EU:n valtiovarainministerit: Veropaketin läpimeno tärkeää Suomen kaudella



Suomen puheenjohtajakauden taloudelliset painopisteet saivat myönteisen vastaanoton ensimmäisessä Sauli Niinistön (kok.) johdolla pidetyssä EU:n valtiovarainministereiden kokouksessa maanantaina Brysselissä.


Suomi pyrkii mm. parantamaan EU-maiden talouspolitiikan koordinaatiota, viemään päätökseen veropaketin ja panemaan alulle Kosovon kriisin hoitoon liittyvät rahoitusjärjestelyt.

Niinistö korosti, että Suomen kaudella laadittavalla raportilla talouspolitiikan koordinoinnin tehostamisesta EMU:n kolmannessa vaiheessa on suuri merkitys valtiovarainministereiden Ecofin-neuvoston työskentelyn kannalta.

Talous- ja rahaliitto on tullut toimeenpanevaan vaiheeseen. Niinistö kehotti EU-maita suhtautumaan vakavasti niihin velvollisuuksiin, joita yhteisen rahan käyttöönotosta seuraa.

- On pidettävä huolta siitä, että vakaus- ja kasvusopimuksen uskottavuus säilyy ja julkisen talouden tervehdyttämistä jatketaan, Niinistö sanoi.

Kaikista EU:ssa valmisteilla olevan veropaketin osista pyritään pääsemään yksimielisyyteen ennen Helsingin huippukokousta. Niinistö huomautti veropaketin eteenpäin viemisen olevan Suomelle keskeisimpiä Ecofin-asioita.

Lähes kaikissa valtiovarainministereiden puheenvuoroissa todettiin tavoitteen merkitys ja kannatettiin siitä kiinnipitämistä. Niinistö kiitteli Saksaa ja Itävaltaa niiden puheenjohtajakausina verotuskysymyksissä tehdystä työstä.

Pakettia koskeva työryhmätyö on jo nyt heinäkuussa tiivistä. Syyskuussa pidettävässä epävirallisessa Ecofin-kokouksessa Turussa pitäisi löytää ratkaisun avaimet sijoitusrahastoja ja joukkovelkakirjoja koskevien direktiivien ongelmiin.

EU:ssa tarvittaisiin myös yhteinen linja energiaverotuksessa sekä sisämarkkinoiden toimivuuden että ympäristönäkökohtien vuoksi.

Niinistö muistutti Kioton ilmastosopimuksen sitovan myös Euroopan unionia. Velvoitteiden täyttäminen on yhteinen tehtävä ja sitä voidaan edistää Niinistön mukaan energiaverotusta koskevilla ratkaisuilla.

Suomi pyrkii tehostamaan ja nopeuttamaan sisämarkkinoiden kehittämistä rahoituspalvelujen alalla. Niinistö vetosi jäsenvaltioihin, että niiden tekemiä varauksia karsittaisiin direktiivien käsittelyn edistämiseksi.

Kosovo-rahoitukselle tehokas koordinaatio

Koko unionin työtä Suomen kaudella leimaa Kosovon kriisin seurausten jälkihoito. Kiireellisintä on sopia humanitäärisestä avusta.

Yhteiskunnan ja talouksien jälleenrakentamisessa tarvittavalle avulle on Niinistön mukaan määriteltävä selvät kriteerit. Tavoitteena tulee olla tehokas kansainvälisen avun koordinaatio. Sen rakenteet halutaan kuitenkin kevyiksi.

- Vaikka unionin valmius osallistua jälleenrakentamisen rahoittamiseen on Euroopan vakaudenkin kannalta tärkeää, ei EU voi yksin vastata rahoituksesta. Merkittävää rahoitusta Länsi-Balkanille on saatava unionin ulkopuolisilta valtioilta ja kansainvälisiltä rahoituslaitoksilta, Niinistö painotti.

Eri maiden valtiovarainministereiden puheenvuoroissa kiiteltiin Suomen ohjelmaa kunnianhimoiseksi ja hyvin valmistelluksi. Sen toimeenpanolle toivottiin menestystä.

Kosovon kriisin jälkihoidon rahoitus ja sen koordinointi on esillä Brysselissä myös tiistaina. Silloin kokoontuu ensimmäisen kerran EU:n komission ja Maailmanpankin perustama korkean tason johtoryhmä.

Sen jäseniä ovat myös Kansainvälisen valuuttarahaston, Euroopan investointipankin, Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin ja YK:n edustajat sekä suurimpien rahoittajamaiden valtiovarainministerit. Niinistö on mukana ryhmässä Ecofinin puheenjohtajan ominaisuudessa.

STT-IA
12.7.1999


POLITIIKKA -SIVULLE