toteutunut".

Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Martti Korhonen korosti, että palkitsemisen pitää koskea koko henkilöstöä.

Vihreiden ryhmäjohtajan Satu Hassin mielestä valtio sai Soneran osakkeista paljon vähemmän kuin olisi ollut mahdollista. Hassi myös heitti esiin kysymyksen, oliko Soneran johtajilla mahdollisuus vaikuttaa hintaan, jolla osakkeita lähdettiin tarjoamaan, sekä siihen, että ministeriö ei korottanut hintaa, kun kysyntä ylitti odotukset.

Alhainen hinta monien tiedossa

RKP:n kansanedustaja Ola Rosendahl arveli, että markkinoilla oltiin vakuuttuneita siitä, että Sonera-osake hinnoiteltiin alhaiseksi.
- Tämä näkyy voimakkaana ylimerkintänä, joka olisi riittänyt myymään koko yhtiön useaan otteeseen, hän sanoi.

Rosendahl arvioi myös, että Soneran todellinen arvo oli täysin ilmeinen ainakin yhtiön pääjohtajalle ja muille, joiden sallittiin merkitä moninkertainen määrä osakkeita muihin sijoittajiin verrattuna.

Pääministeri Paavo Lipponen (SDP) piti Soneran antia kaivattuna rohkaisuna markkinoille. Opposition arvostelusta suivaantunut Lipponen kyseli keskustalta käsikirjaa siitä, milloin on oikea aika myydä ja ostaa osakkeita.

Oppositiojohtaja Esko Aho heitti takaisin, ettei sellaista käsikirjaa tietenkään ole, mutta hallituksella pitäisi olla kykyä reagoida, kun tilanne muuttuu.

STT-IA
13.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE