Valtionyhtiöiden yksityistämisen pelisääntöjä pohtivalta työryhmältä odotetaan linjauksia maaliskuun lopussa



Valtiosihteeri Raimo Sailas valtiovarainministeriöstä ryhtyy vetämään virkamiestyöryhmää, jonka tehtävänä on selvittää valtionyhtiöiden yksityistämisen pelisääntöjä. Hallitus päätti työryhmän perustamisesta jo viikko sitten. Työryhmän odotetaan saavan työnsä valmiiksi maaliskuun loppuun mennessä.


Hallituksen antaman toimeksiannon mukaan valtiovarainministeriön johdolla toimivan työryhmän tehtävänä on selvittää valtion omistuksen uudelleenjärjestelyihin ja valtion omistamien yritysten omistuspohjan laajentamiseen liittyvät menettelytavat mukaan lukien yritysten johdon sitouttamis- ja kannustusjärjestelmät.

Sailas korosti tiistaina, että tarkoitus on tarkistaa ja ajantasaistaa olemassa olevat linjaukset. Jo viime vuoden maaliskuussa hallituksen avainministerit eli talouspoliittinen ministerivaliokunta sopi, että valtionyhtiöiden ja valtion osakkuusyhtiöiden johdon optiojärjestelyt on sidottava alalla toimivien muiden yhtiöiden tuloksen ja osakkeen hinnan kehitykseen.

Tämän linjauksen mukaisesti johto pääsevät hyötymään optioista, jos yhtiön tulos ja osakkeen hinta kehittyvät yhtä hyvin tai paremmin kuin samalla alalla toimivista yrityksistä kootussa vertailuryhmässä.

Jo tuolloin katsottiin myös, että yhtiön koko henkilöstöä on syytä kannustaa omistamaan yhtiöitä joko suoraan tai henkilöstörahastojen kautta.

Sailaksen mukaan tarkoitus on saada "ajattelukehikko", jotta samanlaisissa tapauksissa voidaan noudattaa mahdollisimman samanlaista käytäntöä. Hänen mukaansa on tuskin ajateltavissa, että kaikkiin yksityistämisoperaatioihin sopisi sama malli.

- On yksityistämisiä, joissa osakkeita myydään yksityisille ja institutionaalisille sijoittajille tai sitten voidaan yksityistää niin, että myydään suoraan jollekin yksittäiselle yksityiselle taholle, hän selvitti.

Soneran koukeroiden vuoksi liian tiukka linjaus?

Päätös työryhmän perustamisesta tehtiin ennen kuin paljastui, että Pekka Vennamo oli myynyt Soneran annissa merkitsemiään osakkeita vaimolleen ja tyttärilleen eikä ollut kertonut asiasta tiedotteissaan.

Vennamo erotettiin asian paljastuttua. Samalla liikenneministeri Matti Aura katsoi, ettei hän voi enää jatkaa hallituksessa.

Jo tuolloin oli kuitenkin keskusteltu kiivaasti Vennamolle myydystä osakemäärästä ja osakkeen hinnoittelusta. Aura on koko ajan puolustanut Vennamolle myytyä osakemäärää.

Jotkut ovat epäilleetkin, että Soneran ympärillä käydyn kohun vuoksi nyt mennään toiseen ääripäähän.

Sailaksen mukaan Suomessa ei voida päätyä täysin toisenlaisiin ratkaisuihin kuin muualla, koska sijoituspäätökset tehdään kansainvälisesti.
- Olen kokenut, että meidän tehtävämme on viileästi ja objektiivisesti analysoida, mikä tilanne nyt on ja onko menettelytavoissa jotakin korjattavaa ja täsmennettävää, hän sanoi.

Hänen arvionsa mukaan työryhmä joutunee tarkistamaan, millaisia linjauksia muualla on tehty. Hän kuitenkin korosti, että tarkempi työsuunnitelma tehdään työryhmässä.

Työryhmän muut jäsenet ovat kansliapäällikkö Juhani Korpela liikenneministeriöstä ja kansliapäällikkö Erkki Virtanen kauppa- ja teollisuusministeriöstä. Harkintansa mukaan työryhmä kuulee myös muiden ministeriöiden kansliapäälliköitä ja muita asiantuntijoita. Työryhmän sihteereinä toimivat johtaja Markku Tapio KTM:stä ja finanssineuvos Heikki Solttila VM:stä. Suurin osa valtion yhtiöomistuksesta on KTM:n alaisuudessa.

Tätä nykyä kaikkien pörssissä noteerattujen valtionyhtiöiden ja valtion osakkuusyhtiöiden johdolla on optiojärjestely. Soneran lisäksi ainakin kiinteistöyhtiö Engelin johdolle on omistuspohjan laajentamisen yhteydessä myyty yhtiön osakkeita.

STT-IA
8.1.1999


TALOUS -SIVULLE