Asuntokauppa käy vireänä kesälläkin



Asuntokauppa jatkuu vilkkaana kesälläkin. Monet ovat halukkaita käyttämään osan lomastaan asuntoja katsellen - onhan silloin paljon rauhallista aikaa ison ratkaisun tekemiseen.


- Myyntimme nousi kesäkuussa ennätykselliseksi. Markkinat näyttävät nyt vetävän, kertoo pääkaupunkiseudun aluejohtaja Matti Wigg Huoneistokeskuksesta.

Huoneistokeskuksen markkinointijohtajan Eira Laulajaisen mukaan erityisesti rivi- ja omakotitalot menevät kaupaksi kautta maan ja yliopistopaikkakunnilla myös yksiöt.

Myös verkostopäällikkö Ari Pyynönen PSW Kiinteistömaailmasta tietää kertoa, että kesäkuu oli ketjun paras myyntikuukausi.

- Kuun loppu on yleensä vilkasta aikaa ja myynti tavallisesti hiljenee kuun alkupuolella. Kesäkuussa hiljenemistä ei tapahtunutkaan vaan toukokuun lopun hyvä myyntivauhti jatkui yllättäen kesäkuun alussakin, Pyynönen kertoo.

Pyynösen mukaan liikkeellä ovat nyt käyttäjäostajat, eivätkä niinkään sijoittajat, jotka yleensä ostavat pienasuntoja. Perheasuntoa hankkivat haluavat tehdä asuntokaupat ennen koulujen alkamista.

Useita myönteisiä syitä

- Kansalaisilla on uskoa tulevaisuuteen, ja he uskaltavat tehdä päätöksiä lainoista ja asunnonvaihdoista. Kaikki ennusmerkit viittaavat siihen, että talous on kunnossa. Työpaikat ovat vakiintuneita ja työttömyys vähentynyt. Ja tietysti pitkään alhaalla pysyneet korot vaikuttavat paljon, Pyynönen erittelee hyvänä jatkuneen kysynnän taustoja.

Suomen SKV:n vahvat markkina-alueet ovat pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Noin 6 000 kauppaa vuodessa tekevälle SKV:lle touko- ja kesäkuu ovat yleensä parasta myyntiaikaa, kertoo yhtiön varatoimitusjohtaja Jukka Linnavuori.

- Nyt kesäkuusta näyttää tulevan ennätyskuukausi. Myynti on ollut vireää eri puolilla maata, Linnavuori sanoo.

Linnavuoren mukaan esimerkiksi Pohjois-Karjalassa etenkin perheasuntojen kysyntä on ollut erittäin kova, mutta tarjonta liian pientä. Hintataso on kuitenkin säilynyt vakaana eikä ylihinnoittelua ole tullut. Tampereella on Linnavuoren mukaan pulaa kovan rahan uudistuotannosta, sille kun olisi kysyntää.

STT-IKK
9.7.1999


TALOUS-SIVULLE