Köyhyystutkija: Sotatarvikkeiden myynti uhkaa köyhyyden vastaista taistelua



Rikkaiden maiden sotatarvikkeiden myynti heikentää kehitysmaiden pyrkimyksiä taistella köyhyyttä vastaan, sanoi taloustieteen Nobelilla palkittu intialainen Amartya Sen maanantaina.


Kehitysmaat kuten Intia ja Pakistan käyttävät valtavia summia sotatarvikkeisiin, Sen totesi. Hänen mukaansa näiden varojen suuntaaminen muualle voisi hyödyttää huomattavasti maiden kehitystä.

YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsenmaata, Britannia, Yhdysvallat, Kiina, Ranska ja Venäjä myyvät 85 prosenttia kansainvälisten markkinoiden tavanomaisesta sotilaskalustosta, Sen sanoi.
- Tämä on myyjien etujen mukaista mutta ei ostajien etujen mukaista, hän lisäsi.

Sen korosti tarvetta selvittää niitä paineita, joita kolmanteen maailmaan sotatarvikkeiden myyjien taholta kohdistuu.

Köyhyyttä tutkineelle Amartya Senille myönnettiin lokakuussa vuoden 1998 taloustieteen Nobel-palkinto.

Palkinnon perusteluissa Senin sanottiin mm. hankkineen syvällisempää tietoa köyhyyden ja nälänhädän taustalla olevista taloudellisista tekijöistä. Hän sai taloustieteen Nobelin ensimmäisenä aasialaisena.

Myös länsimaat vastuussa

Senin mukaan Intian ja Pakistanin pitäisi pyrkiä parempiin suhteisiin keskenään, jotta molemmat maat voisivat leikata suuria sotilasmenojaan. Intiaa hän kehotti koventamaan taisteluaan lukutaidottomuutta vastaan.

- Intialla on varaa käyttää paljon enemmän rahaa peruskoulutukseen. Jos monella maalla, jotka eivät ole Intiaa rikkaampia, on varaa siihen, niin myös Intialla on, hän sanoi.

Amartya Sen korosti myös länsimaiden vastuuta köyhempien maiden demokratisoitumiskehityksestä.

STT-IA
8.1.1999


ULKOMAAT -SIVULLE