Poliisijohtajia pidätettiin

Opiskelijamielenosoitukset jatkuivat Iranissa



Demokratiaa vaativien opiskelijoiden mielenosoitukset jatkuivat Iranin pääkaupungissa Teheranissa sunnuntaina. Mielenosoittajat antoivat viranomaisille uhkavaatimuksen, jossa vaadittiin poliisipäällikön eroa ja mellakoinnissa menehtyneiden opiskelijoiden ruumiiden luovuttamista hautajaisjärjestelyjä varten.


Mielenilmausten odotetaan jatkuvan maanantaina. Maan vaikutusvaltainen turvallisuusneuvosto varoitti kuitenkin illalla uusista mielenosoituksista ja muistutti, että kaikkiin kokoontumisiin tarvitaan lupa. Laittomiin mielenilmauksiin puututaan, neuvosto vakuutti.

Turvallisuusneuvosto ilmoitti aiemmin erottaneensa teheranilaisen poliisipäällikön Mohammad Ahmadin ja hänen avustajansa. Molemmat tullaan asettamaan syytteeseen poliisin hyökkäyksestä opiskelijoiden kimppuun.

Myös kolmatta poliisikomentajaa oli nuhdeltu tapahtuman johdosta ja seitsemän ääri-islamilaisiin järjestyksenpitojoukkoihin kuuluvaa henkilöä pidätetty.

Opiskelijat olivat vaatineen poliisipäällikkö, kenraali Hedayat Lotfianin erottamista iltapäivään mennessä, mutta hänen kohtalostaan ei annettu mitään tietoa.

Turvallisuusneuvoston mukaan perjantain mellakoissa kuoli yksi henkilö ja kolme haavoittui. Surmansa saanut oli nuori asevelvollinen, joka oli vierailulla pääkaupungissa. Opiskelijoiden ja lehtitietojen mukaan jopa viisi ihmistä on saattanut menettää henkensä mellakoissa.

Turvallisuusneuvosto torjui "huhut" muista kuolonuhreista ja totesi, että kaikki pidätetyt opiskelijat on vapautettu.

Presidentiltä vaaditaan toimia

Jo varhain aamulla arviolta 20 000 opiskelijaa oli kerääntynyt kaduille ja yliopiston kampukselle osallistuakseen neljättä päivää kestävään mielenilmaukseen. Silminnäkijöiden mukaan tunnelma oli kireä. Opiskelijat olivat verhoutuneet perinteiseen mustaan huiviin ja huusivat iskulauseita kuten "vapaus tai kuolema".

Opiskelijat vaativat presidentti Mohammad Khatamia vauhdittamaan lupaamiensa uudistusten toteuttamista ja erottamaan "väärin toimivaa" johtoa. Muussa tapauksessa presidentin "olisi erottava tehtävistään".

Maan suurimman opiskelijajärjestön, johon kuuluu yli 50 000 jäsentä, mukaan poliisin ja turvallisuusjoukkojen hyökkäykset eivät ole tapahtuneet ilman maan johdon siunausta.

Varapresidentti Abdullah Nuri varoitti sunnuntaina opiskelijoita "järjettömistä toimista".
- Mitä on tapahtunut oli katastrofi, mutta teidän pitäisi olla varovaisia, ettette anna vastapuolelle (vanhoilliselle oppositiolle) syitä järjettömiin tekoihin, Nuri sanoi.

Paineita ajatollahin asiaan puuttumiseksi

Mellakoivat opiskelijat ovat vaatineet yhä äänekkäämmin Iranin uskonnollisen johtajan ajatollah Ali Khamenein henkilökohtaista puuttumista viime päivien kriisiin, jotta väkivaltaisuuksista vastuussa olevat saadaan pidätetyiksi ja vastaamaan teoistaan. Ajatollahilla on maan lakien mukaan viimeinen sana hallussaan valtioita koskevissa asioissa.

Jotkut opiskelijoista ovat uskaltautuneet huutamaan iskulauseita uskonnollista johtoa vastaan, mikä aiemmin olisi ollut ennen kuulumatonta. Jotkut Qomin pyhän kaupungin uskonnolliset johtajat ovat raporttien mukaan keskeyttäneet luentonsa osoituksena tuestaan opiskelijoille.

Opiskelijat vastustavat myös tiukkaa islamilaista pukeutumissääntöä naisille. Sunnuntaina jotkut opiskelijat hyökkäsivät poliisiauton kimppuun, jossa oli pukeutumissäännön rikkomisesta pidätettyjä naisia.

Toimittajat tukevat päivän lakolla opiskelijoita

Iranilaiset toimittajat suunnittelevat päivän kestävää lakkoa ensi tiistaiksi protestiksi Salam -sanomalehden julkaisukiellolle. Sunnuntaina julkistetussa lausunnossa, jonka oli allekirjoittanut 583 toimittajaa, kehotetaan maan kaikkia toimittajia yhtymään lakkoon.

Aluksi rauhalliset mielenosoitukset demokratian ja sananvapauden puolesta käynnistyivät sen jälkeen, kun vanhoillisten hallitsema Iranin parlamentti hyväksyi keskiviikkona tiedotusvälineiden valvontaa tiukentavan lain.

Mielenosoitukset yltyivät väkivaltaiseksi mellakoinneiksi torstaina ja perjantaina, kun islamilaiset kovan linjan turvallisuusjoukot hyökkäsivät opiskelijoiden kimppuun.

Myös poliisia on syytetty väkivaltaisesta toiminnasta mielenosoitusten yhteydessä. Perjantai-iltana poliisi pahoinpiteli ja pidätti satoja opiskelijoita yliopiston asuntolaan tehdyssä ratsiassa. Myöhään lauantai-iltana presidentti Mohammad Khatamin edustama maltillinen poliittinen siipi myönsi, että opiskelijoiden tiedot kuolonuhreista voivat olla oikeita.

Lauantaina myös Iranin opetusministeri ja Teheranin yliopiston kansleri ilmoittivat eroavansa protestiksi väkivaltaisuuksia vastaan.

Uutistoimisto IRNA:n mukaan presidentti Khatami on kuitenkin hylännyt ministeri Mostafa Moinin eroanomuksen. Iranin opposition kannattajat osoittivat mieltään sunnuntaina myös muun muassa Ranskan, Sveitsin, Norjan ja Italian pääkaupungeissa.

STT-IA
12.7.1999


ULKOMAAT -SIVULLE