EU:n kannatus laskusuunnassa



EU:n komission ero ja sitä edeltäneet paljastukset väärinkäytöksistä ovat vähentäneet jonkin verran EU:n jäsenmaiden kansalaisten uskoa unioniin.


Tiistaina julkistetun eurobarometrin mukaan 49 prosenttia kansalaisista pitää maansa EU-jäsenyyttä hyvänä asiana. Edellisessä viime syksynä tehdyssä tutkimuksessa vastaava luku oli 54 prosenttia.

Toisaalta jäsenyyttä huonona asiana pitävien suhteellinen osuus on pysynyt muuttumattomana 12 prosentissa.

Suomessa jäsenyyttä luonnehti hyväksi asiaksi 45 prosenttia ja huonoksi 19 prosenttia vastanneista. Jäsenyyden vastustajien osuus oli Suomea suurempi vain Britanniassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Itävallassa.

Suomalaisista 43 prosenttia arvioi EU-jäsenyydestä olevan hyötyä. Vastakkaista näkökantaa edusti 40 prosenttia. Selkeästi eniten EU:sta katsoivat hyötyvänsä irlantilaiset.

Järjestyksessä 51. eurobarometri osoittaa EU-kansalaisten uskon demokratian toteutumiseen EU:ssa kasvaneen. Kasvua on ollut vuoden aikana seitsemän prosenttiyksikön verran. 42 prosenttia vastaajista oli tässä suhteessa varsin tai melko tyytyväisiä.

Parlamentille luottamusta

Paljon julkisuutta vaalien ja komission eroon johtaneiden tapahtumien yhteydessä saanut EU-parlamentti saa EU:n elimistä eniten luottamusta osakseen. Parlamentti saa tukea joka toiselta vastaajalta. Sen sijaan kolme kymmenestä EU:n kansalaisesta ei luota komissioon tai ministerineuvostoon.

Luottamus parlamenttiin ei nostanut äänestysintoa kesäkuun vaaleissa. Eurobarometrissa lähes seitsemän kymmenestä ilmoitti aikovansa äänestää, mutta osallistuminen ei yltänyt lähellekään tällaisia lukuja.

Kosovon kriisin vuoksi tai siitä huolimatta eurobarometrissa näkyy selkeä EU:n yhteisen puolustuksen, turvallisuuspolitiikan ja ulkopolitiikan suosion lasku. Suomesta löytyy 44 prosenttia yhteisen puolustuksen kannattajia. Luku on pienin koko EU:ssa, jossa keskiarvoksi on saatu 71 prosenttia.

Yhteistä ulkopolitiikkaa tukee 49 prosenttia suomalaisista EU:n keskiarvon yltäessä 63 prosenttiin.

STT-IKK
9.7.1999


POLITIIKKA-SIVULLE